Tiede- ja taidemaailma kauhistui hallituksen esitystä säätiöiden lähdeverosta ja piti sitä ”historiallisen sivistysvastaisena”: Verorasitusta ei ole kuitenkaan nyt tulossa - Kulttuuri | HS.fi

Tiede- ja taidemaailma kauhistui hallituksen esitystä säätiöiden lähdeverosta ja piti sitä ”historiallisen sivistysvastaisena”: Verorasitusta ei ole kuitenkaan nyt tulossa

Yleishyödyllisten yhteisöjen osinkotulojen lähdevero olisi merkinnnyt yliopistoväen mukaan ”henkistä tappiota” kansalaisyhteiskunnalle.

Hallitus aloitti kehysriihineuvottelut viime viikolla Säätytalolla. Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kuunteli kulttuurialan mielenosoittajien puhallinsoittoa.­

29.4. 12:24 | Päivitetty 29.4. 14:03

Tiedeyhteisö oli vielä torstaiaamuna kauhuissaan hallituksen kehysriihessä käsittelyssä olevasta esityksestä yleishyödyllisten yhteisöjen osinkotulojen lähdeverotuksesta.

Uusi vero olisi merkinnyt tappiota tieteelle ja taiteelle, sillä säätiöt maksavat osinkotuloillaan tutkijoiden ja taiteilijoiden toimeentulon apurahojen muodossa. Tällä hetkellä yleishyödylliset säätiöt ovat vapaita lähdeverosta.

Myöhemmin päivällä selvisi, ettei päätettyjä 100–150 miljoonan euron veronkorotuksia sittenkään kerätä kotimaisilta yleishyödyllisiltä yhteisöiltä.

Lue lisää: HS:n tiedot: Säätiöille ja yhdistyksille ei ole tulossa verorasitusta

Alun perin yliopistoväki piti hallituksen esitystä ”historiallisen sivistysvastaisena”.

Helsingin yliopiston professori ja Suomen syöpäinstituutin säätiön hallituksen puheenjohtaja Tomi Mäkelä sanoi, että päätös olisi vastoin hallitusohjelman muita tavoitteita.

”On ymmärrettävää, että hallitus haluaa verottaa rahastoja ja säätiöitä, mutta yleishyödylliset säätiöt pitäisi rajata tämän ulkopuolelle. Työkalut siihen olisi olemassa: säätiön yleishyödyllisyys on helppo todeta.”

Nykyinen hallitus on asettanut tavoitteekseen nostaa Suomen tutkimus- ja kehittämismenojen osuus neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä.

Tomi Mäkelä­

Mäkelän mukaan yleishyödyllisten säätiöiden lähdevero olisi toiminut vastoin tavoitetta.

”Olemme arvioineet, että vero aiheuttaisi suurin piirtein 30 miljoonan loven säätiöiden vuosittain jakamaan noin 500 miljoonaan euroon. Säätiöiden apurahat muodostavat todella ison osuuden koko Suomen tutkimusrahoituksesta.”

Mäkelän oli vaikea ymmärtää logiikkaa: miksi verottaa yleishyödyllisiä säätiöitä, joiden toiminta suoraan palvelee hallituksen tavoitteita?

”Jos tämä toteutuu, se olisi tutkimuksen ja kulttuurin vastainen päätös. Vaikka veroprosentti nyt olisi kuinka pieni, niin tämä olisi päänavaus, jonka myötä tulevilla, vähemmän tiedemyönteisillä hallituksilla voisi tulla kiusaus nostaa sitä myöhemmin.”

Yleishyödylliset säätiöt tukevat tieteentekijöiden mukaan tieteitä, kulttuuria ja sosiaalista toimintaa enemmän kuin veroesityksellä olisi ollut saavutettavissa. Säätiöt ja rahastot ry:n mukaan esitys olisi merkinnyt vuosittain 1 700 henkilötyövuotta vähemmän apurahoja.

Yksityisten säätiöiden osuus taiteen ja kulttuurin tuesta on kasvanut viimeisten kymmenen vuoden aikana merkittävästi.

Suurimman osan säätiötuesta saa tiede, ja tieteenaloista taas suurimman saa lääketiede, joka on yhä enemmän säätiörahoituksen varassa.

Koneen Säätiön tiedejohtaja Kalle Korhonen kertoi torstaiaamuna, että heidän kohdallaan päätös olisi tarkoittanut yksiselitteisesti selvästi vähemmän apurahoja tieteen ja taiteen tekemiseen.

Korhonen korosti, että säätiöt eivät rahoita ainoastaan työskentelyä, vaan myös tieteen tutkimuskuluja erityisesti lääke- ja luonnontieteiden alalla.

”Analyysikulut ja aineiston käsittelystä aiheutuvat kulut ovat yleistymässä myös ihmistieteissä.”

Kalle Korhonen­

Koneen Säätiön vuosittain jakama summa riippuu säätiön tuotoista.

Vuosittain yli puolet tuotoista jaetaan apurahoina tieteelle ja taiteelle. Viime vuonna säätiö osti osinkotuloilla myös Oulun Sanginjoen metsän, joka lahjoitettiin valtiolle luonnonsuojelualueeksi.

Osinkojen verovapaus ei olisi ollut Korhosen mukaan ristiriidassa verotuksen tasapuolisuuden kanssa.

”Tässä kohtaa ei ilmeisesti tajuta, että säätiöiden osinkotulojen jakaminen apurahoina toimii tuloerojen tasaamisen puolesta. Nykyäänhän on niin, että rikkaat menestyvät, ja ne joilla on jo rahaa, saavat sitä enemmän. Mutta yleishyödyllisten säätiöiden kautta osinkotuloilla saatua rahaa jaetaan takaisin yhteiskunnalle: tieteelle ja taiteelle. On murheellista, jos päättäjät eivät ymmärrä tätä”, Korhonen sanoi torstaina ennen hallituksen päätöstä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat