Ruotsin yleisradioyhtiö ilmoitti tekevänsä uuden version Saariston lapsista – Kulttuuripiireissä nousi iso poru: ”Täyttä typeryyttä” - Kulttuuri | HS.fi

Ruotsin yleisradioyhtiö ilmoitti tekevänsä uuden version Saariston lapsista – Kulttuuripiireissä nousi iso poru: ”Täyttä typeryyttä”

SVT:n suunnitelma tehdä uusi sarja Astrid Lindgrenin käsikirjoittaman klassikon pohjalta tuomittiin sekä Ruotsin lehdissä että somessa.

Pelle (Stephen Lindholm), Stina (Kristina Jämtmark), Ninni (Kajsa Dandenell), Pampula (Maria Johansson) sekä Laivuri-koira alkuperäisessä Saariston lapset -sarjassa.

29.4. 14:46

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT on kertonut työstävänsä uusintaversiota klassikkosarjasta Saariston lapset (alkuperäiskielellä Vi på Saltkråkan). Asiasta uutisoi esimerkiksi ruotsalaislehti Dagens Nyheter.

Uuden sarjan kerrottiin tuovan hahmot ja tarinat nykyaikaan, mutta pohjaavan edelleen Astrid Lindgrenin käsikirjoitukseen. Alun perin Lindgrenin Tukholman saaristoon sijoittuvia tarinoita esitettiin 1960-luvulla kahtena tv-sarjana ja viitenä elokuvana.

Saariston lapset kertoo kahden perheen, Melkersonien ja Grankvistien, lasten seikkailuista. Melkersonit saapuvat kesäksi Saltkråkanin saarelle Tukholmasta, kun taas Grankvistit omistavat saaren kaupan.

Idyllinen sarja uusitaan Ruotsissa lähes vuosittain, ja se on saavuttanut kansallisaarteen aseman. Uutinen SVT:n yhdessä Astrid Lindgrenin oikeuksia valvovan yhtiön kanssa tuottamasta uudesta versiosta herätti siksi vahvoja reaktioita.

Ruotsalaislehtien kulttuurisivujen kolumnit tyrmäsivät ajatuksen.

Vuoden 1966 elokuvassa Saariston lapset merirosvoina nähtiin Melker-setä (Torsten Lilliecrona) ja Ninni (Kajsa Dandenell).

Svenska Dagbladetin Erika Hallhagenin mielestä vanhan sarjan henkiin herättäminen ei ole tapa, jolla SVT:n soisi toteuttavaan tehtäväänsä Ruotsin nykyajan dokumentoijana.

”Emmekö voi päästää irti Saariston lapsista”, kysyttiin myös Expressenissä – Lindgrenin sijaan esille voisi nostaa nykyajan kirjoittajia.

Samoilla linjoilla oli myös Aftonbladetin Markus Larsson, joka kuvasi hanketta ”täydeksi typeryydeksi”.

Dagens Nyheterin elokuvakriitikko Helena Lindblad tarttui SVT:n toimitusjohtajan lausuntoihin siitä, että tulevasta sarjasta kaavaillaan uuden sukupolven klassikkoa.

Sellaista asemaa ei kriitikon mielestä voi ”tilata etukäteen”, vaan teoksen pysyvä arvo tai nostalgia syntyy omalla ajallaan ja painollaan.

”Tällainen laskelmointi on tuomittu epäonnistumaan”, Lindblad kirjoitti.

Pampulaa, ruotsiksi Tjorvenia, esitti Saariston lapsissa Maria Johansson.

Suunnitelmalle irvailtiin myös sosiaalisessa mediassa. Uutisen tultua julki se nousi Ruotsin Twitterin päällimmäiseksi puheenaiheeksi:

Päivän avainsanoina komeilivat sarjan tuttavallisempi nimi Saltkråkan ja hahmot Laivuri-koira (Båtsman), Melker-setä (Farbror Melker), Pampula (Tjorven) ja Malin.

Viestipalvelussa esitettiin huolestuneita ja huvittuneita kysymyksiä siitä, miltä hahmot näyttäisivät 2020-luvulla. Yhden humoristisen version tulevan versioinnin Malinista jakoi suomenruotsalainen koomikko André Wikström.

Ruotsalaiskäsikirjoittaja Fabian Nordlander taas esitti synkän vision, jossa Laivuri-koira on veren peitossa kuin Cujo-kauhuelokuvassa konsanaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat