Suomea järisytti 1912 jättimäinen kavallus, jonka tekijäksi paljastui Tampereen vaikutus­valtaisin mies – Mutta oliko Nils Idman maan pahin talous­rikollinen, hyvän­tekijä vai uhri? - Kulttuuri | HS.fi

Suomea järisytti 1912 jättimäinen kavallus, jonka tekijäksi paljastui Tampereen vaikutus­valtaisin mies – Mutta oliko Nils Idman maan pahin talous­rikollinen, hyvän­tekijä vai uhri?

Nils Idman oli pankinjohtaja, joka tunnettiin hyväsydämisenä miehenä. Vuonna 1913 hän sai 15 vuoden kuritushuonetuomion kavallussarjasta, joka on edelleen Suomen taloushistorian suurin. Tietokirjailija Ari Järvelä uskoo, että Idman oli myös vedätyksen uhri.

Vuonna 1908 Nils Idman täytti 50 vuotta. Idmanien perheen ylioppilaat vuosilta 1907–1908 asettuivat yhteiskuvaan. Vasemmalta Nanna, Hertta ja Majlis Nils-isän ympärillä.

13.5. 15:00

Hyvä tarina alkaa elää omaa elämäänsä. Niin tämäkin, onhan Nils Idmanin tarinassa aineksia vaikka mihin: rikosromaaniin, rakkaustarinaan, sukusaagaan ja vaikka elokuvaan.

Tarinan suurinta konnaa on aina pidetty täysin selvänä. Se oli Nils Idman, pankinjohtaja ja Suomen taloushistorian suurin rikollinen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat