Kulttuuriala vaatii rajoitusten purkamista koskevaan päätöksentekoon ripeyttä ja tasa-arvoa: ”Perusoikeuksien rajoittamisen pitäisi loppua heti kun mahdollista” - Kulttuuri | HS.fi

Kulttuuriala vaatii rajoitusten purkamista koskevaan päätöksen­tekoon ripeyttä ja tasa-arvoa: ”Perusoikeuksien rajoittamisen pitäisi loppua heti kun mahdollista”

Kulttuurialan ammattijärjestöt katsovat, että taide- ja kulttuuriala on osoittanut osaavansa huolehtia turvallisuustoimista ja on vastannut tilanteeseen kehittämällä uusia turvallisuusratkaisuja.

Yleisöä laulaja Evelinan keikalla Suvilahti Summer -tapahtumasarjassa Helsingissä 11. kesäkuuta 2020.

11.5. 16:33 | Päivitetty 12.5. 8:32

Korona-ajan päätöksenteon hitaus ja epätasa-arvo turhauttavat kulttuurialaa. Elävän musiikin edunvalvoja Livefin, Muusikkojen liitto, Näyttelijäliitto, Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö Taku sekä teatteri- ja mediatyöntekijät Teme vaativat rajoitusten purkamista koskevaan päätöksentekoon ripeyttä ja tasa-arvoa.

”Muita toimialoja avataan nyt tilanteen helpottaessa exit-suunnitelman mukaisesti – vaadimme, että taide- ja kulttuurialaa kohdellaan tasa-arvoisesti samoin perustein”, Muusikkojen liiton, Näyttelijäliiton, Temen ja Takun yhteisessä tiedotteessa todetaan.

Tiedotteissa todetaan, että taide- ja kulttuuriala on osoittanut osaavansa huolehtia turvallisuustoimista ja on vastannut tilanteeseen kehittämällä uusia turvallisuusratkaisuja.

Turvallisten tapahtumien malli julkaistiin joulukuun lopussa ja maaliskuussa julkaistiin päivitetyt asetukset tapahtumissa noudatettavista turvaväleistä. Aluehallintovirastot eivät järjestöjen mukaan kuitenkaan noudata päätöksissään hallituksen antamia ohjeita.

”Perusoikeuksien rajoittamisen tulisi hellittää heti tilanteen sen mahdollistaessa. Nyt näyttää siltä, ettei näin toimita”, järjestöjen tiedotteessa sanotaan.

Livefinin mukaan sosiaali- ja terveysministeriön ohjaus kohtelee eri aloja epätasa-arvoisesti. Esimerkiksi turvavälin säilyttämisen vaatimus kohdistuu tiukemmin yleisötilaisuuksiin kuin julkisiin tai muihin asiakastiloihin.

Tällä hetkellä eduskunnassa käsitellään tartuntatautilain muutosta, joka viitoittaa alkavan kesän ja loppuvuoden näkymiä. Nyt sosiaali- ja terveysministeriön ohjaus ulottuu vain toukokuun loppuun.

”Yksikään festivaali- tai keikkajärjestäjä ei tiedä, millä reunaehdoilla ensi kesän tapahtumia järjestetään. Rajoitusten purkaminen maltilla on ymmärrettävää, mutta ala vaatii selkeyttä ja ripeyttä päätöksentekoon”, vaatii Livefinin toiminnanjohtaja Jenna Lahtinen tiedotteessa.

Musiikkijärjestöt arvioivat yhdessä, että suomalainen musiikkiala menettää koronarajoitusten vuoksi päivittäin 986 301 euroa alan toimeentulosta.

Livefin järjesti maaliskuussa hiljaisen hetken suomalaisen elävän musiikin puolesta.

HS kertoi lauantaina, että Suomi tuki Pohjoismaista kaikkein vähiten kulttuurialaa koronakriisissä. Pohjoismaiden ministerineuvoston tilaaman raportin mukaan Suomen tuki kulttuurialalle jäi vuonna 2020 kauas Tanskan, Norjan ja Ruotsin vastaavasta tuesta.

Yhteistä kaikille Pohjoismaille on raportin mukaan se, että esittävät taiteet ja freelancerit ovat kärsineet koronatilanteesta eniten.

Selvityksen mukaan alanvaihto, tai sen harkitseminen, on ollut yleistä kaikissa maissa.

Oikaisu 12.5. klo 8.28: Vetoomuksen takana ovat yhdessä Muusikkojen liitto, Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö Taku, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto sekä Näyttelijäliitto, ei vain Muusikkojen liitto. Toisen vetoomuksen takana on Livefin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat