Hämmentävä kotimainen Karvat-elokuva perustuu samaan kirjaan kuin Godardin klassikko Hullu Pierrot - Kulttuuri | HS.fi

Hämmentävä kotimainen Karvat-elokuva perustuu samaan kirjaan kuin Godardin klassikko Hullu Pierrot

Karvat kierrättää aikansa rikoselokuvien kliseitä ja käänteitä niin vinksahtaneesti, että parodiasta lienee kyse.

Arja Virtanen ja Mikko Majanlahti olivat Suomen vastine Anna Karinalle ja Jean-Paul Belmondolle.

11.5. 2:00

Karvat ★★

Suomi 1974

Teema klo 21.55 ja Areena (K16)

Amerikkalaiskirjailija Lionel Whiten rikosromaanien elokuvasovitusten kärkipäähän kuuluu Jean-Luc Godardin avantgardistinen uuden aallon mestariteos Hullu Pierrot (1965). Samaan romaaniin pohjautuu Seppo Huunosen hämmentävä ohjaus Karvat (1974), jonka naispääosassa Arja Virtasen lyhythiuksinen hahmo selkeästi muistuttaa ranskalaiselokuvan Anna Karinaa.

Miespääosan Mikko Majanlahden (vastakohta Jean-Paul Belmondolle!) korostetusti esitelty paljas päälaki sekä roolihahmon naamioitumiset peruukkeineen ilmentänevät jotakin arvoituksellisen tarkoituksellista. Siihen pohjustanee ohjaajan itsensä sanoittama tunnuslaulu: ”Näin kun karvat väristen nyt liikutaan / niin me kohta hirressä myös kiikutaan.”

Kehystarinassa työtön perheenisä herää nuoren kylmäverisen naisen luota. Asuntoon jätetään rikollisen ruumis, otetaan mukaan rahasalkku ja lennetään pakomatkalle Espanjaan.

Juoni kierrättää aikansa rikoselokuvien kliseitä ja käänteitä niin vinksahtaneesti, että kerrontaa joutuu lukemaan camphenkisenä kioskikirjallisena parodiana. Seksi – tai alastomuus – ja väkivalta toivat Karvoille poikkeuksellisen ikärajan K18, mutta nykyaika laski rajaa kahdella vuodella.

Sivurooleissa nähdään muiden muassa muusikot Pirjo Bergström ja Eeki Mantere.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat