Brittiläisen kuvanveistäjän Henry Mooren maailmankuulu teos saa uuden kodin Lasipalatsista - Kulttuuri | HS.fi

Brittiläisen kuvanveistäjän Henry Mooren maailmankuulu teos saa uuden kodin Lasipalatsista

Teoksen lahjoittaa Föreningen Konstsamfundetille arkkitehti Viljo Revellin perhe, jonka hallussa Moon Head -veistos on ollut 1960-luvulta lähtien.

Arkkitehti Viljo Revellin tytär Kati Revell-Nielsen (oik.) ja Finn E. Nielsen brittiläisen kuvanveistäjän Henry Mooren maailmankuulun teoksen Moon Headin julkistustilaisuudessa Lasipalatsissa tiistaina.

14.9. 15:30 | Päivitetty 14.9. 15:41

Brittiläisen kuvanveistäjän Henry Mooren maailmankuulu teos Moon Head lahjoitetaan Föreningen Konstsamfundetille ja veistos saa uuden kodin Helsingin Lasipalatsista.

Veistoksesta tulee osa Konstsamfundetin taidekokoelmaa, jota hallinnoi Amos Rex.

Moon Headia pidetään yhtenä Mooren mestariteoksista. Pronssisia veistoksia on tehty yhteensä yhdeksän kappaletta, joista yksi sijoitetaan nyt Lasipalatsiin. Teoksen lahjoittaa Revellin perhe, joka toi sen Suomeen Britanniasta 1960-luvulla.

Arkkitehti Viljo Revell ihastui veistokseen vieraillessaan Henry Mooren studiolla Lontoossa vuonna 1964. Hän halusi ostaa veistoksen, mutta kuoli pian vierailun jälkeen. Revellin kuoleman jälkeen hänen perheensä päätti ostaa veistoksen ja sijoittaa sen Viljon haudalle Vaasaan.

Alkuperäinen suunnitelma ei toteutunut, koska Moore ei ollut varma siitä, miten Suomen ilmasto vaikuttaisi veistokseen. Niinpä veistos jäi Revellin perheen kotiin, kertoo tiedotteessa Revellin tytär Kati Revell-Nielsen.

”Sitä pahoiteltiin monta kertaa, koska meillä oli sellainen tunne, että se ei ollut veistoksen arvon mukaista. Äitini kuoltua veistos tuli perintönä minulle”, Revell-Nielsen sanoo tiedotteessa.

Perhe ei halunnut myydä teosta, koska he muun muassa halusivat varmistua siitä, että se pysyy Suomessa.

Viljo Revell on yksi kolmesta Lasipalatsin vuonna 1935 suunnitelleista arkkitehdeista.

Kuvanveistäjä Henry Moore tutkimassa The Goslar Warrior -veistostaan vuonna 1975.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat