Henkisyyttä ja inhimillisyyttä yhdistävä Viisi vuodenaikaa on koronavirustautiin kuolleen Kim Ki-dukin rakastetuin elokuva - Kulttuuri | HS.fi

Henkisyyttä ja inhimillisyyttä yhdistävä Viisi vuodenaikaa on koronavirustautiin kuolleen Kim Ki-dukin rakastetuin elokuva

Turhankin kekseliäästä väkivallasta ja naisia alistavista asetelmista tunnettu ohjaaja jätti ristiriitaisen perinnön.

Munkkivanhusta näyttelevä Oh Yeong-su on Viisi vuodenaikaa -elokuvan sielu. Hänellä on näkyvä rooli myös Netflixin tuoreessa Squid Game -sarjassa. Pikkupojan roolin tekee Kim Jong-ho.

20.10. 2:00 | Päivitetty 20.10. 11:03

Draama

Viisi vuodenaikaa ★★★★

Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom, Etelä-Korea 2003

Teema klo 22.35 ja Yle Areena (K12)

Berliinin, Venetsian ja Cannesin festivaaleilla palkittu korealaisohjaaja Kim Ki-duk kuoli joulukuussa 2020 koronavirustautiin, 59-vuotiaana. Jälkeensä hän jätti ristiriitaisen perinnön.

Elokuvissaan Kim kuvasi toistuvasti seksiä ja väkivaltaa, myös luotaantyöntävin, naisia alistavin tavoin. Tämä istui liiankin hyvin seksuaalirikossyytteisiin, joita häneen kohdistui vuosina 2017 ja 2018. Kim hävisi nostamansa herjausjutut.

Viisi vuodenaikaa sijoittuu syrjäiselle lammelle, jonka keskellä kelluu lautalle rakennettu pieni temppeli. Siinä asustavat vanha buddhalaismunkki (Oh Yeong-su) ja pikkupoika (Kim Jong-ho).

Vapaa-ajallaan poika leikkii sitomalla kiviä pikkueläimiin. Vanhus määrää suojatilleen vastaavanlaisen rangaistuksen ja ennustaa kovasydämistä tulevaisuutta.

Oikeiden eläinten kaltoin kohtelu, lauttamökissä asustelu ja myöhemmin esiin nouseva toisaalla tapahtunut väkivaltarikos olivat mukana jo Kimin inhassa läpimurtotyössä The Isle – saari (2000).

Viisi vuodenaikaa ei kuitenkaan ole julma vaan rauhallinen ja mietiskelevä, ja siksi siitä on tullut Kimin laajimmin rakastettu elokuva, romanttisen ja rajatusti brutaalin Rautakolmosen (2004) rinnalla.

Talvi-nimisessä jaksossa Kim näyttelee poikkeuksellisesti itse. Munkkina taistelulajitaitojaan esitellessään hän hairahtuu käyttämään pysäytyskuvia, mutta narsistinen notkahdus on lyhyt.

Kaikkiaan henkisyys on Viidessä vuodenajassa kattavasti läsnä, ja lopussa Kim haastaa taas katsojan tulkintoihin.

Kunnioitettavaa – vaikka kunnioitus muilta osin onkin sittemmin karissut.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Kim Ki-duk nähdään munkin roolissa Talveksi nimetyssä jaksossa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat