Carmen Mola -nimiselle kirjailijalle myönnettiin miljoonan euron palkinto, jonka tuli vastaanottamaan pseudonyymin takaa paljastunut miestrio - Kulttuuri | HS.fi

Carmen Mola -nimiselle kirjailijalle myönnettiin miljoonan euron palkinto, jonka tuli vastaanottamaan pseudonyymin takaa paljastunut miestrio

Kirjailijat kiistävät valinneensa tarkoituksella naispseudonyymin kirjamyyntiä lisäämään. ”Emme piileskelleet naistekijän takana, piileskelimme vain nimen takana”.

Jorge Díaz, Antonio Mercero and Augustín Martínez vastaanottivat Premio Planeta -palkinnon Carmen Mola -pseudonyymin romaanista Barcelonassa 15. lokakuuta.

17.10. 12:42 | Päivitetty 17.10. 13:24

Espanjassa Carmen Mola -nimellä esiintynyt kirjailija on antanut vuosien varrella lukuisia haastatteluja, joissa hän on kertonut itsestään seuraavaa: yliopistossa matematiikkaa opettava professori, viittäkymppiä lähestyvä kolmen lapsen äiti, joka vapaa-ajallaan kirjoittaa raa’an väkivaltaisia trillereitä.

Miljoonan euron arvoinen Planeta-kirjallisuuspalkinto kuitenkin houkutteli esiin todelliset hahmot pseudonyymin takaa, kolme miestä: Agustín Martínez, Jorge Díaz ja Antonio Mercero.

Kohua herättäneestä paljastuksesta kirjoittaa muun muassa The Guardian.

Kirjailijatriolla on taustaa romaanikirjailijoina sekä televisiokäsikirjoittajina. Carmen Mola -nimellä kirjoitetuissa trillereissä päähenkilö on etsivä Elena Blanco, jota kustantaja Penguin Random House kuvaa ”erikoiseksi ja yksinäiseksi naiseksi, joka rakastaa grappa-viinaa, karaokea, klassikkoautoja ja seksiä katumaastureissa.”

Kirjailijat kiistävät valinneensa tarkoituksella naispseudonyymin kirjamyyntiä lisäämään. ”Emme piileskelleet naistekijän takana, piileskelimme vain nimen takana”, Antonio Mercero kertoo espanjalaisessa sanomalehdessä El País.

Toisaalta espanjalaisessa mediassa Carmen Mola keräsi paljon julkisuutta sen takia, millainen jännite oletetun tekijän ja teosten välillä oli. Tarina kolmen lapsen äidistä, joka yliopistouransa ohessa kirjoitti ultraväkivaltaisia makaabereja romaaneja vapaa-ajallaan ”on todella hyvä markkinointioperaatio”, espanjalainen El Mundo -lehti kirjoittaa.

Feministi, kirjailija ja aktivisti Beatriz Gimeno kritisoi kirjailijamiehiä siitä, että he ovat vuosia luoneet julkisuudessa mielikuvaa naishahmosta Carmen Mola -kirjojen takana.

”Naisen nimen käyttämisen lisäksi nämä kaverit ovat antaneet vuosikaudet haastatteluja. Kyse ei ole vain nimestä vaan väärennetystä hahmosta, jolla he ovat houkutelleet lukijoita ja journalisteja. He ovat huijareita”, Gimeno kirjoittaa Twitterissä.

Kirjailijoiden agentti on käyttänyt Carmen Molaa esittelevillä sivuillaan kuvaa naisesta, joka katsoo poispäin kamerasta. Markkinointitekstissä Molaa kutsutaan ”Espanjan Elena Ferranteksi”.

Planeta-palkinto on samannimisen kustantamon perustama palkinto, jonka tarkoituksena on etsiä uusia käsikirjoituksia julkaistavaksi.

Carmen Mola -nimen takana olleet kirjailijat olivat laittaneet kisaan käsikirjoituksen, jossa ei seikkaile Elena Blanco. Uusi romaani on historiallinen trilleri, joka sijoittuu koloraepidemian aikaan ja kertoo naisia paloittelevasta sarjamurhaajasta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat