Beirutin slummiin sijoittuva Kapernaum – kaaoksen lapset on lämmön, ahdistavuuden ja toivon taitava liitto - Kulttuuri | HS.fi

Beirutin slummiin sijoittuva Kapernaum – kaaoksen lapset on lämmön, ahdistavuuden ja toivon taitava liitto

Yhteys päähenkilöitä esittävien lasten välille on luotu huikean hienosti.

Zain (Zain al-Rafeea, oik.) kutsuu Yonasta (Boluwatife Treasure Bankole) veljekseen.­

5.5. 2:00

Kapernaum – kaaoksen lapset ★★★★

Capharnaüm, Libanon 2018

Teema klo 22.45 ja Yle Areena (K12)

Ranskan kielen capharnaüm tarkoittaa sekasortoa. Sanan alkuperä on Raamatun kohdassa, jossa Jeesuksen palatessa kotikaupunkiinsa Kapernaumiin hänen talonsa edustalla odotti kuhiseva väkijoukko.

Libanonilaisen Nadine Labakin ohjauksen Kapernaum – kaaoksen lapset nimessä viitataan siis tunnelmaan, ei tapahtumapaikkaan, joka elokuvassa on Beirut.

Miljoonakaupungin slummissa varttunut Zain on 12-vuotiaana puukottanut jotakuta, jota hän kutsuu ”kusipääksi”. Viiden vuoden vankeustuomiota istuva poika tuodaan tuomarin eteen, mutta käsittelyssä eivät olekaan Zainin rikokset, vaan hän on haastanut vanhempansa oikeuteen.

Syy palavaan vihaan isää ja ­äitiä kohtaan selviää takaumissa. Sekin paljastuu, että näennäisestä kovapintaisuudestaan huolimatta Zain ei ole paatunut lapsirikollinen vaan hyvään pyrkivä ja herkästi tunteva pikkupoika.

Syyrian sotaa paennut, slummissa itsekin elänyt Zain al-Rafeea näyttelee pääroolin hui­kean hyvin. Realismin tuntua lisää, että hän on saanut puhua omaa rosoista katupojan kieltään.

Aivan poikkeuksellisen lämminsydämisyyden elokuva tavoittaa, kun kotoaan karannut Zain päätyy pitämään huolta vuoden vanhasta Yonaksesta (Boluwatife Treasure Bankole). Poikien välille on luotu ihmeellisen uskottava side, ja eritoten hämmästyttää, miten taaperon ilmeet osuvat toistuvasti niin hyvin kohdalleen.

Osaselitys löytyy tuotanto­tiedoista: puolen vuoden kuvauksissa materiaalia kertyi yhteensä 500 tuntia. On ollut, mistä valita.

Lämmön, ahdistavuuden ja toivon taitava liitto toi Oscar-ehdokkuuden ja Cannesissa juryn palkinnon.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat