Pienimuotoinen elokuvanovelli Ajomies kuulostelee päähenkilönsä sisäisen maailman tuntoja - Kulttuuri | HS.fi

Pienimuotoinen elokuvanovelli Ajomies kuulostelee päähenkilönsä sisäisen maailman tuntoja

Ajomies-draaman muoto ja kerrontatyyli soveltuvat nimenomaan televisioon.

Matti Laine on Ajomies.

26.5. 2:00

Ajomies ★★★

Suomi 2013

TV2 klo 21.00 ja Yle Areena

Raviradan ajomies (Matti Laine) sai opit työhönsä vävyltään, ja neuvoo nyt itse työnsä jatkajaksi lähdönvalvojan tytärtä Maria (Elina Ylisuvanto), pikkuserkkuaan. Miestä odottaa muutto toiseen kaupunkiin vaimo Riikan (Veera Degerholm) työn perässä.

Talo pitäisi myydä, isä saada haudattua. Ja kerrottua Riikalle rakkaussuhteesta Mariin.

Jarkko T. Laine ja J-P Passi käsikirjoittivat, kuvasivat ja ohjasivat Ajomiehen yhteisvoimin. Lyhyen ja pitkän elokuvan rajamaille sijoittuva työ sai teatterilevityksen, mutta sen novellistinen muoto ja kerrontatyyli soveltuvat nimenomaan televisioon.

Kuvaajina ansioituneet ohjaajat suosivat televisionomaisia lähikuvia, käyttivät myös jalustaa ja onneksi välttävät aikamme kuvakerronnan vitsausta, perusteetonta käsivaraisen kameran käyttöä. Kytköstä ammattikunnan perinteisiin voi lukea mieltymyksestä hyödyntää kuvakompositioiden sommittelussa tiloja ja aukkoja, laseja ja ikkunoita.

Sitä katsoja ei näe, että kuvauksissa käsikirjoitusta avattiin näyttelijöille vain lyhyelti kunkin kohtauksen alla, jotta heidän työnsä säilyisi spontaanina ja suunnittelemattomana.

Päähenkilön osalta kyse onkin korostetusti hänen sisäisen maailmansa arvoituksellisuudesta: sanoilla ei selitetä, mitä ajomies lopulta ajattelee.

Nimiroolin tekevä Matti Laine nähtiin näyttelijänä viimevuotisessa Metsäjätissä, mutta tunnetaan nykyisin ennen kaikkea kirjoittajana. Tuottelias dekkaristi toimi pääkäsikirjoittajana menestyssarja Paratiisissa, jolla on ehdokkuuksia Kultainen Venla -gaalassa perjantaina 28. toukokuuta.

Myös Ajomies uusitaan perjantaina.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat