Realitysarjoissa suhde autoiluun muuttuu päähenkilöiden iän karttuessa - Kulttuuri | HS.fi

Realitysarjoissa suhde autoiluun muuttuu päähenkilöiden iän karttuessa

Tositelevision nuoruuskuvauksissa autoilu on osa identiteetin etsintää, keski-ikäisten sarjoissa autoista on tullut projekti.

Parhaat kaverit Sabrina (vas.) ja Cecil tavataan tanskalaisessa Vaihde vapaalle -sarjassa. Kaksikon menneisyydessä painaa onnettomuus, johon he kruisaillessaan joutuivat. Molemmat loukkaantuivat pahasti ulosajossa.

16.5. 2:00 | Päivitetty 16.5. 11:08

Mitkä asiat yhdistävät tänään sunnuntaina alkavaa tanskalaista realitysarjaa Vaihde vapaalla, kotimaista dokumenttisarjaa Pilluralli ja elämänmakuista norjalaista draamasarjaa Ihan romuna?

Ilmeisin vastaus on tietysti ­autot ja nuoret päähenkilöt.

Kussakin sarjassa seurataan parikymppisiä pikkukaupunkien nuoria, joiden arjessa ­autoilla on tärkeä paikkansa. Ne eivät ole heidän elämänsä keskipiste, mutta erottamaton osa sitä kyllä.

Sarjoja yhdistää kuitenkin myös se, miten autoilu ja nuoruus punoutuvat niissä yhteen.

Näiden, kohteitaan ymmärryksellä kuvaavien sarjojen tekijät ovat käsittäneet auton käyttökelpoisuuden kasvu- ja kehitystarinassa.

Ajokortin saaminen, takapenkillä istuminen ja porukassa kruisailu ovat sukupolvesta toiseen olleet tie oman elämän kuskin paikalle.

Nuoruuskuvauksissa kyse on siis jostain symbolisemmasta kuin pelkästä autoharrastuksesta: autoon istuvat nuoret ovat ­aina matkalla, silloinkin kun ­auto kiertää kehää pimenevässä illassa tutuilla teillä.

Vähitellen uskaltaudutaan uusille teille, jopa kaupungin rajan yli.

Kun katsomme autoilevaa nuorta, katsomme identiteet­tiään ja rajojaan etsivää ihmistä.

Autoiluun on liitetty alusta asti voimakas idea vapaudesta, ja se pätee toki edelleen. Idea toistuu niin autonvalmistajien mainoskuvastossa, elokuvissa kuin tv-sarjoissa. Autoilun ja identiteetin etsinnän yhteen sulattavat sarjat jatkavat ajatusta.

Siksi onkin kiinnostavaa huomata, kuinka erityisesti realitytelevisiossa suhde autoon muuttuu, kun ikää karttuu.

Autoilla ei enää ajetakaan ympäriinsä, tai jos ajetaan, niin ­ainoastaan hyvästä syystä: niillä tehdään työtä tai sitten kaasutellaan kilpailu- ja testimielessä. Tiukat rajat korvaavat vapauden huuman.

Ei tarvitse kuin vilkaista Latelan vääjäämättä keski-ikäistyvää jätkäporukkaa tai tusinaa kansainvälisiä kollegoja ja jo huomaa, että aikaa vietetään enemmän koslan ympärillä kuin sen sisällä.

Yhtäkkiä moottorin suorituskyvyllä, vaihdelaatikolla ja maalipinnalla onkin merkitystä.

Ja niin kuvaan astuvat autotallit, tuunaus ja puunaus. Edessä ei enää avaudu näkymä arvoituksellisuutta hehkuvaan tulevaisuuteen vaan kanssarassaajan housunkauluksesta pilkistävä persvako.

Kun auto rullaa mukavan väljän autotallin suojaan, se muuttuu projektiksi, katseen ja toiminnan kohteeksi. Minuuden sotkuisen problematiikan syrjäyttää kysymys siitä, kuka ryömii tällä kertaa auton alle likaisiin töihin.

Mutta kun auto pysähtyy, pysähtyykö myös ihminen?

Vaihde vapaalla, Fem klo 22.55 ja Areena. Latela, Pilluralli ja Ihan romuna, Areena.

Dimitry, Juulia ja Alex kertovat elämästään kotimaisessa Pilluralli – itsenäistymisen vuosi -dokumenttisarjassa.

Nielsen (Kasper Antonsen) on autoharrastaja norjalaisessa Ihan romuna -sarjassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat