Messuja voi pitää läpikaupallisena kulutusjuhlana – Silti pelkkä viesti Kirjamessuista sai ilon kyynelet silmiin - Kulttuuri | HS.fi

Messuja voi pitää läpikaupallisena kulutus­juhlana – Silti pelkkä viesti Kirja­messuista sai ilon kyynelet silmiin

Kaupallista tai ei, Kirjamessuille kokoontuu joukko asiasta innostuneita ihmisiä, jotka levittävät tätä intoa ympärilleen.

27.10.2021 2:00

Koulujen viestijärjestelmä Wilmasta tuli viesti: ekaluokkalaisen luokka on menossa Helsingin kirjamessuille, mukaan saa ottaa omaa evästä, koska reissuun menee sen verran kauan.

Tieto sai melkein kyynelet silmiin, niin hyvältä se tuntui.

Viimeiset puolitoista vuotta päiväkotia ja eskaria ovat kuluneet ilman mitään normaaliin toimintaan kuuluvia vierailuja ja retkiä (paitsi tietysti loputtomia metsäretkiä). Nyt ensimmäisenä koulusyksynä tuntuukin aivan ylitsevuotavan hienolta, että taas mennään!

Ja että ekaluokkalaiset, joilla on aapinen puolivälissä, pääsevät kirjavuorten, niitä tekevien ja niistä innostuneiden ihmisten keskelle.

Messut ovat määritelmän mukaan myyntiä ja markkinointia edistäviä tapahtumia. Tarjouksia, uutuusesittelyjä, messukarkkeja, ehkä jopa ilmaisnäytteitä! Kuhinaa ja pöhinää!

Ikävästi ajateltuna yleisölle avoimet messut ovat siis halli täynnä ihmisiä (ahdistavaa tunkemista) ostamassa maanisesti asioita (läpikaupallista kulutushysteriaa).

Toisaalta Kirjamessuille kokoontuu joukko asiasta innostuneita ihmisiä, jotka levittävät tätä intoa ympärilleen. Siellä voi kuulla aiheisiinsa perehtyneiden ja uskomattomia maailmoja keksineiden kirjailijoiden kertovan teoksiensa synnystä.

Ekaluokalla lukemista vasta opetellaan, ja kukapa vaivalloisesta harjoittelusta tai läksyistä aina innostuisi. Aluksi pitää vähän kestää tylsyyttä, että sitten myöhemmin voi nauttia. Yhä harvempi lapsi kuitenkin innostuu lukemisesta. On niin paljon muuta, helpommin viihdyttävää.

Koulun lukutreenistä voi myös monelle jäädä vähän pakkopullan maku. Tällainen sävy nimittäin hallitsee välillä aikuistenkin lukemiskeskustelua. Puhutaan lukemisen hyödyistä aina vaan, vaikka kaiken totisuuden vastapainoksi tarvitaan jotain kivaa ja innostavaa, mihin työläästi opittua taitoa voi käyttää. Koska lukutaito on monia asioita varten: se on hyödyllistä ja tekee elämästä helpompaa ja viisaampaa, mutta myös hauskempaa.

Mitä useampi ihminen, lapsi tai aikuinen, saadaan vaikka messupöhinän avulla kiinnostumaan, että mitäs täällä oikein kuhistaan, kuuntelemaan jonkun kirjailijan juttuja, ehkä tosiaan ostamaan tarjouksesta jonkin kivannäköisen kirjan ja vielä sitten puolivahingossa tarttumaankin siihen, niin erinomaista.

Ehkä näidenkin messujen avulla monta uutta ihmistä löytää lukemisen ihanuuden.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat