Palkitut venäläisdokumentaristit kertovat Putin-uskovaisista tyyliin, joka ei olisi läpäissyt sensuuria Venäjällä - Kulttuuri | HS.fi

Palkitut venäläisdokumentaristit kertovat Putin-uskovaisista tyyliin, joka ei olisi läpäissyt sensuuria Venäjällä

Jelnjan pikkukaupungissa uskotaan sodan ja Putinin kunniaan.

Maša on 16-vuotias Putinin soturi.

6.5. 2:00 | Päivitetty 6.5. 12:17

Venäjän presidentti Putinille on rakennettu melkein samanlaista henkilökulttia kuin Neuvostoliiton Stalinille, Pohjois-Korean Kim Il-sungille ja monille muille itsevaltiaille. Ulkopuolelta voi näyttää käsittämättömältä, että moiseen uskotaan.

Moni kuitenkin uskoo, sillä kulttia ei ole ilman seuraajia. Putinin suosio on alimmillaan tällä vuosisadalla, mutta silti häneen uskovia riittää. Tv-dokumentti Putinin patriootit (2019) näyttää yhden pikkukaupungin, jossa usko on vahva.

Lähellä Valko-Venäjän rajaa sijaitsevaa Jelnjaa sanotaan sotilaallisen kunnian kaupungiksi. Siellä vaalitaan edelleen suuren isänmaallisen sodan muistoa. Militarismia ja Putinia ihannoidaan. Sodissa kuolleilla sukulaisilla ylpeillään. Länsi uhkaa ja Nato piirittää.

Dokumentti esittelee kaupungin asukkaita. Äiti on koulinut 16-vuotiaasta tyttärestään Mašasta militarismin mannekiinin, joka laulaa juhlatilaisuuksissa sotaa ylistäviä lauluja. Hätkähdyttävintä on aseiden käytön ja militarismin ihannoinnin opettaminen pikkulapsillekin.

On mukana yksi toisinajattelijakin. Sergei kaivaa esiin maailmansodassa kuolleiden jäännöksiä ja yrittää raapia Putinin kuvaa irti kotinsa seinästä. Vertaus­kuvallisesti kertoo paljon, että laminoitu Putin ei irtoa millään.

Dokumentin ohjasi Dmitri Bogoljubov, joka myös kuvasi sen ja käsikirjoitti vaimonsa Anna Shišova-Bogoljubovan kanssa. He ovat saaneet dokumenteistaan palkintoja. Tämä tuotettiin Saksassa. Tuskinpa sitä olisikaan voinut tehdä venäläisin voimin, kun Putin valvoo mediaa.

Ulkolinja: Putinin patriootit, TV1 klo 22.00 ja Yle Areena.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat