Ravintoloitsija Sikke Sumari kaipaa suomalaisiin ravintoloihin parempaa kommunikaatiota - Kulttuuri | HS.fi

Ravintoloitsija Sikke Sumari kaipaa suomalaisiin ravintoloihin parempaa kommunikaatiota

Ravintolayrittäjä Sikke Sumari ei innostu ruoanlaitosta, mutta syömisestä sitäkin enemmän.

”En ole missään nimessä se henkilö, joka sanoisi, että kaikki ruoka pitäisi tehdä kotona alusta lähtien aina itse. Sehän on aivan hirveä ajatus. Pääasia on, että nauttii ruoasta”, Sikke Sumari sanoo.

11.6. 2:00 | Päivitetty 11.6. 6:11

”Ei se ole intohimo ollenkaan!”

Haastattelua on ehtinyt kulua vasta muutama minuutti, kun Sikke Sumari pamauttaa todellisen uutispommin. Hän paljastaa, ettei keittiössä hääräily ja kiehuvien patojen ääressä puuhastelu ole lainkaan hänen rakkaimpia harrastuksiaan.

”Eivät ole koskaan olleet”, Sumari lisää.

Todellako?

”Eivät. Vaikka niin monesti oletetaan.”

Mielikuva antaumuksellisesta ruoanlaittajasta ei ole toisaalta mikään ihme. Sumari on Kokkisodan ja MasterChef Suomen kaltaisista ruokaohjelmista tuttu ruutukasvo, kahta pääkaupunkiseudulla toimivaa ruokaravintolaa ja Viron Saarenmaalla sijaitsevaa matkailutilaa pyörittävä ravintoloitsija sekä suosittu keittokirjailija ja ruokabloggaaja.

Hänen elämänsä pyörii pitkälti ruoan ympärillä.

Mutta hellan ääressä Sumari ei mielellään aikaansa kuluta. Eikä hän toisaalta oikein ehtisikään, sillä kaikenlaista muuta touhuttavaa on niin paljon. Kotona kokkauspuolesta vastaa pitkälti hänen miehensä, Tony Ilmoni, kokenut ravintoloitsija hänkin.

Ravintolatason ruokaa siis?

”No, toi ravintolataso on tosi mielenkiintoinen määritelmä. Jos miettii, mitä se tässä maassa saattaa tarkoittaa”, Sumari sanoo ja naurahtaa.

”Jos mun mieheltä kysyttäisiin, sanoisi hän, ettei missään ravintolassa saa niin hyvää. Ja kyllä hän erinomaista tekeekin.”

SUHDETTAAN ruokaan Sumari kuvailee antaumukselliseksi. Hän sanoo suhtautuvansa jokaiseen syömäänsä annokseen suurella uteliaisuudella ja suhteellisen korkealla vaatimustasolla. Mitä tahansa hän ei suuhunsa pistäisi.

”Huonosti tehty ruoka suututtaa mua”, Sumari sanoo.

”Ruoan pitää olla aina huolellisesti tehtyä. Mitään mättöä en syö.”

Myös ruoan kunnioittaminen on Sumarille tärkeää. Hän sanoo, ettei ruokailuhetken tarvitse olla välttämättä juhlallinen, mutta vaivannäköä voi silti osoittaa arvostavansa pienillä symbolisilla eleillä. Esimerkiksi sillä, ettei kanna maitotölkkiä ruokapöytään.

Näpertelyn ystävä Sumari ei ole. Hänen sydäntään lähellä on konstailematon kotiruoka, jolle tunnusomaista ovat laadukkaat raaka-aineet ja hyvät puhtaat maut. Ulospano ei niinkään.

Tämän piirteen hän uskoo olevan lapsuudenkodin peruja. Sumarin äiti oli taitava kokki, jolta saadut perinnereseptin kaalilaatikosta lihamurekkeeseen ovat kohonneet myös Sumarin ruokablogin kestosuosikeiksi.

Yksinkertaisuutta hän sanoo arvostavansa myös ravintola-annoksissa.

”En pidä siitä, että annos asetellaan lautaselle pisara kerrallaan.”

SUURIMMALLA liekillä Sumarin ruokaintohimot roihuavat Italian matkojen aikana. Elämänsä ikimuistoisimmat ateriat hän kertoo nauttineensa pikkukylien mutkattomissa trattorioissa, joissa tarjolla on yksinomaan rakkaudella ja ammattiylpeydellä tehtyä yksinkertaista ruokaa.

Erityisen hyvin mieleen on jäänyt Toscanassa sijaitseva ravintola Teatro di Medici.

”Siellä tunnet olevasi jonkin alkukantaisen äärellä. Se syömisen nautinto on ihan niin kuin…”, Sumari kuvailee ja huokaisee äänekkäästi.

Italialaisessa ruokakulttuurissa Sumariin vetoaa makupaletin ohella myös yhteisöllisyys, avoimuus ja ystävällisyys. Erityisesti hän sanoo ihastelevansa sitä luontevaa vuoropuhelua, joka asiakkaiden ja ravintolahenkilökunnan välillä vallitsee. Tilauksesta keskustellaan monesti pitkään ja hartaasti, ja innostus on aidosti molemminpuolista.

Suomesta tällainen kulttuuri Sumarin mielestä puuttuu.

”Suomalaiset eivät oikein osaa kommunikoida ravintolassa. Meillä on tapana, että tarjoilija kysyy, maistuuko ja asiakas vastaa, että kyllä kiitos. Se jää siihen. Jos tarjoilijalle alkaa analysoimaan ruokaa hieman tarkemmin, ei siihen oikein osata suhtautua.”

”Olen ohjeistanut omaa henkilökuntaani, että he eivät edes saa kysyä sitä kysymystä. Heidän pitää sen sijaan tiedustella, onko kaikki hyvin. Jos kysyt, maistuuko, pakotat asiakkaan ahtaalle. Koen sen itse aika hankalana kysymyksenä.”

KUN Sumarilta kysyy, minkälainen ruoanlaittaja hän itse on, nauraa hän äänekkäästi. Sumari vastaa, että jos hänen pojiltaan kysyttäisiin, pyytäisivät he äitiään todennäköisesti tekemään makaronilaatikkoa.

Ei sillä, että makaronilaatikossa jotain vikaa olisi, Sumari huomauttaa perään.

”Mulla on siihen aika hyvä resepti.”

Mutta sen hän myöntää, että hifistelijän vikaa hänestä ei löydy etsimälläkään. Sumari sanoo olevansa keittiöhommissa ripeäotteinen, eikä hän hänellä riitä kiinnostusta syventyä kulinaaristen ihmeiden loihtimiseen pitkäksi aikaa kerrallaan.

”Olen halunnut aina tehdä nopeasti hyvää”, hän sanoo.

”Joskus katselen Tonin syventymistä ruoanlaittoon. Se on lähes meditatiivista toimintaa. Hän on aivan muissa maailmoissa ja itse mietin nälkäisenä vieressä, että kauanko meinaat vielä nyppiä sitä persiljaa siihen.”

Sikke Sumari

  • Syntynyt 1951 Kylmäkoskella. Asuu Helsingissä.

  • Ravintoloitsija, televisioesiintyjä, blogisti ja ruokakirjailija.

  • Pyörittää Sikke’s-ravintolaa Helsingissä, Haukilahden Helmeä Espoossa ja Viron Saarenmaalla sijaitsevaa matkailutila NamiNamastetta.

  • Valmistui kokiksi Ravintolakoulu Perhosta vuonna 2017.

  • Sai parhaan tv-esiintyjän Venlan vuonna 2000.

  • Perheeseen kuuluu aviopuoliso Tony Ilmoni ja kolme aikuista poikaa.

  • Täyttää 70 vuotta sunnuntaina 13. kesäkuuta.

Lue myös: Äiti rakasti enemmän sinua

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat