Niminäyttelijöillä kuorrutettu fantasiadraama Kaikenkattava kauneus kompastuu luokattoman latteaan käsikirjoitukseen - Kulttuuri | HS.fi

Niminäyttelijöillä kuorrutettu fantasiadraama Kaikenkattava kauneus kompastuu luokattoman latteaan käsikirjoitukseen

Joulukauden hitiksi tarkoitetussa elokuvassa tyttären kuolema suistaa newyorkilaisen mainostoimiston johtajan mykkään suruun.

Will Smith ja Helen Mirren kohtaavat Kaikenkattava kauneus -elokuvassa.

27.10.2021 2:00

Draama

Kaikenkattava kauneus ★

Collateral Beauty, USA 2016

Sub klo 21.00

Rakkaus, aika, kuolema. Ne ovat läsnä kaikkien ihmisten elämissä, filosofoi mainostoimiston johtaja Howard Inlet (Will Smith).

Tyttären kuolema suistaa miehen mykkään suruun, joka uhkaa yhtiön toimintaa. Ystävät ja työtoverit ryhtyvät toimiin. Howardia havahdutetaan operaatiolla, jossa häntä lähestyvät Rakkaudeksi, Ajaksi ja Kuolemaksi esittäytyvät palkatut näyttelijät. Vai ovatko he sittenkään ihmisiä?

Niminäyttelijöiden ensemblekaartilla katsojia tavoitellut Kaikenkattava kauneus tarkoitettiin joulukauden hitiksi, mutta se osoittautui taloudelliseksi pettymykseksi.

Edward Norton, Kate Winslet ja Michael Peña esittävät firman väkeä ahtaiksi kynäillyissä rooleissa, palkolliset (Ann Dowd, Keira Knightley, Jacob Latimore ja Helen Mirren) saavat omissa osissaan enemmän liikkumatilaa.

David Frankel on ohjannut lämpimiä viihde-elokuvia, parhaana esimerkkinä One Chance (2013), mutta Allan Loebin näennäisfilosofisen latteaa käsikirjoitusta ei pelasta mikään taika.

Jouluelokuvana Kaikenkattava kauneus viittaa sekä Charles Dickensin joulusadun kolmeen henkeen että Frank Capran klassikkoon Ihmeellinen on elämä.

Tosin vertaus on julma, sillä Loebin hyvää tarkoittavasta tarinasta, surun voittamisesta ja elämän palautumisesta, puuttuu kaikki: sekä arkidraaman sydämellisyys että joululeffan lumo. Käsikirjoitus kompastelee nolostuttavassa dialogissa, fantasia hukataan viitteelliseksi vihjailuksi, ja lopun juonikäänne jätetään selityksettä.

Kuin joululahjapaketti osoittautuisi tyhjäksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat