Arkkitehti Raili Pietilä on kuollut - Kulttuuri | HS.fi

Arkkitehti Raili Pietilä on kuollut

Raili Pietilä teki pitkän ja maineikkaan arkkitehtiuran miehensä Reima Pietilän kanssa.

Arkkitehti Raili Pietilä vuonna 2008.

11.6. 15:35

Arkkitehti Raili Pietilä kuoli 16. toukokuuta 2021 Helsingissä. Hän oli 94-vuotias, syntynyt 15. elokuuta 1926.

Pietilä varttui rautatieläisperheessä Pieksämäellä. Opiskeltuaan Helsingin yliopistolla muun muassa matematiikkaa sekä työskenneltyään pari vuotta rakennushallituksessa hän aloitti arkkitehtuuriopinnot.

Pietilöiden ensimmäinen yhteinen työ oli Teknillisen korkeakoulun (TKK) ylioppilaskuntataloksi vuonna 1966 valmistunut Dipoli.

Ajatuksen arkkitehdin ammatista Raili Paatelainen sai jo nuorena, kun hänen Terijoelta kotoisin oleva sukulaisensa sanoi vähän yli kymmenvuotiaalle Railille, että ”kuule sinusta tulee arkkitehti”. Nuori tyttö hämmentyi, koska hän ei ollut kuullutkaan koko sanaa eikä tiennyt mitä se tarkoittaa.

”Mutta ajattelin, että sehän voi olla selvä juttu. Sitten minä käsitin, että minusta tulee arkkitehti”, Raili Pietilä muisteli myöhemmin arkkitehti Aino Niskaselle antamassaan haastattelussa vuonna 2002.

Pietilä kuvasi itseään ”hippimäiseksi” opiskelijaksi, joka oli pari vuotta kasvisyöjäkin. Professori Nils Erik Wickberg puhui opettajanhuoneessa havainneensa luennoilla ”pienen tytön, jolla on kauniit mustat kynnet”.

Tampereen pääkirjasto Metso kuvattuna 30. syyskuuta 2011.

Raili Pietilän arkkitehtiuran tunnetuimmat työt syntyivät yhdessä hänen aviomiehensä arkkitehti Reima Pietilän kanssa. He alkoivat työskennellä omassa toimistossa 1960, ja avioituivat 1963.

Reima ja Raili Pietilä vuonna 1966.

Pietilöiden ensimmäinen yhteinen työ oli alun perin Teknillisen korkeakoulun (TKK) ylioppilaskuntataloksi valmistunut Dipoli, jonka he suunnittelivat vuonna 1961. Rakennuksen omistaa nykyisin Aalto-yliopisto. Samoihin aikoihin valmistui Tapiolaan Suvikummun asuinalue.

Suvikummun asuinalue Tapiolassa vuonna 2008.

Pietilöiden muiden suurien töiden joukossa ovat muun muassa Kalevan kirkko Tampereella (1966), Hervannan seurakunta- ja vapaa-aikakeskus sekä Hervannan liikekeskus Tampereella (1979), Sief-palatsi Kuwaitissa (1982), Suomen suurlähetystö Intiassa (1985), Tampereen kaupungin pääkirjasto Metso, (1986) ja tasavallan presidentin virka-asunto Mäntyniemi (1994).

Lähes valmis Mäntyniemi kuvattiin marraskuussa 1993.

Raili Pietilän omista töistä kuuluisimpia on Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän lomatalo Klovharun saaressa. Tuulikki Pietilä oli Reima Pietilän sisko.

Pietilöiden tyyliä on kuvattu orgaaniseksi arkkitehtuuriksi. Tämä tarkoitti myös sitä, että ne olivat yksityiskohtaisia ja suuritöisiä. Esimerkiksi Mäntyniemen suunnitteluun Pietilöiden toimistolta kului aikaa yli 84 000 tuntia.

Raili ja Reima Pietilän suunnittelema Suomen suurlähetystö iltavalaistuksessa Delhissä Intiassa maaliskuussa 2006.

Raili Pietilälle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ensimmäisen luokan kunniamerkki, Suomen (SAFA) ja Amerikan (AIA) arkkitehtiliittojen sekä Architectan kunniajäsenyys.

Oikaisu 11.6. klo 19.59: Raili ja Reima Pietilä suunnittelivat Dipolin vuonna 1961 ja se valmistui vuonna 1966 eikä 1961, kuten aiemmin jutussa kirjoitettiin.

Pietilöiden suunnittelema Palvelukeskus Himmeli Porissa huhtikuussa 2021.

Kalevan kirkko Tampereella kuvattuna vuonna 2004.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat