Mohamed El Aboudin levollinen dokumentti seuraa paimentolaislasten koulutaivalta Marokon erämaassa - Kulttuuri | HS.fi

Mohamed El Aboudin levollinen dokumentti seuraa paimentolaislasten koulutaivalta Marokon erämaassa

Toiveiden koulu -dokumentti käsittelee jättimäisiä teemoja tuhatvuotisista perinteistä ekologiseen kriisiin.

Dokumentissa erämaa näyttäytyy katsojalle hypnoottisen kauniina, mutta paikallisille sen vetovoima on katoamassa.

29.4. 2:00

Uusi opettaja kirjoittaa sanat ”toiveiden koulu” savirakennuksen seinään. Samanniminen seurantadokumentti kertoo paimentolaisperheistä, jotka liikkuvasta elämäntavastaan ja kuivuvasta maaperästä huolimatta ovat rakentaneet talkoovoimin koulun lapsilleen.

Vaikka koulu on yhteisön yhteinen ponnistus, asenteet sitä kohtaan vaihtelevat. Miloud käy tunneilla isänsä tahtoa uhmaten, Muhammadin isä hommaa pojalle polkupyörän koulumatkaa varten, ja Fatiman äiti puolustelee muulle perheelle tyttärensä oikeutta oppia.

Marokkolaiseen erämaahan sijoittuva dokumentti seuraa paitsi uuden opettajan saapumista ja kouluvuotta myös kokonaisen heimon tarinaa. Lampaita pitävien paimentolaisten lähin vesilähde on 40 kilometrin päässä – vielä kouluakin kauempana – ja sekin kuivumassa. Ikivanha elämäntapa on käymässä mahdottomaksi.

Kun leipä on entistä tiukemmassa, monella olisi tarvetta myös lasten työpanokselle. Toisille taas lasten koulutus näyttäytyy panostuksena tulevaisuuteen.

Marokkolaislähtöinen mutta sittemmin suomalaistunut Mohamed El Aboudi tunnetaan hienosta Häätanssi-dokumentistaan (2012), joka kuvaa marokkolaista todellisuutta ja perinnettä. Se kertoo päähenkilönsä kautta paperittomien naisten ahtaasta asemasta.

Ahtaalla ollaan uutukaisessakin. Tukiverkkoja ei ole, ellei jälkikasvua ja yhteisöä lasketa. Maan kuivuminen muistuttaa, että paimentolaisheimon ahdingon taustalla vaikuttaa myös ilmastonmuutos.

Teos käsitteleekin jättimäisiä teemoja tuhatvuotisista perinteistä ekologiseen kriisiin. Kerronta ei korosta elämäntavan repeämää eikä tilanteen akuuttia luonnetta, ennemmin se korostaa levollisella kuvakielellään ja pitkillä otoillaan paikallisten kiinteää suhdetta maisemaan, jatkumoa, joka on katkeamassa.

Lyhyet koukkaukset kaupunkiin tuntuvat laajojen maisemakuvien rinnalla lähes hälyisiltä, vaikka eivät hötkyilevää kerrontaa edusta nekään.

Elokuva on uskollinen nimelleen: pienen savirakennuksen sisällä sinkoilevat toiveet ja toivo. Koulussa lapset oppivat, nauravat, pelaavat jalkapalloa ja jakavat eväänsä. Kun opettaja kysyy oppilailta, mihin ammattiin he aikovat, vastauksiin kuuluvat poliisi, opettaja ja lääkäri.

Dokumentin katsojalle maisema näyttäytyy hypnoottisen kauniina, mutta paikallisille sen kauneus ja vetovoima ovat ka­toamassa veden mukana. Koulutus on portti pois.

Olosuhteet tosin pakottavat lähtemään ilman koulutustakin. Miloud hakeutuu lopulta töihin kaupunkiin. Hän kantaa lautoja ja lapioi jätettä kottikärryyn rakennustyömaalla, jonka vieressä on koulu.

Toiveiden koulu, TV1 klo 19.00 ja Yle Areena.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat