Albert Edelfelt saa viimein ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Pariisiin, Gallen-Kallelaa nähdään suuressa näyttelyssä Moskovassa - Kulttuuri | HS.fi

Albert Edelfelt saa viimein ensimmäisen yksityis­näyttelynsä Pariisiin, Gallen-Kallelaa nähdään suuressa näyttelyssä Moskovassa

Kultakauden taiteilijoiden näyttelyt viedään Suomesta Ranskaan ja Venäjälle.

Albert Edelfeltin teos Pariisin Luxembourgin puistossa (1887) matkaa Pariisiin. Edelfelt maalasi aikoinaan pitkään Pariisissa, mutta vasta nyt hän saa taiteen tuon ajan pääkaupunkiin oman näyttelynsä.

27.10.2021 15:35

Ateneumin taidemuseo tuottaa kaksi kansainvälistä näyttelyä vuonna 2022.

Albert Edelfeltin taidetta viedään Pariisiin, Petit Palais’hin, ja Akseli Gallen-Kallelan näyttely nähdään Moskovassa Tretjakovin galleriassa.

Tretjakovin galleria kuuluu Euroopan suurimpiin taidemuseoihin. Sen vanha osa rakennettiin 1900-luvun alussa. Petit Palais on samalta aikakaudelta: se rakennettiin vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyyn. Nykyään rakennuksessa toimii Pariisin kaupungin taidemuseo.

”Olemme iloisia saadessamme Albert Edelfeltin ja Akseli Gallen-Kallelan retrospektiiviset näyttelyt maailman johtavien taidekaupunkien merkittäviin museoihin”, Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari toteaa tiedotteessa. Näyttelyiden toteutuminen on hänen mukaansa pitkän yhteistyön tulosta: sekä Petit Palais että Tretjakovin galleria ovat olleet Ateneumin kumppaneita monissa viime vuosina nähdyissä näyttelyissä.

Ateneumin huomatuimpia vientinäyttelyitä on ollut Lontoon Royal Academyssä vuonna 2019 nähty Helene Schjerfbeck -näyttely.

Lue lisää: Lontoossa avautunut Schjerfbeck-näyttely kerää Britanniassa enimmäkseen ylistäviä arvioita: Voi nostaa teosten hintoja

Tulevien vientinäyttelyiden toteutumista on tukenut Jane ja Aatos Erkon säätiö.

Pariisin Petit Palais rakennettiin vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyyn. Vuodesta 1902 lähtien se on toiminut Pariisin kaupungin taidemuseona.

Albert Edelfeltin (1854–1905) retrospektiivi jatkaa Petit Palais’ssa nähtyjen pohjoismaisten taiteilijoiden näyttelyiden sarjaa. Kyseessä on tiedotteen mukaan Edelfeltin ensimmäinen yksityisnäyttely Pariisissa ja se esittelee suomalaistaiteilijan ranskalaiselle yleisölle.

Näyttely tarkastelee Edelfeltin koko uraa ja erityisesti hänen merkitystään kansainvälisenä vaikuttajana. Taiteilija toimi tienraivaajana sekä yhteyksien luojana myöhemmille suomalaistaiteilijoille Pariisissa. Edelfeltillä oli myös merkittävä rooli Pariisin maailmannäyttelyissä vuosina 1889 ja 1900.

Esille saadaan yli sata teosta Kansallisgallerian / Ateneumin taidemuseon kokoelmista sekä ranskalaisten ja pohjoismaisten museoiden kokoelmista sekä julkisista ja yksityisistä kokoelmista Suomesta ja ulkomailta.

Näyttelyyn matkustavat muun muassa teokset Kuningatar Blanka (1877), Lapsen ruumissaatto (1879), Leikkiviä poikia rannalla (1884), Pariisin Luxembourgin puistossa (1887) sekä Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä (1887).

Tretjakovin galleriassa on merkittävä osa venäläisen taiteen historiaa. Gallerian vanha osa valmistui vuonna 1904.

Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) retrospektiivinen näyttely on ensimmäinen taiteilijan koko tuotannon esittely Venäjällä. Näyttely kattaa Gallen-Kallelan uran koko kaaren naturalismista symbolismiin, ikonisista maisemamaalauksista suuriin Kalevala-aiheisiin ja siirtymiseen syntetistiseen maalaustapaan.

Näyttelyyn matkustavat muun muassa Kansallisgallerian / Ateneumin taidemuseon kokoelmiin kuuluvat teokset Aino-taru, triptyykki (1891, Kullervon kirous (1899), Lemminkäisen äiti (1897) sekä Poika ja varis (1884). Näyttelyssä nähdään lisäksi taiteilijan keskeisiä teoksia muista merkittävistä suomalaisista kokoelmista sekä yksityisiltä henkilöiltä. Yhteensä esillä on noin 120 teosta.

Edelfelt-näyttelyn kuraattoreita ovat Ateneumin amanuenssit Anne-Maria Pennonen ja Hanne Selkokari sekä Petit Palais’n Anne-Charlotte Cathelineau. Gallen-Kallela -näyttelyn kuratoivat Ateneumin erikoistutkija Anu Utriainen ja Tretjakovin gallerian kuraattori Tatjana Karpova. Sisällön suunnitteluun ovat osallistuneet myös Ateneumin taidemuseon ja Tretjakovin gallerian johtajat Marja Sakari ja Zelfira Tregulova sekä Ateneumin intendentti Timo Huusko.

Näyttelyyn lähtevät teokset eivät ole enää esillä Ateneumissa.

Edelfelt-näyttely avautuu Pariisissa 8. maaliskuuta 2022 ja on esillä 10. heinäkuuta saakka. Gallen-Kallela -näyttely avautuu Moskovassa 15. huhtikuuta ja on esillä 14. elokuuta asti.

Akseli Gallen-Kallelan Aino-tarun voi nähdä ensi keväänä Moskovassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat