Taina Latvala palkittiin: Kekkosen tytär on tämän vuoden paras kotimainen näytelmäteksti - Kulttuuri | HS.fi

Taina Latvala palkittiin: Kekkosen tytär on tämän vuoden paras kotimainen näytelmäteksti

Ensimmäistä kertaa jaettu tv-Sylvi parhaasta tv-käsikirjoituksesta myönnettiin Aikuiset-sarjan käsikirjoittajalle Anna Brotkinille. Elokuva-Sylvin sai Eeva Putro Tove-elokuvasta.

Kirjailija Taina Latvala kuvattuna syyskuussa 2020.

19.11.2021 15:00

Näytelmäkirjallisuuspalkinto Lea parhaasta kotimaisesta näytelmätekstistä on myönnetty kirjailija Taina Latvalalle. Palkittu näytelmä on nimeltään Kekkosen tytär.

Voittajan valinnut kirjailija Juha Itkonen luonnehti näytelmää tiedotteessa seuraavasti:

”Perinteinen, henkilövetoinen näytelmä onnistuu vaikeassa tehtävässä. Se on alusta loppuun hauska, hetkittäin suorastaan täyttä tykitystä, mutta piirtää henkilönsä samaan aikaan myös inhimillisinä ja koskettavina. Tutuista aineksista syntyy kirjailijan varmoissa käsissä mukavasti uudenlainen, mennyttä Suomea ja tätä nykyistä törmäyttävä kokonaisuus.”

Erityismaininnan näytelmä ansaitsee Itkosen mukaan murteen käytöstä.

Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry:n vuosittain jakaman palkinnon arvo on 5 000 euroa. Palkinto jaettiin perjantaina yhdistyksen satavuotisjuhlaseminaarissa. Voitosta Kekkosen tyttären kanssa kilpailivat Michael Baranin Hitler ja Blondi, Markku Haussilan Scream – The Love Story ja Otto Sandqvistin Magnum.

Samassa tilaisuudessa jaettiin myös tv- ja elokuva-Sylvit. Palkinto parhaasta tv-käsikirjoituksesta myönnettiin Aikuiset-sarjan toisesta tuotantokaudesta käsikirjoittaja Anna Brotkinille. Tv-Sylvi jaettiin ensimmäistä kertaa.

Anna Brotkin kuvattiin helmikuussa 2021 kalliolaisessa kahvilassa.

Voittajan valitsi käsikirjoittaja Neil Hardwick, joka kommentoi käsikirjoitusta:

”Dialogi ja ilmiöt ovat vahvasti tässä ajassa kiinni: varsinkin dialogin terävyys mykistää. Sarja vaikuttaa alussa kivalta ja kepeältä, mutta pikkuhiljaa katsoja ymmärtää, että tässä on isommista asioista kysymys: ystävyyden syvin olemus, arjen moraali, ja ennen kaikkea oman identiteetin ymmärtäminen.”

Viimeksi vuonna 2015 jaettu elokuva-Sylvi myönnettiin käsikirjoittaja Eeva Putrolle Tove-elokuvan käsikirjoituksesta.

Eeva Putro syyskuussa 2020 Toven kutsuvierasnäytännössä.

Voittajan päättänyt käsikirjoittaja ja dramaturgi Esko Salervo perusteli valintaansa seuraavasti:

”Eeva Putro käsittelee Tovessa elämäkertaelokuvan lajityyppiä tuoreesti ja raikkaasti. Käsikirjoitus ei hiero päähenkilöään lukijan naamaan niin kuin niin monet tämän lajityypin teokset tekevät, vaan jättää tilaa myös katsojan omille ajatuksille ja tunteille – kerronnassa on toimivaa väljyyttä. Lopputulos on tyylikkään pelkistetty.”

Elokuva- ja tv-Sylvi-palkinnot ovat molemmat arvoltaan 2 500 euroa. Palkinnot, samoin kuin Lea, rahoitetaan Kopioston keräämistä tekijänoikeuskorvauksista.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat