Laulaja-lauluntekijä Natacha Atlas lupautui dokumenttielokuvan kohteeksi, mutta halusi pian jättää hankkeen kokonaan - Kulttuuri | HS.fi

Laulaja-lauluntekijä Natacha Atlas lupautui dokumenttielokuvan kohteeksi, mutta halusi pian jättää hankkeen kokonaan

Ruusun tanssi -dokumentti näyttää urallaan kipuilevan laulajan, joka löytää lopulta uutta laulettavaa.

Ohjaaja Susanna Edwards (vas.) kuvasi laulaja Natacha Atlasia kymmenen vuoden ajan, suurimmaksi osaksi Ranskan maaseudulla.

26.10. 2:00

Laulaja ja lauluntekijä Natacha Atlasin kansainvälinen ura on sellaisessa suvantovaiheessa, että henkilökuvamainen dokumentti voisi olla oiva siirto, ilmaista promootiota. Hän vastaakin vuonna 2006 myöntävästi ohjaaja Susanna Edwardsin ehdotukseen, mutta alkaa hangoitella pian vastaan ja haluaa jättää hankkeen lopulta kokonaan – kuten elokuvassa Ruusun tanssi (2020) kärjistetään.

Näinkö kävi? Ja oliko ruotsalaisella Edwardsilla kymmenen kuvausvuoden jälkeen ainekset vain tällaiseen sattumanvaraiselta vaikuttavaan dokumenttiin dokumentin tekemisestä, jonka toisessa pääosassa on hän itse, idolin kohtaava ihailija? Ehkä, mutta ehkä vähempikin vaikeuksien korostaminen olisi riittänyt.

Ehkä Edwards olisi myös voinut kertoa vähän enemmän Atlasista ja hänen musiikillisesta taustastaan – kehystää tarinaa ainakin heille, joille ensialbumin 1995 julkaissut, juuriltaan belgialaisegyptiläinen Atlas on tuntematon suuruus.

Siksi Ruusun tanssi saattaa saada kysymään: miksi tämä dokumentti on tehty juuri hänestä, jos hän ei edes halua?

Toki Atlasin ja Edwardsin keskusteluissa nousee esille kiinnostavia teemoja muun muassa taiteilijaelämästä ja vähitellen heidän ystävyytensäkin vaikuttaa syttyvän, jopa syvenevän. Dokumentti päättyy Tukholmassa 2016 kuvattuun konserttiin, jonka alla julkaistu levy aloitti Atlasin uralla uuden vaiheen, sai suvantovedet liikkeelle.

Ruusun tanssi, Fem klo 18.30 ja Yle Areena.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat