Kuvaaja kuoli tultuaan ammutuksi lännenelokuvan kuvauksissa Yhdysvalloissa – poliisin asiakirja: näyttelijä Alec Baldwinin aseessa oli oikea luoti - Kulttuuri | HS.fi

Kuvaaja kuoli tultuaan ammutuksi lännen­elokuvan kuvauksissa Yhdys­valloissa – poliisin asiakirja: näyttelijä Alec Baldwinin aseessa oli oikea luoti

Asetta käyttänyt Alec Baldwin kommentoi tragediaa Twitterissä sanomalla, ettei hänellä ole sanoja ilmaisemaan järkytystä. Poliisin mukaan syytteitä ei ole nostettu eikä pidätyksiä tehty.

22.10. 6:26 | Päivitetty 23.10. 5:59

Yhdysvalloissa 42-vuotias kuvaaja kuoli tultuaan ammutuksi torstaina paikallista aikaa lännenelokuvan kuvauksissa. Poliisin mukaan rekvisiittana käytettyä asetta oli käyttänyt Hollywood-tähti Alec Baldwin.

Rust-elokuvan kuvauksissa New Mexicossa tapahtuneessa ampumisessa haavoittui myös elokuvan 48-vuotias ohjaaja.

Santa Fen šeriffi kertoo tiedotteessa, että kuvaaja Halyna Hutchins ja ohjaaja Joel Souza saivat luodista, kun Baldwin laukaisi aseen. Hutchins lennätettiin sairaalaan, jossa hänet todettiin kuolleeksi.

Souza sai hoitoa toisessa sairaalassa. Myöhemmin Rust-elokuvan näyttelijä Frances Fisher twiittasi, että Souza oli päässyt pois sairaalasta. Fisher oli saanut tiedon Souzalta itseltään.

Baldwin itse kommentoi tapausta Twitterissä perjantaina illalla Suomen aikaa.

”Minulla ei ole sanoja ilmaisemaan järkytystäni ja suruani traagisesta onnettomuudesta, joka vei vaimon, äidin ja syvästi ihaillun kollegamme Halyna Hutchinsin hengen”, Baldwin kirjoitti Twitterissä.

Näyttelijä sanoi tekevänsä yhteistyötä poliisien kanssa tragedian selvittämiseksi.

Yhdysvaltalaislehti Santa Fe Reporterin haltuunsa saamasta poliisin asiakirjasta selviää, että Hutchinsin kuolemaan johtaneessa onnettomuudessa Baldwinin käyttämässä aseessa oli oikea luoti.

Aiemmin samasta asiasta kertoi myös Yhdysvalloissa muun muassa elokuva-alan tekniikasta vastaavia edustava ammattiliitto IATSE, joka oli lähettänyt jäsenilleen asiasta sähköpostin.

Santa Fe Reporter kertoo, että elokuvan apulaisohjaaja oli ojentanut aseen lavastekärrystä Baldwininille ja kertonut sen olevan "kylmä ase". Se tarkoittaa, ettei asetta ole ladattu oikeilla patruunoilla.

Hetkeä myöhemmin Baldwin ampui kohtalokkaan laukauksen.

Elokuvan tuotannon edustaja oli aiemmin sanonut Hollywood Reporterin mukaan, että onnettomuudessa lauennut rekvisiitta-ase oli ladattu paukkupatruunoilla.

Poliisi tutkii tapausta. Poliisin mukaan Baldwinia on haastateltu siitä, miten ampuminen tapahtui.

”Baldwin antoi vapaaehtoisesti lausuntoja ja vastasi kysymyksiin. Mitään syytteitä ei ole nostettu eikä pidätyksiä tehty”, poliisin edustaja kertoi.

Muun muassa Santa Fe New Mexican -lehti julkaisi järkyttyneen näköisestä Baldwinista kuvia, jotka oli otettu kuvausten parkkipaikalla turman jälkeen. Lehti kertoi myös, että Baldwinin oli nähty kyynelehtivän kuulustelujen jälkeen.

Los Angeles Timesin mukaan elokuvan kuvauksissa oli ollut aiemmin ongelmia ja vain tunteja ennen kohtalokasta onnettomuutta useampi tuotantopuolen työntekijä oli marssinut protestina pois kuvauspaikalta. Työntekijät olivat tyytymättömiä työskentelyolosuhteisiin, muun muassa pitkiin työpäiviin ja -matkoihin.

Lisäksi kolme työntekijää kertoi olleensa huolissaan, kun kuvauksissa viime lauantaina oli tapahtunut kaksi vahinkolaukausta.

"Siitä olisi pitänyt tehdä tutkinta. Ei ollut mitään turvallisuuskokousta, eikä ollut myöskään varmuutta siitä, ettei vastaavaa tapahtuisi uudelleen. Kaikki halusivat vain kiirehtiä”, nimettömänä pysyvä työntekijä kertoo lehdelle.

Elokuvan kuvaaminen alkoi lokakuun alkupuolella Santa Fen kaupungin lähellä ja työntekijöille oli luvattu, että heille maksetaan hotelliasuminen Santa Fessä. Kuvaamisen alettua työntekijöille selvisi, että heidät onkin majoitettu noin 80 kilometrin päähän Albuquerqueen. Se sai työntekijät ärsyyntymään, sillä kuvauspäivät olivat 12–13 tuntia pitkiä.

Ampumistapaus sattui Bonanza Creek Ranchilla lähellä Santa Fen kaupunkia. Tila on Hollywood-tuotantojen suosima kuvauspaikka.

Ampumisessa kuollut Hutchins oli syntynyt Ukrainassa ja viettänyt lapsuuden Neuvostoliiton sotilastukikohdassa napapiirillä, hänen omilla verkkosivuillaan kerrotaan. Samoilla sivuilla lukee, että Hutchins työskenteli tutkivana toimittajana Euroopassa ennen kuvaajauraa Yhdysvalloissa.

Baldwin kertoi olevansa yhteydessä Hutchinsin puolisoon ja perheeseen tukeakseen heitä.

Myös muut näyttelijät ja kuvausryhmä ovat kertoneet olevansa järkyttyneitä ja lähettävänsä syvimmät osanotot Hutchinsin perheelle ja läheisille.

Elokuvien kuvauksissa on tavallisesti tiukat säännöt rekvisiitta-aseiden käytöstä, mutta niihin liittyviä turmia on sattunut aiemminkin.

Yksi tunnetuimmista tapauksista on vuodelta 1993. Edesmenneen näyttelijä ja kamppailulajimestari Bruce Leen poika Brandon Lee kuoli tuolloin The Crow -elokuvan kuvauksissa. Häntä ammuttiin kuvausten aikana aseella, jonka piti ampua paukkupanoksia.

Lukuisista elokuvista ja sarjoista tuttu 63-vuotias Baldwin näyttelee Rustin nimiroolissa Harland Rustia ja on yksi elokuvan tuottajista. Elokuvan muihin rooleihin on pestattu muun muassa Supernatural-sarjasta tuttu Jensen Ackles ja Vikings-sarjassa Ragnar Lothbrokia näytellyt Travis Fimmel.

Elokuva kertoo lainsuojattomasta Harland Rustista, jonka pojanpoika tuomitaan murhasta hirtettäväksi. He lähtevät pakoon yhdessä.

Baldwin julkaisi elokuvan työryhmästä kuvan viikko sitten Instagram-tilillään.

Baldwin on näytellyt aiemmin muun muassa elokuvissa Punaisen lokakuun metsästys ja Mission: Impossible – Fallout. Lisäksi hän esitti yhtä päärooleista komediasarja 30 Rockissa.

Viime vuosina Baldwin on saanut suitsutusta esitettyään Yhdysvaltain edellistä presidenttiä Donald Trumpia sketsiviihdesarja Saturday Night Livessa. Trumpia itseään Baldwinin roolisuoritus ärsytti, mutta näyttelijä nappasi roolistaan Emmy-palkinnon.

Souza on ohjannut ja kirjoittanut aiemmin muun muassa rikoselokuvat Crown Vic ja Break Night.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat