Koronaviruksen kurittamaa kulttuurialaa odottavat lähivuosina kymmenien miljoonien leikkaukset: ”Raskas isku” - Kulttuuri | HS.fi

Koronaviruksen kurittamaa kulttuurialaa odottavat lähivuosina kymmenien miljoonien leikkaukset: ”Raskas isku”

”Seuraava hallitus saa ramman kulttuurialan, jota on kuritettu koronalla ja näillä leikkauksilla”, sanoo kulttuuri- ja taidealan edunvalvontajärjestön Kulta ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen.

Veikkaus-kompensaatiosta huolimatta kulttuurialaa odottavat kymmenien miljoonien leikkaukset lähivuosina. Laulaja Evelina esiintyi Suvilahti Summer -konsertissa viime kesänä.­

3.5. 10:59

Kulttuurialalla ollaan tyrmistyneitä siitä, että alan rahoitus vähenee ensi ja seuraavana vuonna.

”Kulttuuriala ei odottanut tätä. Ajattelimme, että emme kestä koronan päälle leikkauksia”, sanoi kulttuuri- ja taidealan edunvalvontajärjestön Kulta ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen STT:lle sunnuntaina.

Torstaina päättyneen hallituksen kehysriihen linjausten perusteella rahoitus taiteelle, liikunnalle, nuorisotoiminnalle ja tieteelle vähenee ensi vuonna reilut 40 miljoonaa euroa ja sitä seuraavana vuonna 54 miljoonaa euroa, kerrotaan opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Esimerkiksi taiteen rahoitus vähenee ensi vuonna 17,5 miljoonaa euroa.

Rosa Meriläinen­

”Tämä tulee tilanteeseen, jossa kulttuurialaa pitäisi pikemminkin elvyttää ja auttaa palautumaan seuraavat neljä vuotta, joten tämä on raskas isku”, Meriläinen totesi.

Leikkauksen taustalla on Veikkauksen rahapelitoiminnan tuottojen väheneminen, jota koronaepidemia on osaltaan vauhdittanut. Tämän vuoden osalta tuotot kompensoidaan edunsaajille kokonaan, mutta ensi vuonna korvataan enää 330 miljoonaa ja sitä seuraavana vuonna 305 miljoonaa euroa.

Lue lisää: Urheilun tukipotista katoaa ensi vuonna 11,5 miljoonaa euroa Veikkauksen tuottojen vähenemisen takia: ”Tuolla pystytään elämään”

Rahapelitoiminnan tuotot pienenisivät ilman koronaakin, koska rahapeleihin liittyviä haittoja halutaan vähentää. Tämän vuoksi rahapelijärjestelmää on tarkoitus muuttaa.

Hallitukselta odotettiin kehysriihestä suuntaviivoja seuraavista askelista. Konkreettisia päätöksiä saadaan edelleen odottaa, sillä hallitus päätyi linjaamaan, että ”jatkotyö uuden pysyvän rahoitusmallin valmistelemiseksi käynnistetään välittömästi”. Uudistus toteutetaan vuodesta 2024 alkaen, ja päätökset on määrä tehdä tänä vuonna.

Turun Kaupunginteatterin johtaja Arto Valkama.­

Esimerkiksi teatterialalla töitä suunnitellaan muutaman vuoden aikajänteellä, joten rahoitukseen kaivataan ennakoitavuutta.

”Tieto siitä, mihin tasoon rahoitus tulee asettumaan, on tärkeä, jotta tiedämme etukäteen, minkä kokoisen toiminnan koronan jälkeen pystyy nostamaan takaisin ja minkälaisia valintoja joutuu tekemään”, sanoi Turun kaupunginteatterin toimitusjohtaja Arto Valkama.

Myös Meriläinen vaatii pitkäjänteisyyttä.

”Tiedämme leikkauksen summat ensi vuodelle ja sitä seuraavalle. Siitä eteenpäin on täysi mysteeri, mitä tulee tapahtumaan.”

Tällä hetkellä Veikkauksen tuotot menevät kolmelle ministeriölle, joista ne jaetaan edunsaajille. Esimerkiksi Turun kaupunginteatterin opetus- ja kulttuuriministeriöstä saamasta rahoituksesta lähes puolet on Veikkauksen voittovaroja.

Hallituksen rahapelijärjestelmän uudistamista koskevan jatkotyön pohjana on Erkki Liikasen johtaman työryhmän raportti. Työryhmä selvitti neljää vaihtoehtoa siitä, mitä kautta rahaa jaetaan järjestöille ja tulisiko edunsaajat esimerkiksi siirtää tavallisen budjettimenettelyn piiriin.

Meriläisen mukaan olisi tärkeää, että myös oppositio olisi mukana valmistelussa, sillä toteutus siirtyy yli vaalikauden.

”Koko ongelmahan siirrettiin seuraavalle hallitukselle. Sitä vielä pahennettiin, kun seuraava hallitus saa ramman kulttuurialan, jota on kuritettu paitsi koronalla myös näillä leikkauksilla.”

Hallituksen torstaisessa kehysriihipäätöksessä todetaan, että toimenpiteiden valmistelussa ”huomioidaan parlamentaarisuus”.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat