Suomen elokuva­historiaan vaikuttanut filmitähti Venetia Stevenson on kuollut

Venetia Stevenson avasi tien Renny Harlinille Hollywoodiin.

Venetia Stevenson vuonna 1959.

16.11. 12:13

Näyttelijä ja elokuvatuottaja Venetia Stevenson on kuollut 84-vuotiaana.

Parkinsonin tautia sairastanut Stevenson kuoli 26. syyskuuta Atlantassa. Stevenson oli syntynyt 10. maaliskuuta vuonna 1938 Lontoossa. Kuolemasta kertoi The Hollywood Reporterille Stevensonin veli.

Brittitaustainen Stevenson tunnettiin 1950- ja 1960-luvuilla Hollywood-näyttelijänä sekä seurapiirikuuluisuutena. Siirryttyään tuotantopuolelle Stevensonilla oli sattumalta avainrooli suomalaisen elokuvan kansainvälistymisen pitkässä historiassa.

Stevenson sai kutsun Hollywoodiin sisäpiiriin jo vauvaiässä, sillä Stevenson syntyi Lontoossa taiteilijaperheeseen: isä Robert oli elokuvaohjaaja, äiti Anna Lee näyttelijä. Lähtö Hollywoodiin koitti, kun tuottaja Robert O. Selznick kiinnitti isä-Stevensonin studiolleen ohjaajaksi. Perhe seurasi perässä.

21-vuotias Venetia Stevenson saattoi isäänsä Robert Stevensonia lentoasemalla Lontoossa tämän lähtiessä kohti Los Angelesia vuonna 1959.

Teininä Stevenson ryhtyi näyttelijäksi ja sai sopimuksen Hollywood-studiolle. Elokuvalehdissä 19-vuotiaasta Stevensonista kirjoitettiin alan ”kuvauksellisempana tyttönä”, ja seurapiirivalokuvissa hän poseerasi Elvis Presleyn kaltaisten taiteilijoiden kanssa.

”Olimme yhdessä Elviksen kanssa jonkun aikaa, kunnes filmaustyöt veivät meidät erilleen”, Stevenson kertoi Jyrki Hämäläisen Suosikki-lehden haastattelussa vuonna 1985.

1950-luvun lopulla ja 1960-luvun alussa Stevenson näytteli tv-sarjoissa ja elokuvissa. Ensimmäinen valkokangasrooli oli Tulikaste (1958) James Garnerin rinnalla. Kuolleiden kaupungissa (1960) Stevensonin vastanäyttelijänä oli Christopher Lee ja samoihin aikoihin valmistuneessa Takaa-ajo lännessä Audie Murphy, jota Stevenson myös tapaili. Vuonna 1960 valmistui myös Nuorten kapinaa, jossa Stevensonin kanssa näytteli muun muassa Jack Nicholson.

Näyttelijänura ei kuitenkaan tuonut sen suurempaa menestystä, ja näyttelemisen Stevenson jätti 1960-luvun alussa mentyään naimisiin ja perustettuaan perheen muusikko Don Everlyn kanssa. Ensimmäinen liitto West Side Story -elokuvassa näytelleen Russ Tamblynin kanssa oli päättynyt eroon.

”Päätin sen jälkeen, että jos vielä menen naimisiin, luovun samalla yökerhoista, julkisuudesta, filmeistä ja koko urastani ja haluan olla vain hyvä vaimo”, Stevenson kertoi Suosikki-lehdessä vuonna 1985.

Stevenson oli kuitenkin tuolloin jo palannut elokuvauralle, tosin kameran taakse. 1980-luvun alussa Stevenson nousi pienen, mormonien omistaman Cinema Group -elokuvayhtiön tuotantojohtajaksi ja eräänä päivänä hänen työpöydälleen posti toi videon, jossa oli pätkä Markus Selinin ja Renny Harlinin kesken jäänyttä elokuvaa.

Stevenson katsoi videon, myönsi hankkeelle loppurahoituksen ja matkusti Suomeen valvomaan kuvauksia. Syntyi elokuva Jäätävä polte, joka avasi Renny Harlinille tien Hollywoodiin ja Markus Selinille polun elokuvatuottajaksi.

Näyttelijät Anthony Perkins ja Venetia Stevenson Ylpeys ja intohimo -elokuvan ensi-illassa 1957.

Venetia Stevenson Poltettujen noitien hotelli -elokuvassa vuonna 1960.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat