Laulaja-lauluntekijä Lyytin levynjulkaisukonsertti oli runoelmapopin manifesti, ilmestys ja riemuvoitto - Kulttuuri | HS.fi

Laulaja-lauluntekijä Lyytin levynjulkaisukonsertti oli runoelmapopin manifesti, ilmestys ja riemuvoitto

Skaala tuntui loppuneen kehupäästä kesken vuoden huippulevyn tehneen laulaja-lauluntekijän hurmioituneella Helsingin-paluukeikalla.

Laulaja-lauluntekijä Lyyti, oikealta nimeltään Lydia Lehtola, hurmasi levynjulkaisukeikalla.

17.10. 14:58

Pop / rock

Lyyti ja Jukka Nousiainen & Kumpp Korjaamolla 16.10.

Harvoinpa sitä pääsee todistamaan konserttia, jota seuraa täysin haltioituneena, ihmeissään ja täynnä onnea.

Tällainen täyttymys avautui lauantaina Korjaamolla laulaja-lauluntekijä Lyytin levynjulkaisukonsertissa, joka oli samalla yhtyeen paluu Helsingin lavoille pitkän tauon jälkeen.

Konsertti herätti ennakolta kiinnostusta, sillä Lyytin syyskuussa julkaistu toinen albumi Toiveet ja helyt on vuoden kirkkaita kotimaisia pophuippuja sekä vaikuttava harppaus eteenpäin esikoisalbumin lupaavasta mutta paikoin haparoivasta runoelmapopista.

Lydia Lehtola on briljeerannut tekstittäjänä, mutta tasavahvoina sanoitusten rinnalle uutuudella nousevat loistavat sävellykset, jotka kaappaavat kuulijan valtaansa ja tunkeutuvat todistetusti uniin asti.

Odotuksista ja pitkin syksyä kiirineistä kehuista huolimatta Lyytin ja tämän ilmeikkään yhtyeen lavalta säkenöinyt voima ja heittäytymiskyky yllättivät ensikertalaisen.Lyytin ja yhtyeen heittäytymiskyky yllättivät kertakaikkisesti kriitikonkin.

Lyytin ja yhtyeen heittäytymiskyky yllättivät kertakaikkisesti kriitikonkin.

Kiehtovan tarinallisen polveilevat laulut avautuivat erinomaisen äänentoiston tukemana niin nautittavaan leiskuntaan, että musiikki tuntui uivan sisuksiin ja luovan loppuunmyytyyn Vaunusaliin ihmeellisen taikapiirin ja erityisen onnen huuman.

Upeasti helkkynyt avausnumero Kivi jonka heitit kertoo Lehtolan mukaan alakynnessä olemisesta. Kappale on antanut suuntaviivat uutuuslevylle.

Albumin huippusävellys Puhalla ja toivo kasvoi poskettoman kouraisevaksi kliimaksiksi. Pisimmälle variaatioiden rikkauden ja sanoitusten leikkisyyden vei taas Tehdään tänään jotain hauskaa, jota yhtye paiskoi kuin hurmiossa.

Karkauspäivä ja Avosydän kuultiin jousitrion tukemana, mikä lisäsi erityisyyttä.

”Tämä on niin uusi, että oikeastaan tämä syntyy tässä hetkessä”, Lehtola esitteli soolona konsertin päätteeksi esittämänsä laulun ja asetti muistikirjan kankaalla peitetyn kosketinsoittimen päälle.

Jukka Nousiainen yhtyeensä kanssa soitti rouheaa kantri- ja bluesrockia.

Illan avannut Jukka Nousiainen, joka on kiertänyt syksyllä Lyytin kanssa pitkin Suomea, houkutteli Neil Youngista ja Juice Leskisestä vuoroin muistuttaneella, rouheasti madelleella kantri- ja bluesrockillaan varttuneempaa yleisöä kuin leimallisen yliopistohenkinen Lyyti.

Nousiainen yhtyeineen joutui aloittamaan osuutensa selvästi myöhässä ilmeisesti ulko-ovelle syntyneen poikkeuksellisen pitkän jonon vuoksi.

Nousiaisen seuraavaa albumia on lupailtu keväälle. Konsertti nojasikin tutuille suosikeille, joista kuultiin esimerkiksi pedal steel -kaihoinen Synnyin syksyllä, yleisöä tanssittanut Roskalavojen rocktähti sekä outsider-klassikko Sun kanssas mä lähden minne vaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat