Sympaattinen dokumentti Nätti ja Matti tuo näkyville kulttuurihistoriaa: Matti Körkön kuvia viime vuosisadan alun Kemijokivarresta - Kulttuuri | HS.fi

Sympaattinen dokumentti Nätti ja Matti tuo näkyville kulttuurihistoriaa: Matti Körkön kuvia viime vuosisadan alun Kemijokivarresta

Matti Körkön (1910–1977) valokuvat kertovat elämästä pohjoisen savotoilla ja maatiloilla.

13.5. 2:00

Kuka muistaa Nätti-Jussin? ­Aikoinaan Johan Viktor Nätti (1890–1964) oli pohjoisen legenda, metsätyömies, joka sai ensin mainetta hurteilla jutuillaan ja sitten itsestään kerrotuilla vielä hurjemmilla taruilla.

Matti Körkkö kuvasi myös Nätti-Jussin, pohjoisen legendaarisen metsätyömiehen.

Heikki Huttu-Hiltunen on löytänyt dokumenttiinsa Nätti ja Matti (Suomi 2021) muutamia, jotka vielä Nätti-Jussin muistavat. Dokumentin toinen päähenkilö on Matti Körkkö (1910–1977), jonka valokuvissa esiintyy Jussi ja monta muuta savottajätkää.

Körkkö työskenteli savotoilla kasöörinä, mutta kiersi 1920– 1950-luvuilla Kemijokivarren kylissä kuvaamassa häitä, hautajaisia ja talojen väkeä.

Ehkä eniten Körkkö kuvasi omaa perhettään. Kuvat hän kehitti pimiöksi rakentamassaan ikkunattomassa hirsimajassa.

Lasinegatiivit löytyivät vuonna 2017 ja päätyivät Lapin maakuntamuseoon. Siellä ja elokuvassa niitä tutkii valokuvaaja Hilja Paloniemi.

Kuvia on kaikkiaan reilusti yli 2 000. Sympaattinen dokumentti Nätti ja Matti koostuu enimmäkseen niistä.

Elokuvakin paljastaa, että kokoelmana kuvat ovat aarre. Körkkö teki pohjoisessa suunnilleen samaa kuin Signe Brander Helsingissä: tallensi menneen maailman, sen ympäristöt, ihmiset ja elämäntavan.

Suomen tasolla Körkön kuvien löytymistä voisi verrata amerikkalaisen Vivian Maierin tuotannon löytämiseen. Molemmat olivat itseoppineita valokuvaajia, jotka löydettiin vasta kuoleman jälkeen – toki aivan eri maailmoista.

Huttu-Hiltusen dokumentin ohella kuvia voi katsoa verkossa Lapin maakuntamuseon kokoelmista.

Ei olisi pahitteeksi koota niistä hyvin toimitettu kirja. Ehkäpä ajatus on jo käynyt vaikkapa Paloniemen mielessä.

Nätti ja Matti, TV1 to 13.5. klo 15.55 ja Yle Areena.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat