Italia voitti Euroviisut, Blind Channelille Suomen paras sijoitus sitten Lordin: video näyttää yhtyeen tunnelmat finaalin jälkeen - Kulttuuri | HS.fi

Italia voitti Euroviisut, Blind Channelille Suomen paras sijoitus sitten Lordin: video näyttää yhtyeen tunnelmat finaalin jälkeen

Lähes neljätuntisessa lähetyksessä kisasi 26 maata.

22.5. 20:00 | Päivitetty 23.5. 10:09

Rotterdam

Italia on voittanut Euroviisut Rotterdamissa 524 pisteellä.

Rock-bändi Måneskin esitti kappaleen Zitti e Buoni.

Toiseksi nousi Ranska 499 pisteellä. Kolmanneksi jäi asiantuntijaraatien suosikki Sveitsi. Se sai 432 pistettä.

Koronatartunnan takia nauhoituksella esiintynyt Islanti tuli neljänneksi ja Ukrainan elektroninen kansanlaulu Shum viidenneksi.

Suomi sai parhaan sijoituksen sitten Lordin voiton vuonna 2006. Blind Channel oli kappaleellaan Dark Side Rotterdamin kisojen kuudes.

Italian Måneskin voitti vuoden 2021 Euroviisut italiankielisellä rockilla.

Osallistujamäärään suhteutettuna Suomen viisujen toiseksi paras sijoitus oli tähän mennessä Softenginen 11. sija vuonna 2014.

Suomi sai 83 pistettä raadilta ja yleisöäänistä 218 pistettä. Pelkillä yleisöäänillä Suomi olisi ollut neljäs.

Euroviisuissa eri maiden pisteet muodostuvat puoliksi puhelinäänistä ja asiantuntijaraatien näkemyksistä.

Raadeilta Suomelle irtosi naapurilta Virolta seitsemän pistettä, Tanskalta kahdeksan ja Italialta sekä Serbialta kymmenen. Ruotsin raati ei antanut Suomelle pisteitä.

Suomen raati antoi 12 pistettä Sveitsille.

Oheinen video näyttää hetken, kun Italian Måneskin julistettiin voittajaksi. Voit katsoa videon myös täältä.

Blind Channel saapui tulosten julkistamisen jälkeen hilpeällä mielellä suomalaisen median eteen. Samalla taustalla kuului, kun media hurrasi Italian voittajalle viereisen huoneen tiedotustilaisuudessa.

Suomalaiset sanoivat liikuttuneensa rock-bändin voitosta.

Laulaja Joel Hokan mukaan he eivät edes olisi halunneet voittaa. Yleisön sopiva suosio oli riittävää.

”Kaikki kansanjuhlahässäkkä olisi hiukan ahdistanut, mutta top kymppi on hyvä, kun kukaan ei voi sanoa, että ’se meni vituiks’”, Hokka sanoi.

Bändi ei kertomansa mukaan voisi kuvitella enää menevänsä musiikkikisoihin. Ellei sitten amerikkalaisen jalkapallon Super Bowliin haettaisi kisalla bändiä.

”Uskon, että bändikisat on tämän bändin osalta tappuuteltu”, laulaja Niko Vilhelm sanoi.

Blind Channelin jäsenet ovat kisassa ymmärtäneet, että bändien kannattaa opetella sietämään jatkuvasti muilta tulevia neuvoja.

”Sitten tulee 200 000 kiloa paskaa ja että ’sä oot perseestä’. Jos sä oot niidenkin jälkeen, että ettet ole…”, Hokka sanoi mutta Niko Vilhelm keskeytti.

"Hei Joel, Joel, ollaanhan me ihan perseestä. Mutta kumman iso juttu me on rakennettu!”

He halasivat yhteisymmärryksen merkiksi.

Suomi esiintyi kuudentenatoista ja toi Oulun aggressiot Rotterdamiin. Kitarat kierähtivät ja lieskat nousivat islantilaispalloilijoilta lainattujen hu hu -huudahdusten tahtiin.

Dark Siden avainlause on ”emme halua kasvaa aikuisiksi”. Onhan se vähän keskenkasvuista intoilla keskisormista Linkin Parkilta lainatun biisin soidessa, mutta niin ne vain kädet nousivat kannustamaan yleisössä.

Blind Channelin esityksestä ei puuttunut tulta.

Blind Channelin esityksen jälkeen viisujen juontaja Edsilia Rombley kierteli eri maiden viisuselostajien koppien ulkopuolella. Suomen euroviisukommentaattori Mikko Silvennoinen ojensi kätensä ulos kopista. Hän oli kirjoittanut käteensä ”Join” ja värjännyt keskisormensa punaiseksi Blind Channelin tapaan.

Euroviisut twiittasi tilanteen tililtään.

Myös Suomen Lordi sai näkyvyyttä ohjelmassa. Aluksi juontaja-laulaja Edsilia Rombley testasi välivideossa hirviömaskia päähänsä, kun hän ajeli viisutähtien kanssa autolla. Kahdesti Hollantia edustanut Rombley kilpaili Helsingin kisoissa vuonna 2007.

Myöhemmin Suomi-bändi nousi osaksi vanhojen voittajien potpuria. Rock the Roof -väliosio oli kuin nostalgiafestivaalin pääpäivä, kun voittobiisejään soittavat Lenny Kuhr, Teach-In, Sandra Kim, Helena Paparizou ja Måns Zelmerlöw.

Osion päätti Suomen Lordi, jonka harmaantunut ja samalla joulupukkiintunut johtohahmo Mr. Lordi varmasti saa kiertää Euroviisujen maskottina hamaan loppuun asti.

Yhteensä finaalissa nähtiin 26 esitystä.

21. esitys, Azerbaidžanin Efendin Mata Hari oli täydellistä itädiivapoppia ja Norjan Tixin koruilla täydennetty enkeliesitys Fallen Angel taas osoitti, kuinka skandit hallitsevat mauttomuuden ja kohtalokkuuden yhdistelmät.

Norjan Tixin esiintymisasu oli dramaattinen.

Alankomaiden Jeangu Macrooyn kappale Birth Of A New Age on varmasti kuulostanut rohkaisevalta koronajäykkyyden keskellä. Et murra minua, hän lauloi ja taustakankaat kylpivät väreissä.

Kolmanneksi viimeisenä esiintyi vedonlyöjien ykkössuosikki, valmiiksi seuraajakunnan löytänyt Måneskin. Yksilöllisyyttä korostavassa Zitti E Buoni on simppeliä 1970-lukulaista kitararockia, joka oli retroversiona suosiossa 2000-luvun alussa. Italialaiset tuovat kitaroita jälleen takaisin, mutta mukana on italialaisten taito tehdä melodisia hittejä. Voitto ei ollut jättiyllätys.

Italian rockesitys oli myös vedonlyöjien suosikki.

Toiseksi viimeisenä esiintynyt Ruotsi syleili jälleen kerran maailmaa, kun Tusse lauloi maailman miljoonista äänistä hyvän mielen kappaleessa Voices. Ruotsi sai 109 pistettä ja sijoittui sijalle 14.

Ilta huipentui Atlantin toiselta puolelta lainattuun kykyyn. Ensin San Marinon Senhit riisuutui isosta koristeasusta kuin Venäjän esityksessä. Sitten rinnalla asteli räppäämään yhdysvaltalainen Flo Rida. Juhlabiisi Adrenalina oli kuitenkin kaikkea sekoittavaa euroroskaa parhaimmillaan.

San Marinon Senhit esiintyi Yhdysvaltalaisen räppäri Flo Ridan kanssa.

Suomen jälkeen esiintynyt Bulgarian Victoria ei Blind Channelin tapaan halua vanheta kappaleessaan Growing Up Is Getting Old. Hänen laulelmansa on kuitenkin jo hyvin aikuinen, ja ehkä onnistuneessa välissä rauhoittajana. Suurimmat tunteet Victoria kokee, kun hiekkaa alkaa pudota kädelle kuin elämän isossa tiimalasissa.

Kisan toista höpsöä tanssibiisiä, Liettuan The Roopin Discotequeta, olivat tekemässä suomalaiset Kalle Lindroth ja Ilkka Wirtanen.

Liettuan tanssibiisiä ovat olleet tekemässä suomalaiset Kalle Lindroth ja Ilkka Wirtanen.

Ukrainan Go_A haluaa tehdä ukrainalaista kansanmusiikkia tunnetuksi, bändi kertoi HS:lle. Shum on kevään esiinhoukuttelulaulu, jossa perinnehoilotukseen otetaan kyber-punkia. Kappale on tiivistetty neljästä minuutista, mutta se ei tunnu haittaavan. Tahti ehtii kiihtyä.

Ranska on kielenä huudossa. Ranskan Barbara Pravin kappale on yhtä Edith Piafia kuin Blind Channel on Linkin Parkia. Vaikutteet hän myöntää itsekin. Esitys luotti lähes pelkästään takavalon edessä elehtivän laulajan lähikuviin. Kappaleessa on ymmärretty slogan-popin tärkeys Euroviisuissa ja valittu toistettavaksi yksi ranskan tunnistettavimmista sanoista: Voilà.

Ranskan Barbara Pravi lainasi Edith Piafilta.

Ennen Suomea kuultiin Moldovan Natalia Gordienko perusmenevä Sugar.

Saksan esityksessä oli pohjavire on sama kuin Suomella eli lavalla näytetään keskisormea vihalle. Jendrik esitti kappaleen I Don't Feel Hate. Toteutus oli vain jälleen hämmentävä veto Saksalta, jossa ei tunnuttu muistavan, että kukaan muu ei naura saksalaisten vitseille.

Saksan esityksessä näytettiin keskisormea.

Pari koronatapausta ei ole estänyt musiikkia soimasta Rotterdamista. Eurovision laulukilpailun finaalissa nähtiin ensimmäistä kertaa videokilpailija, kun Islannin koronakaranteenin laitettu Daði og Gagnamagnið esiintyi yli viikon vanhalla harjoitusvideolla.

Kappale 10 Years oli elektroninen nörttihitti 1990-lukulaisella groovella. Hölmöyden charmia haettiin collegemaisessa, turkoosissa asussa.

Islannin Daði og Gagnamagnið osallistui finaaliin koronakaranteenin vuoksi harjoitusvideolla.

Seitsemäntenä kuultu bändibiisi ei astunut Suomen tontille. Portugalin The Black Mamba on tyylikäs rakkauslaulu, jossa ei ole suurta kohotusta.

Serbian trio Hurricane teki viisufaneihin Destiny's Child -poseerauksilla ja helpoilla iskusanoilla. Loco Locot ja babyt olivat vain merkkejä siitä, että lujaa menee.

Britannian James Newman oli ensimmäinen suurien maksajamaiden esiintyjä eli suoraan finaaliin päässyt. Ennustusten mukaan se ei pärjää kisoissa, ja ne osuivat oikeaan: Britannia sai yhteensä nolla pistettä ja sijoittui kisassa viimeiseksi.

Kreikan trikki toimii joka kerta. Stefania näytti kävelevän ilmassa 1980-lukulaisessa, vähän surumielisessä menobiisissä Last Dance, ja yleisö mylvi. Mukana oli myös glitteriä, pirteyttä ja kaupunkimaisemia.

Kreikan Stefanian esityksessä hyödynnettiin green screen -tekniikaa.

Sveitsi teki illan yhden kauneimmista esityksistä, ainakin jos kysyy vedonlyöjiltä. Gjon's Tears kertoi Helsingin Sanomille, että hänen ruumistaan ei ole tehty tanssimiseen, mutta Tout l'Universessa hän vaan tanssii. Lavasteet olivat ottaneet vaikutteita 1900-luvun alun geometrisesta kuvataiteesta, mutta sveitsiläisen teos oli helppo kaihokappale Alpeilta.

Sveitsin Gjon's Tearsin esitys oli yksi illan kauneimmista.

Toisen suuren maan Espanjan viisua Voy A Quedarme vedonlyöjät pitivät huonoimpana. Korkealta laulaminen on siinä ja siinä, mutta oli Blas Cantó sentään hankkinut koko kisan työläimmän lavasteen eli puhallettavan pallokuun.

Ensimmäisenä esiintyi Kyproksen Elena Tsagrinou, jonka paholaiseen viittaava ladygagamainen kappale El Diablo oli herättänyt paheksuntaa uskonnollisissa tahoissa.

Israelin leikkisä ehdokas Eden Alene yritti jälleen saavuttaa kisan historian korkeimman nuotin B6:n. Etiopianisraelilaista vain hymyilytti, kun hän tavoitteli korkeuksia vapautumiskappaleen Set Me Freen loppupuolella.

Belgian Hooverphonic oli finaalin ensimmäinen bändi. Kappale The Wrong Place on keskitien poprockia.

Venäjän Maniža kertoi Helsingin Sanomille, että haluaa Russian Womanilla herätellä kaikkia venäläisiä naisia rikkomaan sukupuoliroolia. Hän asteli isosta perinnemekosta ja alkoi tanssia vapautuneesti videoseinällä laulavien venäläisnaisten edessä.

Venäjän Maniža esitti venäläisistä naisista kertovaa kappalettaan Euroviisujen finaalissa.

Maltan Destinyn kappale Je Me Casse tarttui samaan teemaan kuin Venäjä, mutta lainasi aineksia enemmän Israelin 2018 voittobiisistä Toy, jossa Netta ei suostunut miesten leluksi.

"I'm not your baby”, Destiny lauloi tanssiryhmänsä keskellä.

Maltan Destinyä pidettiin yhtenä ennakkosuosikkina.

Ilta alkoi lippuparaatilla, jossa esiteltiin kaikki maat. Esityksessä yhdistyi tanssi, lisätty todellisuus ja hollantilais-dj Pieter Gabrielin esitys.

Ehdokkaat astelivat avaruusaluksen näköisestä aluksesta ulos kohti yleisöä. Juontajat yhtyivät yhdessä laulamaan hollantilaisen Shocking Bluen hittiä Venus. Suomen astellessa laulaja Niko Vilhelm nosteli käsiä saadakseen yleisöä hu-huutoihin mukaan.

Eniten huutoa herätti tietenkin Alankomaiden oman ehdokkaan Jeangu Macrooyn sisäänmarssi.

Vuoden 2019 Euroviisut Tel Avivissa keräsivät 182 miljoonaa katsojaa, mikä oli pienoinen pettymys.

Ennätyksiä tuskin tänä vuonna rikottiin, koska osallistujamaita on 39, kun huippuvuosina niitä on ollut parhaimmillaan 43. Esimerkiksi historiallisesti hyvin pärjännyt Turkki ei ole osallistunut sitten vuoden 2012.

Lähetyksen juonsivat näyttelijä-juontaja Chantal Janzen, laulaja-kommentaattori Jan Smit, laulaja Edsilia Rombley ja kauneus-vloggaaja Nikkie de Jager.

Lämpimän muistelun lisäksi lähetyksessä korostui eurooppalaisen, viattoman yhteishengen kohottaminen. Välivideoissa kannustettiin yleisöä avautumaan muille ja kiiteltiin Euroviisujen faneja.

Eräs kertoja videolla ajatteli ääneen:

"Me loves to be we [minä rakastan olla me].”

Euroviisut on katsottavissa Yle Areenasta.

Euroviisujen tulokset

 1. Italia. Måneskin: Zitti E Buoni (524 pistettä)

 2. Ranska. Barbara Pavi: Voilà (499 pistettä)

 3. Sveitsi. Gjon’s Tears: Tout l’univers (432 pistettä)

 4. Islanti. Daði og Gagnamagnið: 10 Years (378 pistettä)

 5. Ukraina. Go_A: Shum (364 pistettä)

 6. Suomi. Blind Channel: Dark Side (301 pistettä)

 7. Malta. Destiny: Je Me Casse (255 pistettä)

 8. Liettua. The Roop: Discoteque (220 pistettä)

 9. Venäjä. Manizha: Russian Woman (204 pistettä)

 10. Kreikka. Stefania: Last Dance (170 pistettä)

 11. Bulgaria. Victoria: Growing Up Is Getting Old (170 pistettä)

 12. Portugali. The Black Mamba: Love is On My Side (153 pistettä)

 13. Moldova. Natalia Gordienko: Sugar (115 pistettä)

 14. Ruotsi. Tusse: Voices (109 pistettä)

 15. Serbia. Hurricane: Loco Loco (102 pistettä)

 16. Kypros. Elena Tsegrinou: El Diablo (94 pistettä)

 17. Israel. Eden Alene: Set Me Free (93 pistettä)

 18. Norja. Tix: Fallen Angel (75 pistettä)

 19. Belgia. Hooverphonic: The Wrong Place (74 pistettä)

 20. Azerbaidžan. Efendi: Mata Hari (65 pistettä)

 21. Albania. Anxhela Peristeri: Karma (57 pistettä)

 22. San Marino. Senhit: Adrenalina (feat. Flo Rida) (50 pistettä)

 23. Alankomaat. Jeangu Macrooy: Birth of a New Age (11 pistettä)

 24. Espanja. Blas Cantó: Voy A Querdarme (6 pistettä)

 25. Saksa. Jendrik: I Don’t Feel Hate (3 pistettä)

 26. Britannia. James Newman: Embers (O pistettä)

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat