Hymyilevä kirjankustantaja Niko Aula sai homman viimeinkin toimimaan – eikä aio lopettaa koskaan - Kulttuuri | HS.fi

Hymyilevä kirjankustantaja Niko Aula sai homman viimeinkin toimimaan – eikä aio lopettaa koskaan

Tyhjästä aloittanut Aula & Co nousi kuudessa vuodessa miljoonan liikevaihtoon ja hyvään kannattavuuteen.

Niko Aulan työtovereihin kuuluu toimistokoira Luna.

14.11.2021 2:00 | Päivitetty 15.11.2021 8:55

Ovelle tultiin koputtelemaan ihan yllättäen.

Kirjankustantamo Aula & Co oli toiminut vasta muutaman vuoden, joten sen perustaja Niko Aula ei tiennyt putiikkinsa vielä kiinnostavan suuria pelureita. Ei, vaikka, suomalaisen kirja-alan kaksi johtavaa tahoa, Otava ja WSOY, olivatkin jo pidemmän aikaa kilvan ostaneet pienempiä toimijoita osikseen.

Mutta ruotsalaisesta suoratoistopalvelu Storytelista tultiin.

”Ajattelin, että ei välttämättä ole hyvä, jos kaikki täällä jakaantuu kahden tahon kesken”, Aula sanoo.

Vaikka mitään akuuttia rahoitustarvetta ei ollut, Aulasta tuntui mukavalta ajatukselta kuunnella, mitä lahdentakaisilla oli mielessä. Perinteikkään Gummeruksen Storytel oli ostanut vähän aiemmin.

”Aina kai pitäisi hankkia toinenkin tarjous”, taloustieteen sijasta filosofiaa ja kirjallisuustiedettä nuoruudessaan opiskellut kustantaja arvelee. ”Vaan kun en ollut kuitenkaan myymässä autoa vaan firmaa, jolla on työntekijöitä ja jossa ilman muuta aioin itse jatkaa, torikauppameininki ei innostanut, itsensä huudattaminen kuin porkkananipun.”

Kaupat syntyivät viime kesäkuussa. Storytel osti koko osakekannan, ja nyt Aula työskentelee perustamassaan kustantamossa palkollisena.

Entiseen tapaan toimitusjohtaja hoitaa toisinaan myös polkupyörälähetin hommia. Koska jotakuinkin kaikki kirjoihin liittyvä on hänestä kivaa.

”Kun saa toimia itsenäisesti, kuten minulle on vakuuteltu, omistajuudella ei ole niin väliä”, Aula kertoo. ”Ei Storytelillä ole intressiä puuttua meidän toiminnalliseen itsenäisyyteen.”

Tietyt raportit ja numerot pörssiyhtiö toki tarvitsee ajallaan.

Jos numerot muuttuvat huonoiksi, odotettavissa tietysti on, että koputus ovella muuttuu jyskytykseksi.

Viimeksi päättyneellä tilikaudella kustantamo teki miljoonan liikevaihdolla lähes 150 000 euroa voittoa. Vakituisia työntekijöitä on neljä.

Pandemia-aikana kirjalla on mennyt hyvin kaikissa formaateissa, mutta Aula & Co kasvoi vuosi vuodelta jo ennen poikkeusolojakin.

Eerikinkadun konttorissa kaikki kohta kuusi vuotta toimineen kustantamon nimikkeet mahtuvat yhden seinän peittävään kirjahyllyyn. Valikoima ulottuu laadukkaasta käännöskirjallisuudesta kotimaisiin uusiin prosaisteihin, lastenkirjoihin, tietokirjoihin, scifiin ja dekkareihin.

Kirjo on laaja, mutta ihan kaikki nimikkeet perustuvat Niko Aulan ja kumppaneiden henkilökohtaisiin mieltymyksiin.

Entä jos Tukholmasta sanottaisiin, että seuraava Storytelin oma true crime -viihdepläjäys sopisi hyvin suomennoksena Aula & Co:n ohjelmistoon? Vaikkapa juuri tuohon Lucia Berlinin novellien ja Ari Turusen hienostuneen Tuoksujen atlaksen väliin joku tosielämän raaka Ruotsi-Nacci.

”True crime ei kuulu ydin­osaamis­alueeseeni”, Aula muotoilee. ”Mutta jos pääkonttorista kysyttäisiin, haluaisinko julkaista painettuna kirjana heidän alkuperäisteoksensa, niin ainakin harkitsisin vakavasti.”

Mahdolliset haitat kustantamon tyylille ja linjalle eivät huoleta häntä.

”Yritän olla olematta turhamainen. Minusta kustantajan imagoon kiinnitetään turhan paljon huomiota. Linja nyt vaan on yhtä kuin kaikki ne kirjat, jotka kustantamo julkaisee – ja siinä joukossa on niin hyviä kuin väistämättä vähemmänkin hyviä. Sama pätee true crimeen: on hyvää ja vähemmän hyvää.”

Sanaa huono Aula ei käytä. Saati että antaisi kehnoudesta esimerkkejä.

Sen sijaan esimerkki erinomaisen kiehtovasta löydöstä maailmalta osuu heti Aulan silmään seinähyllystä: ruotsalaisen Björn Natthiko Lindebladin elämäntarina Saatan olla väärässä.

Lindeblad työskenteli 1980-luvulla talouspäällikkönä, tympääntyi, vaihtoi muun muassa esikoulun opettajaksi, kriisipuhelinpäivystäjäksi ja YK:n ekonomistiksi Intiassa. Siellä hän kiinnostui meditaatiosta ja buddhalaisuudesta, ja kiinnostus vei Koillis-Thaimaahan Wat Pah Nanachatin metsäluostariin.

Munkkinimi Natthiko tarkoittaa viisaudessa kasvanutta.

”Vaikka hän nautti luostarielämästä ja harjoitti 17 vuoden ajan 24 tuntia vuorokaudessa mielenhallintaa, hän heräsi yhtenä aamuna ja totesi, että eiköhän tämä ollut tässä”, Aula kertoo.

Paluu Ruotsiin ja arkeen ei kuitenkaan ollut helppo. Työtön ja rahaton mies masentui moneksi vuodeksi. Kunnes vähitellen toipui ja nousi meditaatio-opettajaksi ja suosituksi luennoitsijaksi.

”Kolmisen vuotta sitten iski vääjäämätön kuolemantuomio. Nopeasti etenevän ALS-taudin tähden hän pystyy tuskin enää edes liikkumaan – mutta on löytänyt buddhalaisen tyyneyden uudestaan ja on nyt ihan hyvissä fiiliksissä.”

”Kaikki nämä ovat hienoja tarinankäänteitä”, Aula ihastelee. ”Esimerkiksi juuri tällaisia kirjoja minä haluan kustantaa.”

Niko Aula rakastaa työtään eikä aio lopettaa koskaan.

”Lähden saappaat jalassa”, hymyilevä mies sanoo.

Yksi asia häntä kyllä huolestuttaa: painetun kirjan tulevaisuus.

”Joka ilta sanon rukouksen suomalaisen kirjakauppajärjestelmän puolesta.”

Niko Aula

  • Opiskellut filosofiaa ja kirjallisuustiedettä Helsingin yliopistossa ja The New School For Social Researchissä, New Yorkissa.

  • Myi englanninkielisiä pokkareita Akateemisen kirjakaupan päämyymälässä 1986–1995.

  • Perusti vuonna 1991 Loki-Kirjat-kustantamon, joka kunnianhimoiseen ohjelmistoon kuului muun muassa Claude Lévi-Straussin Tropiikin kasvot. Toiminta päättyi vuonna 2007.

  • Gummeruksen suomennetun kaunokirjallisuuden kustannuspäällikkö 2010–2014.

  • Basam Booksin yleisen kirjallisuuden kustantaja 2015.

  • Perusti Aula & Co:n vuonna 2016. Myös puoliso Nora Varjama kuuluu kustantamon vahvuuteen, samoin pariskunnan toimistokoira Luna.

  • Täyttää 60 vuotta tiistaina 16. marraskuuta.

Oikaisu 15.11. klo 8.54: Kirjailija Lucia Berlinin nimi oli kirjoitettu aiemmin virheellisesti muotoon Lucinda Berlin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat