Taiten tehty brittisarja sarjamurhaajaa jahtaavista rikosetsivistä perustuu tositapahtumiin Walesissa 2006 - Kulttuuri | HS.fi

Taiten tehty brittisarja sarjamurhaajaa jahtaavista rikosetsivistä perustuu tositapahtumiin Walesissa 2006

Pembrokeshiren murhat -sarjassa rikoksia ei juuri ole dramatisoitu vaan sarja keskittyy seuraamaan poliisien työtä.

Rikosylikomisario Steve Wilkins (Luke Evans) avaa ratkaisemattoman murhatapauksen uudelleen seitsemäntoista vuotta myöhemmin.

8.5. 2:00 | Päivitetty 8.5. 9:59

Walesin rannikolla viitenätoista kesänä retkeillyt englantilainen aviopari katosi jäljettömiin kesäkuussa 1989, lomansa viimeisenä sunnuntaiaamuna. Minne he olivat mahtaneet poiketa hyvin tuntemaltaan kävelyreitiltä?

Viisikymppisen pariskunnan aikuistuville lapsille totuus selvisi vasta kuuden päivän kuluttua. Vanhemmat löytyivät kätkettyinä korkealta kalliokielekkeeltä: molempia oli ammuttu kaksipiippuisella haulikolla useita kertoja, isän kädet oli sidottu selän taakse ja äiti raiskattu.

Kuka oli tekijä ja miksi?

Brittisarjassa Pembroke­shiren murhat (2021) palataan Britanniaa laajasti tyrmistyttäneeseen tapaukseen.

Murhista on kulunut seitsemäntoista vuotta, eikä tekijästä ole tietoa. Ketään ei ollut edes syytetty, vaikka poliisin lopulta kyvyttömäksi leimanneet tutkimukset olivat olleet poikkeuksellisen perusteelliset.

Vihjeitä oli kirjattu tuhansia, aineistoa oli kertynyt kymmeniä hyllymetrejä.

Lontoosta takaisin Walesin Pembrokeshireen vuonna 2006 palaava nelikymppinen rikosylikomisario Steve Wilkins (Luke Evans) päättää ottaa yksityisen ja yleisen riskin avaamalla ”kylmän tapauksen” uudelleen.

Wilkins järkeilee, että kehittyneet dna-menetelmät saattaisivat johdattaa tekijän jäljille – jos poliisin johdosta löytyisi riittävästi myötämieltä ja rahaa.

Kolmiosainen Pembroke­shiren murhat keskittyy näihin tutkimuksiin, jotka veivät Wilkinsin työryhmältä kaikkiaan viisi vuotta.

Tapahtumissa olisi ainekset väkivaltaisiin, uhreja ja heidän omaisiaan hyväksikäyttäviin dramatisointeihin, mutta ison ITV-yhtiön tuottama sarja on toteutettu kaikin puolin säädyllisesti. Se perustuu Wilkinsin ja häntä auttaneen televisiotoimittajan Jonathan Hillin kirjaan (2012).

Jännitystä sarjassa on vain nimeksi, sillä työlleen omistautunut Wilkins on varma syyllisestä jo avausjaksossa. Sarja keskittyykin seuraamaan sitä, miten Wilkinsin johtama ryhmä kerää todisteet John Cooperia (Keith Allen) vastaan. Tämä istuu jo vankilassa murroista ja ryöstöistä tuomittuna.

Pembrokeshiren murhat, TV1 klo 19.40 ja Areena. (K12)

Kahdesta kaksoismurhasta epäilty John Cooper suorittaa tutkimusten aikana pitkää tuomiota, jonka oli saanut murroista ja ryöstöistä. Kylmäävää Cooperia näyttelevä Keith Allen on laulaja Lily Allenin isä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat