Tommi Toija tekee paluun raadollisilla pronssiveistoksilla – osaa veistoksista on ammuttu haulikolla - Kulttuuri | HS.fi

Tommi Toija tekee paluun raadollisilla pronssiveistoksilla – osaa veistoksista on ammuttu haulikolla

Tommi Toijan näyttelyssä on paljon tuttua, mutta myös jotain uutta.

Tommi Toija: Yön saatana, 2021, patinoitu pronssi.

26.10. 10:43

Veistokset

Tommi Toija: Naamiaiset 31.10. saakka Galleria Halmetojassa (Kalevankatu 16). Ti, to, pe 11–17, ke 11–19, la–su 12–16.

Kuvanveistäjä Tommi Toija (s. 1974) on viime vuosina esiintynyt ahkerasti ympäri Suomea, mutta Helsingissä hän ei ole pitänyt näyttelyä moneen vuoteen. Edellisestä gallerianäyttelystä on kulunut kymmenen vuotta ja Amoksen suuresta museonäyttelystäkin jo seitsemän.

Nyt Toija tekee komean paluun Galleria Halmetojassa. Näyttelyssä on paljon tuttua, mutta myös jotain uutta: Toijan tavaramerkiksi muodostuneet pojanreppanat ovat saaneet yhä groteskimman muodon. Epämuodostuneiden ja pahoinpideltyjen hahmojen rintakuvat tuovat mieleen kuolinnaamiot ja teloitettujen seipäisiin isketyt päät.

Samalla veistosten materiaali on vaihtunut keramiikasta pronssiin.

Toija hyödyntää vaikuttavasti pronssin erilaisia tekstuureja ja patinointien ekspressiivisiä mahdollisuuksia. Teokset näyttävät kuin ne olisi löydetty meren pohjasta tai jäkälöityneenä metsästä. Osaa veistoksista on ammuttu haulikolla.

Pronssi tuo teoksiin myös uuden formalistisen ulottuvuuden. Naamioiden takana on karkea, työstämätön puoli, johon pronssivalussa käytetyt kanavat on jätetty paikalleen kuin muistuttamaan teosten keinotekoisuudesta.

Raadollisesta ihmiskuvastaan huolimatta teoksissa on jäljellä Toijalle ominaista inhimillistä lämpöä. Ne löytävät monimutkaisen tunnerekisterin, jossa luotaantyöntävyyteen sekoittuu ripaus sympaattisuutta, jopa hellyttävyyttä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat