Elokuvateattereihin lisää väkeä, keikkoja isommalle yleisölle – Tältä tapahtuma-alan kesä näyttää nyt pääkaupunki­seudulla, kun rajoituksia ollaan lieventämässä - Kulttuuri | HS.fi

Elokuvateattereihin lisää väkeä, keikkoja isommalle yleisölle – Tältä tapahtuma-alan kesä näyttää nyt pääkaupunki­seudulla, kun rajoituksia ollaan lieventämässä

Tavastialla järjestetään ensimmäiset keikat kesäkuun lopussa, ja Visio Festival on luvassa heinäkuun alussa.

Kesälle on suunniteltu stadionkeikkoja. Haloo Helsingin on tarkoitus esiintyä Olympiastadionilla elokuussa.

11.6. 14:32

Helsinki siirtyi kiihtymisvaiheeseen, ja kokoontumisrajoituksiin on tulossa höllennyksiä ensi tiistaista lähtien.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) tiedotti torstaina, että se on ryhtynyt valmistelemaan kokoontumisrajoitusten höllentämistä. Ensi maanantaina kerrotaan tarkemmin, mitä rajoitusten lievennys konkreettisesti tarkoittaa.

Muiden Suomen kiihtymisvaiheessa olevien alueiden perusteella voidaan kuitenkin tehdä oletuksia tulevasta.

Muun maan perusteella näyttäisi siltä, että yli kymmenen hengen tapahtumissa sisätiloissa täytyisi edelleen olla mahdollisuus säilyttää turvavälit. Yli 50 hengen ulkotilaisuuksissa ei turvavälivaatimusta olisi, mutta yleisön tulisi voida pitää etäisyyttä toisiinsa.

Tällä hetkellä sisätilojen yleisötapahtumiin on pääkaupunkiseudulla voinut osallistua enintään kymmenen henkilöä ja ulkotiloissa 50 henkilöä rajatuissa ulkotiloissa. Yli 50 hengen tapahtumat ovat olleet mahdollisia, kun yleisö on jaettu omiin lohkoihinsa.

Tavastialla on kokeiltu koronan aikana kaikenlaista. Viime kesänä keikkoja kuunneltiin istualteen. Kuvassa toimitusjohtaja Juhani Merimaa.

Mitä muutos tarkoittaisi Helsingin keikkaelämälle?

Tavastian toimitusjohtaja Juhani Merimaan mukaan Tavastian ovet avautuvat kesäkuun lopussa. Kapasiteettiin hän ei osaa ottaa vielä kantaa, vaan hän kaipaa tarkempaa linjausta turvaväleistä avilta.

Rock-keikkojen ydin on se, että voi halutessaan hyppiä ja jorata musiikin mukaan, Merimaa toteaa. Tilanne on ollut ristiriitainen artistien ja järjestäjien suhteen koronavirusrajoitusten vuoksi.

”Bändit tekevät kaikkensa saadakseen jengin seisomaan, ja järjestäjät yrittävät saada porukan istumaan paikoillaan.”

Nyt laulu- ja tanssikielto poistuu, mikä helpottaa tilannetta.

Viime syksynä kompromissi löytyi naruvirityksestä. Narujen avulla yleisö pysyi paikoillaan, eikä pakkaantunut lavan eteen. Ihmiset pystyivät kuitenkin tanssimaan omalla paikallaan.

Naruvirityksiä ei Tavastialla enää kaivata.

”Narut on olemassa, mutta olen valmis lahjoittamaan ne jo museoon.”

Vaikka keikkoja pystytään järjestämään, ei Helsinki Merimaan mukaan ole silti välttämättä kaikkein houkuttelevin kaupunki bändeille.

”Jos muualla Suomessa voidaan järjestää keikkoja suuremmalle yleisölle, artistit menevät ehkä niille paikkakunnille.”

Suurempi yleisömäärä mahdollistaa suuremman keikka-ansion artisteille, jotka ovat kamppailleet toimeentulonsa kanssa puolentoista vuoden ajan.

Muusikko Mikko Kosonen on ottanut kantaa kulttuurialan tilanteeseen. Kuva Mitta on täysi -mielenilmauksesta viime viikolta.

Muusikko Mikko Kososen mukaan rajoitusten purku tuskin tarkoittaa sitä, että heti olisi sata keikkaa pystyssä. Esimerkiksi keskisuurten bändien kohdalla järjestelyihin vaikuttavat myös miksaajien ja valoteknikoiden aikataulut.

Pienimuotoisia keikkoja terasseilla ja ravintoloissa voidaan järjestää nopeastikin.

”Kyllä nyt ollaan sellaisessa massatyöttömyydessä, että ihmiset reagoivat nopeasti ja venyvät älyttömän hyvin. Itse olen valmis soittamaan missä tahansa lavalla neljän tunnin päästä.”

”Mies ja kitara -yhdistelmä liikkuu tosi helposti. Jos on jonkinlaiset pa-kamat [äänentoistovälineet], niin aletaan laulaa Dirlandaa kansalle.”

Kosonen kannustaa nyt järjestämään matalalla kynnyksellä tapahtumia, jossa niin ammattimuusikot kuin aloittelevat bänditkin pääsevät esiintymään. Siten kulttuuri- ja musiikkielämä saadaan virkoamaan.

”Muistutetaan ihmisille, mistä on kyse kulttuurissa ja musiikissa, ja palautetaan takaisin elämänilo.”

Kosonen muistuttaa, että vielä tarvitaan vastausta moneen kysymykseen ennen kuin keikkaelämä pääsee palautumaan ennalleen. Häntä, kuten Merimaatakin, mietityttää turvavälivaatimukset ja siten yleisökapasiteetti.

Lisäksi tilanteet ovat eläneet hyvinkin nopeasti, mikä lisää epävarmuutta keikkajärjestäjille. Jonkinlainen varovaisuus takaraivossa joudutaan pitämään, Kosonen sanoo.

Kesälle on suunniteltu useampi keikka Olympiastadionille. Elokuussa stadionille nousevat Haloo Helsinki ja Apulanta.

Stadionkeikkoihin liittyy kuitenkin vielä epävarmuuksia. Olympiastadionilla on henkilömäärän lisäksi useita seikkoja, jotka vaikuttavat tapahtumien järjestämiseen, kertoo Nelonen Median vastaava tuottaja Marko Salo.

”Näin mittavien konserttituotantojen läpivienti rajoitetulla kapasiteetilla ei ole mahdollista, ja konserttien toteutuessa Olympiastadionille odotetaan yhteen konserttiin noin 40 000 konserttivierasta."

Salon mukaan parhaillaan selvitetään, mitä viranomaistulkinta tarkoittaa Olympiastadionin kohdalla. Turvaväleihin, anniskeluun ja aukioloaikoihin liittyvät asiat askarruttavat.

Festivaalikentällä varaudutaan vielä pahimpaan, mutta toivotaan parasta. Kaksipäiväinen elektronisen musiikin festari Visio Festival järjestetään näillä näkymin heinäkuun alussa Helsingin Suvilahdessa. Varapäivät on valittu elokuulle.

Järjestävää tahoa edustava Shpat Qerimi kertoo, että kapasiteetti pidetään todennäköisesti puolessa, vaikka olisi mahdollista ottaa vielä enemmän yleisöä. Se tarkoittaa 2 000 henkeä.

”Annetaan olla vähän väljempää kuin normaalisti. Yritetään saada kaikille mukava olo olla festareilla.”

Festivaali on tällä hetkellä varattu loppuun, vaikka esiintyjiä ei ole julkistettu. Tavanomaisesti Visio Festivalissa on kolme lavaa ja yhteensä 20–30 esiintyjää. Kuusi kuraattoria valitsee ohjelman omalle lavalleen.

Flow-festivaali sen sijaan keskittyy ensi kesän valmisteluun. Yksittäisiä keikkoja Flow’n järjestäjiltä ei ole tälle kesälle luvassa.

Finnkino avasi osan pääkaupunkiseudun saleista 11. kesäkuuta.

Loppuunmyyty, ilmoitetaan usean Finnkinon Tennispalatsin näytöksen kohdalla perjantaina 11. kesäkuuta. Teatteri avattiin perjantaina, samoin kuin Itis, Espoon Iso Omena ja Vantaan Flamingo.

Lippuja on voitu myydä korkeintaan kymmenelle hengelle, riippumatta salin koosta. Ensi viikolla siihen saattaa tulla muutos, jos rajoitukset höllentyvät.

”Todella hienoa”, kaupallinen johtaja Hannele Wolf-Mannila Finnkinosta sanoo. ”Silloin saleihin voisi ottaa enemmän katsojia.”

Kuinka monta, se riippuu seurueiden koosta. Eri seurueiden välillä tulee olla vähintään kahden metrin turvaväli sivulle, eteen ja taakse.

Esimerkiksi Tennispalatsin iSense-salissa on 635 paikkaa. Huomioiden turvavälin saliin mahtuisi Wolf-Mannilan arvion mukaan enimmillään 148 henkilöä eli 23 prosenttia kapasiteetista. Pienempiin saleihin mahtuu suhteellisesti vähemmän paikkoja: noin 20 prosenttia kapasiteetista.

Lipunmyyntijärjestelmä määrittelee turvavälit lipunmyynnin yhteydessä.

Nyt Finnkinossa valmistaudutaan. Kutsutaan lisää ihmisiä töihin, seurataan tilannetta. Yleisökapasiteettia aiotaan nostaa heti, kun päätös astuu voimaan.

Helsingin Sanomat ja Nelonen Media kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat