Klassiset jättihirviöt Godzilla ja Kong rymistelevät taas kliseisessä elokuvassa, joka vaivuttaa katsojan välillä koomaan - Kulttuuri | HS.fi

Klassiset jättihirviöt Godzilla ja Kong rymistelevät taas kliseisessä elokuvassa, joka vaivuttaa katsojan välillä koomaan

Japanilaisten ja amerikkalaisten suosikkimonsterit iskevät yhteen ensiluokkaisessa digitaalisessa ilotulituksessa.

Godzilla ja King Kong ovat olleet seikkailuelokuvien taattu taistelupari jo vuosikymmenien ajan

12.5. 13:15

Seikkailu

Godzilla vs. Kong. Ohjaus Adam Wingard, pääosissa Alexander Skarsgård, Millie Bobby Brown, Rebecca Hall, Demian Bichir. 113 min. K12. ★★

Vuonna 2015 Legendary-elokuvayhtiö ilmoitti kehittelevänsä uuden filmiuniversumin, MonsterVersen, Godzillan ja King Kongin varaan. Niinpä japanilaisten suosikkihirviö kohtaa amerikkalaisten suosikkihirmun tässä kauhuelokuvista tunnetun Adam Wingardin ohjaamassa uutuudessa.

Itse asiassa Godzilla vs. Kong ei ole hirviöiden ensimmäinen kohtaaminen, sillä ne iskivät yhteen jo Ishiro Hondan japanilaiselokuvassa vuonna 1962.

Hirviöt ovat myös osoittautuneet sitkeiksi: Godzilla-elokuvia on tehty vuosikymmenien mittaan jo 36 ja King Kong -muunnelmiakin 12. Kokonaan Hollywood-tuottoisista Godzilloista Wingardin elokuva on neljäs, uudessa monsteriuniversumissa kolmas.

Uusissa Godzilla ja Kong -elokuvissa hirviöistä on jälleen tehty tavallaan sympaattisia, mutta uuden elokuvan alussa Godzilla eli japanilaisittain Gojira on muuttunut ihmiskunnan pelastajasta sen viholliseksi.

Tiedeyhteisö tajuaa, että jokin ärsyttää hirviötä, sillä sen ei tiedetä koskaan hyökänneen ilman jotain provokaatiota. Jotain osviittaa antaa se, että hirmun ensimmäinen kohde on mahtavan kybernetiikkayrityksen toimitalo.

Kybernetiikkayrityksen johtaja Simmons (Demian Bichir) lähettää tohtori Nathan Lindin (Alexander Skarsgård) Godzillan alkukodiksi uskottuun maan onttoon keskukseen etsimään energiaa, jolla hirviö voitettaisiin. Oppaaksi tarvitaan toinen muinainen titaani, jättiläisapina Kong, joka on paitsi lähtöisin samasta paikasta kuin Godzilla, myös tämän leppymätön vihollinen.

Sitten seuraa parituntinen ensiluokkaista digitaalista rymistelyä ja tuhoa, kun jättiläishirviöt ottavat yhteen ja kieron yritysjohtajan todelliset aikeet selviävät.

Godzilla vs. Kong on jälleen niitä elokuvia, joissa tärkeitä ovat vain näyttävät digitaaliset tehosteet.

Tarina on sitä samaa kliseistä vääntöä, jota on nähty liian usein aiemminkin ja henkilöhahmot ovat pahvia. Katsoja herää lievästä koomasta vain silloin kun hirviöt tulevat kuvaan.

Eli kun jättiläishirviöt ovat alun perinkin koko show, niin ne eivät petä, tosin hieman enemmän huumoria niiden kuvaukseen olisi kaivattu, etenkin kun ne ovat digiaikana olemukseltaan niin vaikuttavia, ettei entisaikojen kökköjen godzillojen ja kongien humoristinen kömpelyys enää päde.

Mutta onpahan tarinaan sentään tuotu vanhan kunnon Mekagodzilla, teräshirviö, jota kukistamaan tarvitaan niin Godzillan kuin Konginkin voimat – ja vastahakoinen yhteispeli.

Jos tämä elokuva olisi totta, Kiinan ei enää tarvitsisi haikalla Hongkongia kiinteämpään yhteyteen kanssaan. Se nimittäin menee tuhannen päreiksi titaanimonstereiden melskeissä.

Kaksi tähteä elokuvalle, mutta neljä hirviöille.

Nytleffaan.fi-sivustolta voi katsoa, mitkä teatterit ovat auki ympäri Suomea ja mitä elokuvia niissä parhaillaan näytetään.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat