Kuuban lasten exodus on tunteita heruttava tynkädokumentti, jossa parasta on kiinnostus, jonka se herättää aiheeseensa - Kulttuuri | HS.fi

Kuuban lasten exodus on tunteita heruttava tynkädokumentti, jossa parasta on kiinnostus, jonka se herättää aiheeseensa

Ranskalaisen tv-dokumentin kertoma tarina on ällistyttävä.

14000 kuubalaista lasta lähetettiin vuosina 1960–1962 ”turvaan” Yhdysvaltoihin. Kuva lyhytelokuvasta Pedro Pan.

12.5. 2:00

1960-luvun Kuubassa eli usko, että lapsetkin saatettaisiin kansallistaa. Dokumentti Kuuban lasten exodus kertoo, kuinka vanhemmat lähettivät lapsiaan Yhdysvaltoihin turvaan huhutulta lailta, joka ”veisi huoltajuuden 5–18-vuo­tiaiden lasten vanhemmilta”.

Huhut olivat osa antikommunistista propagandaa, johon osallistuivat niin CIA kuin katolinen kirkko. Pelot aivopesusta ja lasten lähettämisestä Neuvostoliittoon heräsivät muutenkin, sillä Fidel Castron vallankumoushallitus ilmoitti ottavansa lasten koulutuksen hoitaakseen.

Yhdysvaltojen ulkoministe­riön avulla Kuubasta lähetettiin Miamiin vuosina 1960–1962 yhteensä 14 000 lasta.

Ranskalaisen tv-dokumentin kertoma tarina on ällistyttävä. Dokumentti ei kuitenkaan luota yksin faktatiedon vetovoimaan.

Kauppasaarron myötä Yhdysvaltoihin jumiin jääneet kuubalaislapset kertovat nyt aikuisina, miltä tuntui joutua eroon vanhemmista ja sisaruksista, saapua uuteen maahan ilman kielitaitoa ja jäädä sinne. Tunnelatausta korostetaan musiikilla ja sentimentaalisilla pätkillä operaatiota kuvaavasta lyhytelokuvasta Pedro Pan (2013).

Propagandamasinoinnin yksityiskohtiin ei paneuduta. Kylmän sodan merkkitapahtumat kuten Sikojenlahden maihinnousu ohitetaan nopeasti. Yksilötarinatkin jäävät viitteellisiksi kertomuksiksi traumasta. Alle tunnin mittainen dokumentti ei ehdi rakentaa tarinan koko kaarta, mutta se ehtii herättämään mielenkiinnon.

Historia: Kuuban lasten exodus, TV1 klo 19.00 ja Yle Areena. (K12)

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat