Valokuvaaja Timo Kirves on kuollut – Ihmisrakas kuvaaja erikoistui varsinkin suomalaisiin muusikoihin - Kulttuuri | HS.fi

Valokuvaaja Timo Kirves on kuollut – Ihmisrakas kuvaaja erikoistui varsinkin suomalaisiin muusikoihin

Timo Kirves kuvasi urallaan ihmisiä kuudenkymmenen vuoden ajan ympäri maailman.

Timo Kirves kahvila Strindbergissä tammikuussa 2020.

19.5. 15:00

Valokuvaaja Timo Kirves on kuollut. Kirves kuoli 81-vuotiaana sairaalassa tiistaina 18. toukokuuta. Asian varmisti HS:lle veljenpoika Antti Kirves.

Hänellä oli jokin aika sitten todettu pitkälle edennyt pahanlaatuinen syöpä, jonka vuoksi hän oli saattohoidossa viime viikon perjantaista 14. toukokuuta.

Kirves kuvasi urallaan ihmisiä kuudenkymmenen vuoden ajan ympäri maailman. Hän teki töitä muun muassa Helsingin Sanomille, Ilta-Sanomille, Hufvudstadsbladetille ja monelle muulle lehdelle.

Pekka Sarmanto ja Pekka Pohjola jazzorkesteri UMOn harjoitussalissa vuonna 2000.

1960-luvun lopulla Kirves teki töitä kuvaajaosuuskunta Finnsevenissä, kunnes rahantarve ajoi hänet töihin mainostoimistoon. Kahdeksan vuoden aikana hän kuvasi muun muassa Nokian Hai-saappaiden kuulut mainoskuvat, mutta vähitellen työt mainostoimistossa alkoivat tökkiä.

Kirves piti mainoskuvia keinotekoisina, ja osin valheellisinakin. Tämän takia hän kieltäytyi joistain työtehtävistä, ja sai potkut yhteistyökyvyttömyyden takia.

Potkujen jälkeen Kirves suuntautui yhä enemmän kuvajournalismin pariin.

Aikaa myöten kuvien aiheiksi vakiintuivat ihmiset, ja usein muusikot. Kirves myös ystävystyi kuvaamiensa artistien kanssa.

Esimerkiksi J. Karjalaista hän kuvasi 30 vuoden ajan niin lehtiin kuin levynkansiinkin.

J. Karjalainen vuonna 2002.

”Timppa oli omanlaisensa tyyppi, jotenkin aivan ainutlaatuinen siinä mitä sitten ikinä tekikään”, kertoo veljenpoika Antti Kirves. ”Hän innostui, ja se into levisi ympäristöön sellaisena autuaana valona.”

Myös Antti Kirves on valokuvaaja. Setä vaikutti alan valintaan suuresti, hän kertoo.

”Kun Timppa tuli landelle sillä oli aina kamerat kaulassa”, Antti Kirves muistelee lapsuuttaan. Setä antoi Nikoninsa pikkupojan käsiin ja linssin läpi maailma näytti erilaiselta.

”Hän oli mulle tärkein mentori ja opettaja”, Antti Kirves sanoo.

”Timpan ihmisrakkaus näkyy hänen kuvissaan aina. Hänen tapansa kuvata ei ollut tuoda häntä itseään kuvaajana esiin, vaan tärkein oli aina ihminen jota hän kuvasi.”

Laulaja Pepe Willberg ja hänen Heidi-tyttärensä vuonna 1970.

Saaristo oli Timo Kirvekselle tärkeä paikka. Siellä hän vietti joulut kymmenien vuosien ajan ja osallistui innokkaasti erilaisiin musiikkitapahtumiin.

Timo Kirves oli Jean Sibeliuksen tyttärentyttärenpoika, ja musiikki oli hänen toinen suuri intohimonsa. Siitä olisi voinut tulla myös ammatti, mutta valokuvaus vei mukanaan. Ensimmäiset kameransa hän hankki soittamalla klarinettia kapakassa. Lisäksi Kirves soitti hanuria, ja vielä 60-vuotiaana hän opetteli soittamaan viulua.

Timo ehti tavata isoisoisänsä Ainolassa monta kertaa. Hän kertoi HS:n kulttuuritoimittaja Vesa Sirénille muistikuvan teinivuosiltaan, jolloin Kirves oli 15 ja Sibelius jo lähes 90-vuotias.

”Aloin soittaa jazzia koulukavereiden kanssa ja jotkut sukulaisista paheksuivat sitä. Se jäkätys loppui kyllä kerralla. Mä olin itse paikalla, kun Sibelius kuuli asiasta ja sanoi: ’Se on ihan sama, mitä musiikkia soittaa, kunhan tekee sen hyvin.’ Se oli kyllä hyvä opetus. Siitä mä oon pitänyt kiinni.”

Timo Kirveksen kuolema tuli melko nopeasti. Ystävät ovat lähettäneet valtavasti viestejä hänen Facebook-seinälleen. ”On valtavan liikuttavaa nähdä, että hän on vaikuttanut todella moniin ihmisiin”, sanoo Antti Kirves.

”Hän eli loppuun asti sellaista elämää jota hän on halunnutkin elää, kaikkia intohimojaan toteuttaen.”

Timo Kirveksen ottamia valokuvia vuosikymmenten varrelta:

Taikin elokuvataiteen osasto teki elokuvaa studioon rakennetussa ulkotilassa vuonna 2002.

Laulaja Jari Sillanpää vuonna 1997.

Tapani Kansa -show’n harjoitukset Martinussalissa Vantaalla vuonna 1996.

Angela ja Andy McCoy Vaasassa 1995.

Näyttelijä Esko Roine ravintola Komin ovella Helsingissä vuonna 2007.

Frank Zappa vuonna 1988.

Anna Palmion soolotanssiteos Eilisen jälkeen Aleksanterin Teatterissa 2008.

Joensuulaisnuoret Valtteri, Heidi ja Jenni Helsingissä U.Kaleva-baarissa vuonna 2001.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat