Paperipula ja koronavirus löivät monelle kustantajalle luun kurkkuun: yllättävien menestysten kohdalla on täytynyt myydä ”eioota” - Kulttuuri | HS.fi

Paperipula ja korona­virus löivät monelle kustantajalle luun kurkkuun: yllättävien menestysten kohdalla on täytynyt myydä ”eioota”

Pahimmillaan Meri Valkaman esikoisromaaniin oli lähemmäs 200 vuoden lainausjono.

Avajaispäivänä torstaina messuilla oli vielä mukavan väljää.

31.10.2021 2:00 | Päivitetty 31.10.2021 6:30

Hiukkasen Tuntemat­toman sotilaan Hietasen tokaisua muokaten: ”En mää täsä syylissi kaipa yhtikäs. Paperia ja terveitä kirjanpainajia mää kaipasi.”

Vaeltelu kirja­messuilla kustantajan luota toiselle tuottaa joka kojusta saman vastauksen. Kukaan ei arvannut, että paperi voisi loppua Suomessa, vihreän kullan maassa. Ei, vaikka paperi­tehtaita onkin suljettu ja myyty ulkomaille.

Koska oma kirjapaino on enää vain Otavalla, muut yrittäjät ovat jo pitkään painattaneet suuren osan teoksistaan halvemmalla Virossa ja Latviassa. Nyt etenkin Latviassa koneet seisovat, kun väki potee virusta.

Kirjakaupat puolestaan tilaavat etukäteen rutkasti vain niitä nimikkeitä, joiden uskotaan käyvän kaupaksi, sillä varastointi käy kalliiksi.

Yhdessä nämä kolme seikkaa tarkoittavat sitä, että etenkin syksyn yllättäviä menestyskirjoja on ollut mahdoton löytää kaupoista.

Juuri nyt, messujen aikaan, kysyntä on kuumimmillaan. Yleisö täyttää hallit ja haluaa tarttua pyydykseen, jos vain löytävät sen.

Yksi syksyn yllätyksistä on toimittaja Meri Valkaman esikoisromaani Sinun, Margot (WSOY), joka ilmestyi lokakuun alussa, ja nousi välittömästi pääkaupunkiseudun kirjastojen kysytyimmäksi teokseksi.

Parhaimmillaan ja pahimmillaan Helmet-tietokannan mukaan jonottajia oli yli kaksi tuhatta, ja lainattavia kappaleita ainoastaan yksi. Se merkitsi lähemmäs 200 vuoden jonotusaikaa.

Nyt kappaleita on näemmä seitsemän, ja varauksia edelleen alun kolmatta tuhatta. Vertailun vuoksi: Karl Ove Knausgårdin uutuutta Aamutähti (Like) löytyy 70 kappaleen verran.

Like kuuluu Otavaan, ja Otavan painolaitos Keuruulla tekee mitä pitääkin: kirjoja.

WSOY:n toimitusjohtajan Timo Julkusen mukaan paperipulan kanssa pärjätään kyllä, joten kuten, mutta koronavirus on ongelma, kuka ties miten pitkään.

Valkaman romaanista Julkusen joukkue onnistui viimein loihtimaan auttavan tuhannen kappaleen lisäpainoksen messuille ja kauppoihin, ja parin viikon kuluttua kuulemma valmistuu viitisen tuhatta lisää.

Neljän päivän messuaminen yleisömeressä on hikinen rupeama, ja tänä vuonna useimmilla kustantajilla siihen siis liittyy myös aivan ennen näkemätön syy.

Koska toisten ongelmilla ei ole tapana remennellä, emme tule näkemään Otavan mainoslausetta: tuo käsikirjoituksesi meille, me painamme, ja ihan ajallaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat