Dile Kolanen kävi soittamassa rockia Yhdysvalloissa ja ryhtyi sen jälkeen tallentamaan valokuvaajaisänsä arvokasta elämäntyötä - Kulttuuri | HS.fi

Dile Kolanen kävi soittamassa rockia Yhdysvalloissa ja ryhtyi sen jälkeen tallentamaan valokuvaajaisänsä arvokasta elämäntyötä

”Kun olen kuvan edessä, siitä on tullut minulle pyhä hetki”, Nights Of Iguana -yhtyeessä maailmallakin keikkaillut Dile Kolanen sanoo.

Dile Kolasen valokuvia on parhaillaan esillä Encanto Art Cafessa Helsingin Kruununhaassa. Kuvat ovat hänen parin vuoden takaiselta matkaltaan Yhdysvalloista. ”Matkustin 4500 kilometriä autolla yksin ja kuvasin. Se on uskomattoman kaunis maa, mutta myös todella ristiriitainen.”

7.5. 2:00 | Päivitetty 7.5. 6:10

Muusikko Jari-Pekka DileKolasen isä Alvar tuli 1960-lu­vul­la tunnetuksi julkisuuden henkilöiden valokuvaajana. Hän kuvasi laulajia ja näyttelijöitä lähes päivittäin.

Koska Kolasen työtilat olivat kodin yhteydessä Kirkkonummen Jorvaksessa, hänen lapsensa saattoivat törmätä kotonaan keneen tahansa kuuluisuuteen.

”Se oli niin jokapäiväistä arkea, ettei sitä osannut tallentaa mieleensä erikoisuutena. Studio oli alakerrassa, ja sieltä saattoi pulpahtaa joku tyyppi keittiöömme kuvauksen päätteeksi. Mutsi leipoi heille pullaa ja tarjosi kahvia”, Dile Kolanen muistelee.

Tapio Rautavaara, Georg Ots, Carola ja Kirka jäivät kodin kahvipöydästä perheen nuorimman pojan mieleen. Fredi ja Robin tulivat kuvauksiin uusilla urheiluautoilla, jotka eivät olleet 1960-luvun Jorvaksessa jokapäiväinen näky.

Kolanen muistaa myös Edward Vesalan ja Harri Saksalan Apollo-yhtyeen, joka halusi tulla kuvatuksi alasti ihomaaleihin värjättynä. Se hermostutti isän, joka oli suunnitellut kuvauksen jälkeen viettävänsä yhteistä aikaa perheen kanssa.

”Isä ajatteli selviävänsä kuvauksesta tunnissa, mutta maalien laittamiseen meni kolme tai neljä tuntia. Näin keittiössä rappusten yläpäästä, että alaston mies vilahti alakerrassa, ja änkesin katsomaan. Faija roikotti pimiössä minua korvasta, jotta en enää tulisi paikalle.”

Dile Kolanen oli lapsena kiinnostunut isänsä ammatista, mutta musiikki houkutteli enemmän. Ensimmäisen kesätyön palkkiona oli Alice Cooperin Billion Dollar Babies -albumi. Sen Kolanen sai kehitettyään isälleen 3 000 kuvaa Uuno Turhapuro -elokuvasta.

1980-luvun alussa Kolanen meni mukaan Lepakon bändi­toimintaan. Ensimmäinen levyttänyt yhtye oli Pin Ups, mutta nuoruudenystävä Tero FloydIsohannin kanssa perustettu The Nights Of Iguana pääsi pidemmälle.

Yhtye nousi suosioon Dry Nancy -biisillä, julkaisi kaksi kehuttua albumia ja hajosi. Yhteen palattiin vuonna 1989, kun Yhdysvaltojen länsirannikolta tuli keikkapyyntöjä.

Hanoi Rocks oli herättänyt seudulla kiinnostuksen englanninkielistä rockia soittavia suomalaisbändejä kohtaan. Kolanenkin muutti Los Angelesiin rockunelman perässä.

”Paikallinen manageri lupasi järjestää niin paljon keikkoja, että hän pystyisi maksamaan palkkaa 1200 euroa kuussa. Minä pöljä tietysti uskoin. Kun vuotta myöhemmin marmatin hänelle, etten ole tienannut dollariakaan, hän antoi minulle taskustaan yhden dollarin ja sanoi, että nyt olet.”

Nights Of Iguanan neljä jäsentä eivät missään vaiheessa päässeet Suomesta Amerikkaan yhtä aikaa. Keikat hoidettiin tuuraajien avustuksella. Harjoituksia oli kolmesti päivässä, joten maahan tutustuminenkin jäi vähälle, vaikka Kolanen asui Los Angelesissa vuoden.

”Se oli epäonnistuneista yrityksistä se epäonnistunein. Mutta olihan se myös mielettömän kasvattavaa.”

Suomeen palattuaan Kolanen perusti Elastic Family -yhtyeen ja ryhtyi opiskelemaan musiikkia. Kouluttautuminen johti myöhemmin basso-opettajan töihin. Hänen Kruununhaan basso-opistossaan käy oppilaita lapsista eläkeläisiin.

”Monien lapset ovat kasvaneet aikuisiksi, ja heillä on hyvä työ, mutta he haluavat muutakin sisältöä elämään. Olen puhunut muiden musiikinopettajien kanssa, että aikuisten musiikkiopistolle olisi sosiaalinen tilaus.”

Kolanen itse alkoi iän myötä käydä läpi isänsä elämäntyötä. Suurin osa negatiiveista oli tallessa, joten hän alkoi digitoida ja julkaista kuvia yhteistyössä sisarustensa kanssa.

”Mietin, että voisin järjestää näyttelyn, jos löytäisin faijalta parikymmentä hyvää kuvaa. Nyt se vähän hävettää, sillä olen skannannut tai skannauttanut hänen kuviaan 65 000. Alussa en tajunnut myöskään projektin kulttuurillista arvoa.”

Kuvia on julkaistu kirjoissa sekä Alvar Kolasen valokuvasto -nimisellä Facebook-sivulla, jossa kommentoijat täydentävät niiden tietoja.

Valokuvat tuovat vastapainoa musiikille. Dile Kolanen kuvaa itsekin mutta hiljentyy kuvien voimalle myös niitä digitoidessaan.

”Olen käsitellyt kuvia mielettömät määrät. Minulla soi päässä musiikki koko ajan, mutta kun käsittelen kuvia, se lakkaa. Kun olen kuvan edessä, siitä on tullut minulle pyhä hetki.”

Jari-Pekka ”Dile” Kolanen

Syntyi 1961 Helsingissä.

Basisti, sovittaja, tuottaja ja musiikinopettaja. Yhtyeitä The Nights Of Iguana, Elastic Family ja Pin Ups.

Soololevy Both Sides (2009). Tehnyt musiikkia elokuviin ja tv-ohjelmiin. Mukana muusikkona ja säveltäjänä flamencoproduktioissa viime vuosina.

Koonnut isänsä Alvar Kolasen valokuvista 16 näyttelyä ja kaksi kirjaa yhdessä siskonsa Hannele Tilleksen ja veljensä Risto Kolasen kanssa.

Kolme aikuista poikaa.

Harrastaa valokuvausta ja luonnossa liikkumista.

Täyttää 60 vuotta sunnuntaina 9. toukokuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat