Kansallisbaletin nuorisoryhmä teki hienoa työtä vastakkaisissa teoksissa, joissa tarvitaan sekä vaateliasta balettipohjaista tanssia että rosoista vavahtelua - Kulttuuri | HS.fi

Kansallisbaletin nuorisoryhmä teki hienoa työtä vastakkaisissa teoksissa, joissa tarvitaan sekä vaateliasta balettipohjaista tanssia että rosoista vavahtelua

Kansallisbaletin kevätkauden ainoan uuden tuotannon koreografeilla Javier Torresilla ja Emrecan Tanışilla on juuret Kansallisbaletissa.

Edoardo Pavoni ja Shae Berney Javier Torresin Flock-koreografiassa.

7.5. 10:39

Baletti

Flock & Golden, Kansallisbaletin nuorten lahjakkuuksien ilta virtuaalitallenteena 6.5. alkaen. Flock, koreografia Javier Torres; Golden, koreografia Emrecan Tanış, musiikkikoosteet, Kansallisbaletin vahvistettu nuorisoryhmä, videototeutus Jouka Valkama.

Kansallisbaletin kevätkauden ainoa uusi tuotanto Flock & Golden sai ensi-iltansa 6.5. Kansallisoopperan Stage24-virtuaalinäyttämöllä. Nimensä mukaisesti kokonaisuus rakentuu kahdesta teoksesta, Javier Torresin koreografiasta Flock ja Emrecan Tanışin teoksesta Golden.

Molemmilla tekijöillä on Kansallisbaletissa pitkät juurensa. Javier Torres toimi sen tanssijana vuosia. Hän on valmistanut baletillemme seitsemän lyhyttä koreografiaa ja myöhemmin kansainvälisen koreografin uransa aloitettuaan vielä kaksi kokoillanteosta, Prinsessa Ruususen ja Kaunottaren ja hirviön.

Emrecan Tanış puolestaan on tanssinut Kansallisbaletin nuorisoryhmässä ja kiinnitetty vuonna 2012 baletin tanssijaksi. Hänkin on tehnyt baletille lyhyitä koreografioita vuodesta 2014 alkaen. Myöhemmin hänen teoksiaan nähty myös kansainvälisissä balettikilpailuissa ja festivaaleilla.

Torresin Flock on tiukka ryhmäteos kahdeksalle tanssijalle. Se alkaa ankarana, lähes tikittävän minimalistisena. Teknisesti vaatelias balettipohjainen tanssi leikkautuu toisinaan hidastetuiksi lähikuvamaisiksi kaksintansseiksi. Tanssijoita ei ole sukupuolitettu.

Urheilulliset trikoot ja kasvomaskit peittävät esiintyjien yksilöllisyyttä. Vain hetkittäin naisten varvastekniikka paljastaa sukupuolen. Torresilta on ainakin Suomessa tottunut näkemään kuvittavampaa liikekieltä, joten tämä tinkimätön ryhmäteos paljastaa hänestä uuden puolen.

Edoardo Pavoni ja Hye Ji Kang Emrecan Tanışin Golden-teoksessa.

Emrecan Tanışin kahdelletoista tanssijalle valmistama Golden vie täysin toisenlaiseen, rosoisempaan maailmaan. Huumehöyryisten kouristusten vavisuttamat tanssijat tärisevät reisiään hieroen. Porukan kokoonnuttua transsihengityksen kaltainen musiikki suuntaa liikettä yhä kollektiivisemmaksi kohti laukeamista.

Näissä kahdessa hyvin vastakkaisessa teoksessa Kansallisbaletin nuorisoryhmä teki hienoa ja antaumuksellista työtä. Ehkä lopputulokseen on vaikuttanut se, että koreografit olivat harjoitusprosesseissa henkilökohtaisesti läsnä – päinvastoin kuin koronakauden monissa etäohjatuissa kansainvälisissä tuotannoissa.

Alminsalin korjaustöiden tähden Flock & Golden oli määrä esittää Aleksanterin teatterissa jo viime kuussa. Koronatilanteen vuoksi esitykset tietenkin peruuntuivat, ja niille varattu aika käytettiin teosten taltiointiin, mistä vastasi Jouka Valkama.

Tanssin virtuaaliesitysten myötä huomio kiinnittyy yhä enemmän taltiointien laatuun. Suomessa alan johtaviksi tekijöiksi ovat kohonneet Jouka Valkama ja Thomas Freundlich. Eikä ihme, sillä molemmilla on tanssijan tausta. Se epäilemättä antaa eväitä musiikkiin sidotun liikkeen kuvaamiseen.

Flock & Golden ovat nähtävissä 5.11. saakka osoitteessa Stage24.fi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat