Viikon kirja tuo esiin kansanperinteemme voimakkaat jumalattaret, jotka ovat saaneet liian vähän huomiota - Kulttuuri | HS.fi

Viikon kirja tuo esiin kansanperinteemme voimakkaat jumalattaret, jotka ovat saaneet liian vähän huomiota

Kansanuskosta puhuttaessa naiset ovat jääneet sivuun, vaikka myyttiset naishahmot ovat olleet tasavahvoja miesjumalien kanssa.

31.7. 17:01

Karolina Kouvolan ja kuvittaja Apila Pepitan Pohjolan jumalattaret (2021, SKS) naiset nostaa esiin suomalaisen kansanperinteen naispuolisia jumalattaria ja uskomusolentoja.

Kansanuskon tarinat saavat teoksessa tuoreita tulkintoja, ja teos tuo esiin vähemmälle huomiolle jääneitä naishahmoja.

”Kirjan 30 jumalattarella on jokaisella erilainen viesti ja voima, johon voi samastua”, kustantaja kuvailee.

Ylen haastattelussa todetaan, että Kouvolan kirja tuo esiin sen, miten mahtavat itämerensuomalaiset jumalattaret ovat olleet tasavertaisessa asemassa suhteessa miespuolisiin jumaliin.

”Esimerkiksi Loviatar eli tautien äiti hallitsi sairauksia: hän synnytti niitä, lähetti ne maailmaan ihmisten riesaksi ja oli lisäksi kuolleiden valtakunnan ehdoton auktoriteetti.”

Silti naisten perinne on jäänyt Kouvolan mukaan vähemmälle huomiolle. Syynä saattaa olla se, että aiheeseen on liittynyt tabuja.

”Naisen kehossa uskottiin olevan myyttistä voimaa, jota kutsuttiin runolauluissa vitun väeksi. Naisen vaginan taas koettiin olevan väylä tuonpuoleiseen maailmaan. Erityisen voimakas vitun väki oli kuukautisten aikana. Nainen kantoi jalkovälissään melkoisia voimia: sukupuolielinten paljastamisella voitiin suojella niin karjaa kuin omaa perhettäkin.”

Synnytykseen ja naisten elämään viittaavissa loitsuissa ja rituaaleissa jumalattaret olivat merkittävämpiä kuin miespuoliset vastineensa.

Oikaisu 12.8. kello 13.20: Artikkelissa luki alun perin virheellisesti, että kuvittajan nimi olisi Pepita Apila, kun se on Apila Pepita. Lisäksi kirjan nimi oli alun perin virheellisesti Pohjolan myyttiset, kun se on on Pohjolan jumalattaret.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat