Aamu-tv:stä tutun toimittajan Rosa Kettumäen ura lähti lentoon, vaikka hermostunut haastateltava ennusti hänelle kehnoa tulevaisuutta - Kulttuuri | HS.fi

Aamu-tv:stä tutun toimittajan Rosa Kettumäen ura lähti lentoon, vaikka hermostunut haastateltava ennusti hänelle kehnoa tulevaisuutta

Toimittaja Rosa Kettumäen mielestä mediatalot ovat olleet huonoja viemään journalistisia uutissisältöjä nuorille katsojille.

8.5. 2:00 | Päivitetty 8.5. 6:26

SYNTYMÄPÄIVÄHAASTATTELUN antaminen tuntuu toimittaja Rosa Kettumäestä ”ilahduttavan hämmentävältä” ajatukselta. Hämmentävältä siksi, ettei Kettumäki oikein osaa nähdä itseään merkittävänä julkisuudenhenkilönä.

”Miksi ihmeessä mun synttärit olisivat niin tärkeät?” Kettumäki kysyy.

Näin hän sanoo siitäkin huolimatta, että hänen kasvonsa lienevät suurelle osalle suomalaisista tuttuakin tutummat. Kettu­mäki on työskennellyt erilaisissa Yleisradion ajankohtaisohjelmissa kymmenen vuoden ajan, joista viimeisten kahden vuoden ajan hänet on nähty juontotehtävissä Ylen aamutelevisiossa.

Tai nähtiin.

Kettumäki ilmoitti tammikuussa jättävänsä pestinsä aamujuontajana. Huhtikuusta lähtien hän on työskennellyt uudessa Yle ­Uutiset Rec -toimituksessa, jonka lanseeraus on tapahtunut haastattelua edeltävänä päivänä.

Kettumäki sanoo olevansa tulevasta innoissaan.

”Tästä voi tulla ihan mind blowing juttu, joka kehittää koko alaa. Journalistisen median täytyy kehittää aivan uusia ilmaisumuotoja.”

Koetko itsesi uranuurtajaksi?

”Todellakin.”

HAASTATTELU tehdään Alppiharjussa sijaitsevan kallion laella, jonka takana siintää Linnanmäen huvipuisto. Näissä maisemissa Kettumäen työura sai yllättävän käänteen tasan kymmenen vuotta sitten.

Kettumäki oli mukana Nuorten Ääni -toimituksessa, jossa hän keväällä 2011 teki juttua Ylen A-studioon Linnanmäen kesätyöntekijöiden työoloista. Juttua varten hän halusi haastatella Linnanmäen toimitusjohtaja Risto Räikköstä.

Kohtaaminen päättyi riitaisissa merkeissä. Räikkönen hermostui parikymppisen toimittajan kysymyksistä ja käveli haastattelusta ulos kahdesti.

”Hän sanoi lopuksi vielä jotain sen suuntaista, että jos jatkan tämän tyyppisten juttujen tekemistä, niin sun uralle ei käy hyvin”, Kettumäki muistelee.

Kävikin juuri päinvastoin.

Linnanmäki-juttu sai paljon huomiota ja Kettumäen urakehitys lähti rakettimaiseen nousuun. ”En ollut koskaan haaveillut mistään sellaisesta”, hän paljastaa.

IITISSÄ kasvanut Kettumäki haaveili nuorena teatterin harrastamisesta. Kotikunnassa ei ollut nuorisoteatteria ja hän päätti hakea Kallion ilmaisutaidon lu­kioon. Sieltä löytyi paitsi teatteriharrastus myös Nuorten Ääni -toimitus.

”Tavallaan sitä ajautui paikasta toiseen, ja jossain vaiheessa vain huomasi muuttuneensa toimittajaksi.”

Näin sanoessaan Kettumäki ei tarkoita, etteikö hän suhtautuisi työhönsä intohimoisesti. Kettumäki toteaa, että hänelle journalistina on tärkeää tuoda esiin yhteiskunnassa epäoikeudenmukaiseksi koettuja asioita ja julkiseen keskusteluun uusia näkökulmia.

Hän uskoo sen tekevän yhteiskunnasta paremman paikan.”Siitä mun toimittajuus lähtee.”

Ylen ajankohtaisohjelma Perjantain sekä aamutelevision myötä Rosa Kettumäestä on sukeutunut suorien lähetysten rautainen ammattilainen.

Ajankohtaisohjelma Perjantain ja aamutelevision myötä Kettumäestä on sukeutunut suorien lähetysten rautainen ammattilainen. Hän sanoo satojen lähetysten myötä huomanneensa, että haastatteluista kannattaa tehdä monesti mahdollisimman luonnollisen oloisia keskustelutilanteita.

Kettumäki ei usko, että aina paras haastattelu syntyy siten, että toimittaja vain kysyy tarkkaan käsikirjoitetun kysymysten ketjun. Usein tilanne on kiinnostavampi, kun haastattelijakin uskaltaa olla tilanteessa oikeasti läsnä, kuunnella, mitä vieras sanoo ja keksiä kysymyksiä myös lennosta.

”Välillä yllätyn itsekin, mitä kysyn”, hän sanoo ja naurahtaa.

Kettumäki osaa eläytyä myös vieraan haastateltavan rooliin. Hän sanoo muistavansa, kuinka itse jännitti ensimmäisiä suoria lähetyksiään ”ihan sikana”. Pää kävi ylikierroksilla, eikä ajatus ollut haastattelutilanteissa aina terävimmillään.

Siksi Kettumäki haluaa tehdä haastattelutilanteista mahdollisimman mukavia ja innostavia hetkiä myös vieraiden kannalta.

”Totta kai kaikista tärkeintä on tehdä journalistisesti kovatasoista sisältöä, mutta sen rinnalla tärkeä osa tehtävääni juontajana on saada haastateltavat rentoutumaan.”

SUORAT lähetykset jäävät ainakin hetkeksi vähemmälle. Kettu­mäen päätyö on jatkossa Yle Uutiset Rec -toimituksessa, jossa hän kehittää uusia tapoja tehdä uutisia sekä ajankohtaissisältöjä. Käytännössä se tarkoittaa erilaisten videosisältöjen luomista Yle Areenaan ja You­tubeen.

Pääkohderyhmää ovat 20–30-vuotiaat. ”Median ammattilaisena tiedän hyvin, millaisia katsojaprofiilit ovat tai kuinka paljon nuoret viettävät aikaa somessa”, Kettumäki kertoo.

”Jos haluamme journalismin olevan relevanttia myös tulevaisuudessa, pitää meidän viedä sitä sinne, missä ihmiset kuluttavat mediaa. Mediatalot ovat olleet siinä aika huonoja. Eikä ihme, se on aivan todella vaikea tehtävä.”

Pitäisikö uutisjournalismin olla viihteellisempää?

”En ajattele niin. Kiinnostavampaa kylläkin.”

Rosa Kettumäki

Syntynyt 1991 Iitissä. Asuu Helsingissä.

Toimittaja ja juontaja. Työskennellyt huhtikuusta lähtien Yle Uutiset Rec -toimituksessa.

Työskennellyt aiemmin muun muassa Yle aamu-tv:ssä, Yle Perjantai -ohjelmassa, A-stu­diossa, Yle uutisissa ja A-talkissa.

Valmistui 2016 medianomiksi Metropolia Ammattikorkeakoulusta elokuvan ja television koulutusohjelmasta.

Täyttää 30 vuotta maanantaina 10. toukokuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat