Kirjailija, laulaja ja maahanmuuttajien opettaja puhuu seitsemää kieltä - Kulttuuri | HS.fi

Kirjailija, laulaja ja maahan­muuttajien opettaja puhuu seitsemää kieltä

Rita Dahl on aina opiskellut sekä tehnyt töitä intohimojensa parissa.

”Intohimoni suuntautuvat monelle eri alalle, mutta niiden välillä ei ole ristiriitaa”, sanoo Rita Dahl, jolla on seitsemän erilaista ammattinimikettä.

22.11. 2:00 | Päivitetty 22.11. 6:25

”Opettajan työ on palkitsevaa. Voin hyödyntää kaikkea aiempaa kokemustani”, sanoo suomi toisena kielenä -opettajaksi pari vuotta sitten valmistunut Rita Dahl.

Dahl puhuu seitsemää kieltä. Ammattinimikkeitä hänellä on saman verran: suomi toisena kielenä -aineenopettaja, ammatillinen opettaja, kirjailija, kääntäjä, journalisti, viestinnän moniosaaja, oopperalaulaja.

Olen aina opiskellut. Työni ovat intohimoalojani, eivät ne edes tunnu työltä.”

Tällä hetkellä Dahl on viestinnän ja vuorovaikutuksen opettaja ammattikoulussa. Hän opettaa suomea maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille.

Työn alla hänellä on myös suomi toisena kielenä -tietokirja, joka ilmestyy ensi vuoden alussa, samoin brasilialaisten modernististen runojen ja galicialaisen nuoren runouden antologia. Molemmat ovat Suomessa entuudestaan tuntemattomia runoalueita.

Lisäksi loppusuoralla on italialaisten ooppera-aarioiden levy, jota Dahl on levyttänyt Koskelan kirkossa pianisti Anu Kososen kanssa. Hän tekee myös journalistin töitä ja opettaa journalismin kursseja työväenopistossa ja luovan kirjoittamisen perus- ja aineopintoja kesäyliopistossa.

”Minulla ei ole perhettä, jää aikaa toteuttaa unelmia”.

Kirjailija ja oopperalaulaja olivat Dahlille jo lapsena unelma-ammatteja. Kolmas oli professori, ja haaveili Dahl myös jalkapalloilijan ammatista.

”Ammattiurheilijaa minusta ei tullut, mutta akateemisen uran jatkaminen kiinnostaa. Suunnittelen lähivuosina monialaisen väitöskirjan tekemistä.”

Vantaalla syntynyt ja peruskoulun käynyt Dahl oli älykäs ja lahjakas lapsi, joka lauloi Radion lapsikuorossa ja menestyi valtakunnallisissa kirjoituskilpailuissa. Hän oli luokkansa priimus viidenneltä luokalta lukion loppuun.

”Äitini ymmärsi lahjakkuuttani, ja etenkin äidinkielen, historian ja musiikin opettajat kannustivat minua kouluaikana.”

Dahl on kirjoittanut, kääntänyt tai toimittanut kolmisenkymmentä kirjallista teosta. Tuorein, usean vuoden tutkivaan työhön perustuva maahanmuuttoa käsittelevä kirja on nimeltään Rajat auki. Kirja ilmestynee ensi vuonna.

Kriittisyys on Dahlille ominaista.

”Kriittisyys on johtoteemani ja haluan yrittää ymmärtää maailmaa ja ihmisiä. Mitä muuta voisinkaan akateemisella taustallani.”

Maahanmuuttoa käsittelevään kirjaansa Dahl haastatteli monia maahanmuuttajia sekä turvapaikanhakijoita.

”Suurin osa maahanmuuttajista haluaa parempaa elämää ja elättää itsensä työllään. Moni valittaa oleskelulupaprosessin olevan pitkä ja mutkikas. Myös tulkkausongelmien vuoksi syntyy väärinkäsityksiä.”

Dahl korostaa, ettei pidä maahanmuuttajia puhtaina pulmusina, sillä joillekin turvapaikan hakeminen on ”peliä”.

Matkustaminen eri maanosissa on useimmiten liittynyt tavalla tai toisella Dahlin työhön kirjailijana ja kääntäjänä. Hän on kirjoittanut myös useita matkakirjoja, muun muassa Etelä-Meksikosta, Brasiliasta ja Portugalista.

Matkat ovat saaneet Dahlin arvostamaan synnyinmaataan Suomea entistä enemmän.

”On etuoikeus syntyä Suomeen, joka on mahdollisuuksien maa. Suomessa voi toteuttaa unelmiaan.”

Ikäkriisiä Dahl ei ole kokenut: ”Tässä iässä haluaa katsoa taakseen ja miettiä, mitä on saanut aikaan.”

Menneisyyteensä Dahl katsoo tyytyväisenä.

”Jos olisin tehnyt kaksikymmentä vuotta vakituista päivätyötä, en olisi jaksanut tehdä kaikkea muuta. Loppuelämäni voin tehdä työtä toisen palveluksessa ja tehdä luovaa työtä vapaa-ajallani.”

Monialaisen väitöskirjan lisäksi Dahlin tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluvat korkea-asteen opettajuus sekä ooppera-alan työt dramaattisena sopraanona.

”Bel canto on suosikkilajini. Siinä yhdistyy Verdin oopperoiden yhteiskunnallinen taso vallan analyyseineen tunnevyöryvään Pucciniin, joka tuo esille romanttisen puoleni.”

Dahl on lähinnä huvittunut siitä, että hänen laaja-alaisuutensa hämmentää ihmisiä.

”Ymmärrän, että minua on mahdoton lokeroida koska intohimoni suuntautuvat niin monelle eri alalle, mutta niiden välillä ei ole ristiriitaa; kaikki alani ja ammattini tukevat toisiaan.”

Rita Dahl

  • Syntyi 1971 Vantaalla, asuu Vantaalla.

  • Valtiotieteen maisteri, Helsingin yliopisto 2001, filosofian maisteri, Helsingin yliopisto 2008, journalismin YAMK-tutkinto 2018, Haaga-Helian ammattikorkeakoulu.

  • Ammatillinen opettaja 2019, Haaga-Helian ammattikorkeakoulu, suomi toisena kielenä perus- ja aineopinnot, Joensuun ja Helsingin yliopisto.

  • Oopperakokemusta muun muassa Ilmajoen musiikkifestivaalilla 2015, Tampereen oopperafestivaalilla 2014, Oopperakuorossa Ilmajoella 2015, Sibelius Akatemian Oopperassa 2014–2015, Weimarin oopperastudiossa 2015.

  • Noin 30 kirjallista teosta kirjoittajana, kääntäjänä ja toimittajana; tietokirjoja, proosaa, käännöksiä, runokokoelmia.

  • Satoja artikkeleita päivä-, erikois-, ammatti-, asiakas- ja aikakauslehdissä sekä kritiikkejä.

  • Harrastaa elokuvien ja draamasarjojen katsomista ja lukemista.

  • Täyttää 50 vuotta tiistaina 23. marraskuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat