Seksin tabuja pöllyttävä Netflix-sarja ei pääse pakoon yhtä stereotypiaa - Kulttuuri | HS.fi

Seksin tabuja pöllyttävä Netflix-sarja ei pääse pakoon yhtä stereotypiaa

Sex Education -sarjassakin seksi on armotonta rynkyttämistä, kirjoittaa Juhani Karila.

20.10. 2:00 | Päivitetty 20.10. 6:27

Brittiläisen Sex Education -sarjan kolmas kausi ilmestyi Netflixiin kuukausi sitten. Laura Nunnin luoma sarja on draamakomedian muotoon naamioitua seksuaalikasvatusta. Jokaisessa jaksossa tampataan pölyt yhdestä seksiin liittyvästä tabusta tai uskomuksesta ja kerrotaan, kuinka siihen pitää oikeasti suhtautua.

Idea kuulostaa paperilla hirveältä mutta toimii käytännössä älyttömän hyvin. Kolmas kausi pomppasi saman tien striimausten kärkeen.

Päähenkilö on teini-ikäinen Otis Milburn (Asa Butterfield). Hän kärvistelee koulun luomien sosiaalisten paineiden ja suorapuheisen seksuaaliterapeutti-äitinsä (Gillian Andersson) ristitulessa.

Erinäisten vaiheiden jälkeen Otis päätyy perustamaan synkkämielisen luokkatoverinsa Maeven (Emma Mackey) kanssa klinikan, jossa ratkoo muiden oppilaiden petiongelmia.

Äitinsä oppeja pienestä pitäen kuunnellut Otis valistaa ikätovereitaan siitä, miten tärkeää on kertoa partnerille seksuaalisista mieltymyksistään, että fetissejä ei tarvitse hävetä ja kuinka sukupuolitaudit tarttuvat. Eräässä jaksossa Otisin uusi luokkatoveri havainnollistaa muille liitutaululla, millä tavoin valmistaudutaan penetraatioon homoseksissä.

Sex Education pöllyttää ansiokkaasti useita stereotypioita, mutta yhtä klisettä sekään ei täysin onnistu väistämään. Sitä, miten seksiä esitetään.

Kolmas kausi alkaa sarjalle ominaiseen tapaan reippaalla panokimaralla. Aiemmilta kausilta tutut hahmot harrastavat näyttävää seksiä autoissa ja makuuhuoneissa.

Audiovisuaalinen tarjonta on muutenkin täynnä samanlaista armotonta rynkyttämistä, vaikka tosielämässä intiimiin kanssakäymiseen kuuluu myös hienovaraisempia sävyjä.

Tämä on pieni kauneusvirhe sarjassa, joka on tarinaltaan erinomaisen vetävä. Lopun opetustuokioon päädytään aina mitä viihdyttävimpien mutkien kautta, ja omaperäinen hahmogalleria kruunaa kokonaisuuden.

Minulta erityispisteet saa Adam (Connor Swindells). Koulun kovis esittää coolia, vaikka on lähes ratkeamaisillaan sisäisten ristiriitojensa voimasta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat