Emma-gaala oli Behmin historiallinen ilta – Hän voitti jokaisen kategorian, jossa oli ehdolla ja keräsi seitsemän palkintoa - Kulttuuri | HS.fi

Emma-gaala oli Behmin historiallinen ilta – Hän voitti jokaisen kategorian, jossa oli ehdolla ja keräsi seitsemän palkintoa

35. kerran järjestetty Emma-gaala oli yhden artistin juhlaa, mutta paikan päällä ei ollut yleisöä todistamassa Behmin voitokasta iltaa.

14.5. 21:05 | Päivitetty 15.5. 9:17

Vuoden 2020 menestyneimpiä artisteja ja musiikkialan ammattilaisia palkittiin perjantai-iltana Emma-gaalassa, ja yksi oli ylivoimainen: Behm.

Hän voitti jokaisen kategorian, jossa oli ehdolla, ja keräsi näin yhteensä seitsemän palkintoa: Vuoden artisti, albumi, tulokas, biisi, pop, myydyin kotimainen albumi ja yleisöäänestyksen Vuoden kotimainen artisti.

Seitsemällä palkinnolla yhdessä Emma-gaalassa Behm ylsi samaan ennätykseen kuin aiemmin Jenni Vartiainen vuonna 2011. Vuonna 2019 Pyhimys voitti kerralla kuusi palkintoa.

Lisäksi Behmiä tuottanut Sakke Aalto palkittiin Vuoden tuottajana.

Behm eli Rita Behm on noussut lyhyessä ajassa Suomen nykyhetken yhdeksi suosituimmaksi artistiksi. Vuonna 2017 hän oli tuntematon fiittaaja Pikku G:n paluusinglen kertosäkeessä. Syksyllä 2019 julkaistusta Behmin ensisinglestä Hei rakas tuli megahitti, jota on striimattu jo lähes 21 miljoonaa kertaa.

Viime vuonna Behmin kappaleita oli Spotifyn Suomen kymmenessä kuunnelluimmissa kolme: Hei rakas, Frida ja Tivolit.

Viime syksynä Behm ehti tehdä kolme loppuunmyytyä levynjulkaisukeikkaa Tavastialla. Sen jälkeen paikat menivät kiinni.

Kriitikko Oskari Onninen kehui syyskuun 30. päivä järjestettyä keikkaa suuresti HS:n arviossaan: ”Valtavan onnekkaita olivat ja ovat ne, jotka pääsivät näkemään Behmin juuri tässä vaiheessa, kun tähti on jo kirkas mutta vailla ammattimaisuuden ja ammattilaisuuden aiheuttamia rutinoitumia.”

Toinen isompi menestyjä perjantain gaalassa oli Maustetytöt-yhtye, joka nappasi kaksi Emma-palkintoa: Vuoden yhtye ja rock.

Maustetytöt eli Kaisa (vas.) ja Anna Karjalainen palkittiin Emma-gaalassa Helsingissä 14. toukokuuta 2021.

Yhtye julkaisi toisen levynsä Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä viime marraskuussa. HS:n arviossa kriitikko Aleksi Kinnunen kiitteli, että Karjalaisen sisarukset Kaisa ja Anna tekevät kaiken paremmin kuin aikaisemmin. ”Jos debyytti oli härnäävä outoilu, vaikuttava ja vahva toinen levy saa ’Maustarit’ kuulostamaan huomattavasti konseptitasoa lahjakkaammalta”, hän kirjoitti.

Levy-yhtiöiden puolesta Emma-gaala meni suvereenisti Warner Musicille, jonka artistit saivat yhteensä yhdeksän Emma-palkintoa.

Emma-gaala järjestettiin tänä vuonna suorana tv-lähetyksenä ilman yleisöä, ja poikkeuksellisen myöhään pandemian takia. Tavallisesti Emmat jaetaan jo alkuvuodesta.

Gaalassa esiintyivät muun muassa uuden kappaleensa ensimmäistä kertaa esittänyt Sanni, metalliyhtye Mokoma, hittikappaleensa Epäröimättä hetkeekään ensimmäistä kertaa yhdessä esittäneet Elastinen ja Jenni Vartiainen.

Lopuksi esiintyivät Pyhimys ja Eino Grön, jotka esittivät myös ensimmäistä kertaa uuden Hyvät hautajaiset -kappaleen. Kappale on Emma-gaalan 35-vuotisjuhlan kunniaksi tehty yhteistyö.

Gaalan lähettivät Nelonen ja Ruutu, ja Ruudusta lähetyksen voi katsoa myös jälkikäteen.

Kaikki vuoden 2020 Emma-palkinnot:

Vuoden artisti: Behm

Vuoden yhtye: Maustetytöt

Vuoden albumi: Draaman kaari viehättää, Behm

Vuoden tulokas: Behm

Vuoden biisi: Hei rakas, Behm

Vuoden pop: Draaman kaari viehättää, Behm

Vuoden rock: Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä, Maustetytöt

Vuoden metalli: HUMAN. :II: NATURE., Nightwish

Vuoden iskelmä: Suomen muotoisen pilven alla, Arttu Wiskari

Vuoden rap/R&B: perkele!, ibe

Vuoden jazzalbumi: Superposition, Superposition

Vuoden etnoalbumi: Mielo, Maria Kalaniemi & Eero Grundström

Vuoden klassisen musiikin albumi: Small Creatures - A Musical Bestiary, Petri Kumela

Vuoden lastenmusiikkialbumi: Iltalauluja, Suvi Teräsniska

Vuoden musiikkivideo: Vapaa, F

Vuoden tuottaja: Sakke Aalto

Kriitikoiden valinta: Valittu Kansa, Antti Tuisku

Vuoden myydyin kotimainen albumi: Draaman kaari viehättää, Behm

Vuoden striimatuin kotimainen biisi: Penelope, william (feat. Clever)

Vuoden striimatuin ulkomainen biisi: Blinding Lights, The Weeknd

Erikois-Emma: Risto Ryti

Kultainen-Emma: Riku Mattila

Yleisöäänestys: Vuoden kotimainen artisti: Behm

Nelonen ja Ruutu ovat osa Helsingin Sanomia julkaisevaa Sanoma-konsernia.  

Oikaisu 14.5.2021 kello 22.47: Emma-gaala tiedotti aiemmin virheellisesti, että Behm teki historiaa saamalla seitsemän Emma-palkintoa yhdessä illassa. Tiedotetta korjattiin myöhemmin, sillä Jenni Vartiainen voitti seitsemän Emmaa vuoden 2011 gaalassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat