Gramex jakoi taiteilijoille ja tuottajille 8,2 miljoonaa euroa korvauksia tekijän­oikeuksista: Eniten maksettiin tausta­musiikin käytöstä - Kulttuuri | HS.fi

Gramex jakoi taiteilijoille ja tuottajille 8,2 miljoonaa euroa korvauksia tekijän­oikeuksista: Eniten maksettiin tausta­musiikin käytöstä

Korvauksia jaettiin pääasiassa taustamusiikin käytöstä sekä median musiikinkäytöstä.

27.4. 14:00 | Päivitetty 27.4. 14:53

Äänitemusiikin tekijänoikeusjärjestö Gramex jakoi tänään tiistaina kevättilityksessään korvauksia 8,2 miljoonaa euroa.

Tiedotteen mukaan summasta meni noin puolet taiteilijoille ja puolet tuottajille. Korvauksia sai noin 11 000 kotimaista oikeudenhaltijaa. Lisäksi korvauksia meni ulkomaisten tekijänoikeusjärjestöjen kautta ulkomaisille oikeudenhaltijoille.

Kyse on Gramexin kevättilityksestä, jossa jaetaan pääasiassa taustamusiikin käytöstä sekä median musiikinkäytöstä kerättyjä korvauksia. Lisäksi mukana oli ulkomailta saatuja korvauksia, joita oli tällä kertaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Ulkomailta saatuja korvauksia jaettiin lähes miljoonan euron verran.

Korvaukset ovat pääosin vuoden 2020 jälkipuoliskolta. Uuden tilitysjärjestelmän vuoksi Gramex pystyy tilittämään korvauksia selvästi aikaisempaa nopeammalla tahdilla.

Eniten korvauksia jaettiin taustamusiikin käytöstä. Tästä kertyi korvauksia 3 miljoonan euron edestä.

Tämän lisäksi 2,8 miljoonaa euroa kertyi musiikin käytöstä radiossa ja televisiossa. 0,9 miljoonaa euroa tuli ulkomaisilta järjestöiltä, 0,8 miljoonaa euroa internet- ja tietoverkkokäytöstä sekä 0,6 miljoonaa euroa ääni- ja kuvatallenteista.

Oikaisu 27.4. klo 14.52: Uutisessa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti myös sanoittajista ja musiikintekijöistä, mutta Gramex-korvaukset jaetaan musiikin esittäjille ja tuottajille.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat