Italian tärkeimpiin musiikintekijöihin kuulunut Franco Battiato on kuollut – suomalaiset tuntevat hänet varsinkin euroviisuklassikosta - Kulttuuri | HS.fi

Italian tärkeimpiin musiikintekijöihin kuulunut Franco Battiato on kuollut – suomalaiset tuntevat hänet varsinkin euroviisu­klassikosta

Battiato kuoli tiistaina kotonaan Sisiliassa.

Italialainen Franco Battiato osallistui laulukokoelmansa julkaisutapahtumaan Milanossa vuonna 2015.

18.5. 11:37

Italian tärkeimpiin lauluntekijöihin kuulunut Franco Battiato on kuollut 76-vuotiaana.

Italialaislehti Corrieren mukaan Battiato kuoli tiistaina 18. toukokuuta kotonaan Sisilian Milossa.

Battiato oli sairastanut vakavasti jo kauan ja pysytellyt kotonaan vanhassa linnassa Etnan rinteillä. Sairaudesta ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta hänen tilansa tiedetään pahentuneen vuonna 2017 sattuneen kotitapaturman jälkeen. Tuolloin hänen oli pakko perua jo suunnitellut kiertueet.

Kolme vuotta sitten levisi vahva huhu hänen kuolemastaan, mutta Battiaton henkilökunta tyrmäsi tuolloin huhun vääräksi.

Battiato oli syntynyt Ripostossa 23. maaliskuuta 1945.

Franco Battiato oli todellinen taiteen ”uomo universale", yleisnero. Hän oli laulaja-lauluntekijä, säveltäjä, muusikko, elokuvaohjaaja ja taidemaalari. Tyylilajit vaihtelivat psykedeelisestä rockista kaupalliseen poppiin ja klassiseen musiikkiin. Hän sävelsi myös oopperoita.

Muulle Euroopalle Battiato tuli tutuksi varsinkin vuoden 1984 Euroviisuista, jossa hän esitti duettona laulajatähti Alicen kanssa itse säveltämänsä kappaleen I treni di Tozeur. Suomessa kappaleen teki tunnetuksi Seija Simola nimellä Juna Turkuun.

Alicen laulama oli myös Battiaton vuoden 1981 menestyssävelmä ja San Remo -laulukilpailuissa voittanut Per Elisa.

Franco Battiaton ura alkoi 1960-luvulla ja jatkui yksinomaan kokeellisena aina 1970-luvulle asti. Tyylilajeihin lukeutuivat aluksi muun muassa progressiivinen ja psykedeelinen rock. Vuonna 1978 hän voitti Stockhausen-palkinnon pianolle säveltämällään teoksella L'Egitto prima delle sabbie.

1980-luvulla Battiato laajensi sävellystuotantoaan kaupallisempaan suuntaan ja saavuttikin suurmenestyksen vuonna 1981 julkaistulla La voce del Padrone -levyllä- Syntikkapoppia sisältänyttä levyä myytiin yli miljoona kappaletta. Levy julkaistiin uudelleen vastikään maaliskuussa, Battiaton syntymäpäivänä.

Battiaton kuolema on otettu Italiassa vastaan järkyttyneinä. Moni poliitikko ehätti kirjoittamaan surunvalittelut sosiaalisen median palveluihin

Italian ulkoministeri Luigi Di Maion mukaan Battiato oli yksi Italian suurimmista taiteilijoista. ”Olet ollut esimerkki ja inspiraation lähde monille. Näkemiin mestari”, ministeri kirjoitti Facebookissa.

Battiatoa kiitettiin Corriere-lehden mukaan myös ainutlaatuiseksi ja herkäksi taiteilijaksi, joka ei ollut vain sanoittaja vaan myös runoilija. Battiaton lauluteksteissä oli usein filosofisia ja mystisiä elementtejä.

Franco Battiato ja Alice esiintyivät Gruvillage-festivaalilla vuonna 2016.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat