Uteliaisuus uutta kohtaan ja rohkeat ratkaisut tekivät Leila Simosesta tohtorin, tutkijan, kirjailijan ja elämäntapavalmentajan - Kulttuuri | HS.fi

Uteliaisuus uutta kohtaan ja rohkeat ratkaisut tekivät Leila Simosesta tohtorin, tutkijan, kirjailijan ja elämäntapavalmentajan

”Olen hyvin onnellinen siitä, että myös nuoret naiset ovat ottaneet haltuun ryhmäyty­mi­sen ja vertaistuen idean”, Leila Simonen sanoo.

Leila Simonen myi yrityksensä joitain vuosia sitten ja jäi eläkkeelle. Nyt on aikaa keskittyä niihin asioihin, jotka tekevät onnelliseksi.”Olen utelias edelleen. Se pitää virkeänä”, hän sanoo.

6.5. 2:00 | Päivitetty 6.5. 7:19

”Se on parhaimmillaan kuin kahdentoista minuutin taivas”, sanoo Leila Simonen, eikä äänessä ole tippaakaan liioittelua.

Puhe on hänen intohimostaan, argentiinalaisesta tangosta. Taivas on kaksitoista minuuttia kestävä tanda, joka koostuu 3–4 kappaleesta ja tanssitaan saman parin kanssa, Simonen opastaa.

Ja kun tanssille antautuu, palkkioksi saa tunteen, jota on mahdotonta täysin sanallistaa. Se lyö laudalta vuorikiipeilyn, koski­melonnan, laskuvarjohypyn ja syvänmerensukelluksen, joista Simosella on myös kokemusta.

”Vanhana feministinä ajattelin ensin yhdestä koreografiasta, että mun jalkaa ei kukaan mies siirrä. Sitten hoksasin, että kyseessä on roolipeli: nainenhan sitä jalkaa siirtää ja mies vie perässä.”

Argentiinalaisesta tangosta on tullut Leila Simosen intohimo vasta kypsemmällä iällä. ”Argentiinalainen tango on maailman vaikein paritanssi. Koskaan ei ole valmis, ja sehän siinä on niin fantastista!” Simonen kuvattiin Helsingin Arabiassa Kaffila Bokvillanissa, missä hän käy tanssimassa.

Argentiinalaisessa tangossa on sekin hyvä puoli, että sitä voi tanssia missä päin maailmaa tahansa, Simonen sanoo. Buenos Airesissa tai vaikka Seinen rannalla Pariisissa.

”Pari vuotta sitten olin kuusi viikkoa senior-interraililla ­Euroopassa. Tanssin melkein joka päivä eri kaupungissa, viidessä eri maassa.”

On Simosen elämään mahtunut paljon muutakin kuin tanssia ja matkustelua. Tie on vienyt Keski-Pohjanmaan Alavieskasta maailmalle, suvun ensimmäiseksi tohtoriksi, sitten sosiaalipolitiikan tutkijaksi ja Stakesin eli nykyisen THL:n tutkimus- ja kehittämispäälliköksi. Vuosituhannen taitteessa turvallinen eläkevirka vaihtui dekkarikirjailijan ja yksityisyrittäjän arkeen.

Elämää on muovannut tapa suhtautua siihen: pitää olla avoin mahdollisuuksille. Kiitos kuuluu myös vanhemmille, jotka kannustivat lapsiaan etsimään elämässä oman polkunsa. Emäntäkoulu ja avioituminen naapurin maanviljelijän kanssa ei ollut vaihtoehto Simoselle.

”Vanhemmat sanoivat meille, että tytöt ovat yhtä hyviä kuin pojat, ja niin kauan saa käydä kouluja kuin nuppi kesti. Ja mullahan kesti, kun luin tohtoriksi. Olin jo nuorena hikipinko, tykkään tehdä tutkimusta.”

Akateemisessa maailmassa vierähti lähes kolmekymmentä vuotta, joiden aikana syntyi parisataa tieteellistä julkaisua. Simonen tarkasteli muun muassa hyvinvointivaltion muutosta, hoivatyötä, sosiaali- ja terveysalan yrittäjyyttä sekä hyvää kuolemaa.

”Moni asia on mennyt toisin kuin kuvittelin, kun asiantuntijoina kirjoitettiin hyvästä vanhuudesta. Nykyinen suomalainen vanhustenhoito on surkeaa ja aliresursoitua”, Simonen moittii.

”Esimerkiksi Hyvä kuolema -projektissa rakennettiin malleja, joissa ihminen saa arvokkaan kuoleman ja on itse kuolemansa päähenkilö. Tuntuu surulliselta, että kaksikymmentäviisi vuotta sitten tehtiin valmiit mallit, mutta ne eivät toteudu, koska ei ole poliittisesti ja yhteiskunnallisesti tahtoa.”

Sen pidempi paasaaminen ei Simosta syntymäpäivähaastattelussa nyt innosta. Mieluummin hän puhuu siitä, mikä elämässä on vienyt eteenpäin. Avoinna olemisen lisäksi kyse on rohkeudesta tehdä massasta poikkeavia valintoja, jos siltä tuntuu.

Simonen irtisanoutui työstään, perusti oman yrityksen, luennoi ja kirjoitti. Rikosromaaneissaan, joiden päähenkilönä seikkaili rikosylikonstaapeli Susanna ”Susi” Teräsvuo, hän pääsi hyödyntämään yhteiskuntatieteilijän asiantuntemustaan.

”Tuntui, että tutkimustyö ei johda mihinkään. Mietin, että menisikö sanoma paremmin perille, jos kirjoitankin yhteiskunnallisista ongelmista rikosromaanin kautta.”

No, menikö?

”Sain kyllä hyvää palautetta, mutta ehkä minua enemmän vain ikonisoitiin. Ajateltiin, että on hyvä, että Suomessakin on joku virkamiestohtori, joka kirjoittaa dekkareita.”

Viimeisimmästä dekkarista on kulunut jo useampi vuosi. Kirjoittamiseen liittyy aina tietty erakoituminen, eikä se ole sitä, mitä Simonen lopulta kaipasi. Life­stylekirjojensa perusteella hän veti pitkään yritysvalmennuksia ja elämäntaitokursseja Suomessa ja ulkomailla, kuten Kreikassa Santorinin saarella.

Osallistujat olivat enimmäkseen naisia, joita Simonen valmensi kohti omannäköistä elämää. ”Vieläkin tulee vastaan ihmisiä, jotka sanovat olleensa minun kursseillani.”

Eräs Simosen vakioteemoista liittyi naisiin ja rahaan. Siitä hän luennoi paljon ja kirjoitti kirjankin. ”Olin 2010-luvun alussa kiertävä sijoitussaarnaaja.”

Viime vuosina raha on noussut jälleen puheenaiheeksi. Keskusteluun ovat osallistuneet etenkin nuoret naiset sosiaalisessa me­diassa, lifestyleblogeissa ja -podcasteissa. Simonen on seurannut kehitystä ilahtuneena.

”Joku heistä sanoi, että Leila Simonen on ollut tässä trendsetteri. Olen hyvin onnellinen siitä, että myös nuoret naiset ovat ottaneet haltuun ryhmäytymisen ja vertaistuen idean.”

Nykyisin Simonen luennoi valikoidusti. Hän myi yrityksensä joitain vuosia sitten ja jäi eläkkeelle. Nyt on aikaa keskittyä niihin asioihin, jotka tekevät onnelliseksi. Kuten argentiinalaiseen tangoon.

”Olen utelias edelleen. Se pitää virkeänä.”

Leila Simonen

Syntyi 1951 Kalajoella, asuu Helsingissä ja Las Palmasissa.

Opiskellut Tampereen yliopistossa sekä Kanadassa (Ontario Institute for Studies in Educa­tion, University of Toronto) ja Bri­tanniassa (University of Warwick).

Yhteiskuntatieteiden tohtori, Tampereen yliopisto 1990. So­siaalipolitiikan dosentti, Kuo­pion yliopisto 1991–.

Tampereen yliopiston tunti­opettaja ja suunnittelija ja Suomen akatemian erikoistutkija 1975–1990.

Sosiaali- ja terveyshallituksen, sit­temmin Stakes (nyk. THL), tutkimus- ja kehittämispäällikkö 1991–2000.

Yli 200 tieteellistä julkaisua.

Yrittäjä, kirjailija, kouluttaja 2001–2014.

Viisi dekkaria, neljä lifestyle-kirjaa.

Täyttää 70 vuotta lauantaina 8. toukokuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat