Tappoiko ”Auervaara” naisen Töölössä? – Viikon kirja kumartaa komisario Palmun Helsingin hengen suuntaan - Kulttuuri | HS.fi

Tappoiko ”Auervaara” naisen Töölössä? – Viikon kirja kumartaa komisario Palmun Helsingin hengen suuntaan

Murhatutkija ja hänen kustannustoimittajansa aloittavat yhteisen dekkarisarjan.

20.11. 15:05

”On joulukuinen sunnuntai-ilta vuonna 2009, kun rikosylikonstaapeli Ville Karila seisoo töölöläisessä asunnossa kuolleen naisen ruumista tarkastellen”, Siltala-kustantamo kuvailee hiljan julkaisemaansa nimimerkki R&R:n dekkaria Vainajat eivät vaikene.

”Kaikki näyttää viittaavan luonnolliseen kuolemaan, mutta jokin asetelmassa häiritsee Karilaa siinä määrin, että hän päättää kutsua apuvoimia paikalle.”

Nimimerkki on yhtä kuin kustannustoimittaja Sari Rainio ja väkivaltarikosyksikön tutkinnanjohtajan tehtävästä eläköitynyt Juha Rautaheimo.

Seuraavana aamuna oikeuslääkäri Viola Kaario suorittaa vainajalle ruumiinavauksen, alkaa olla ilmiselvää, että kyseessä on henkirikos:

”Karila kollegoineen aloittaa mutkikkaaksi osoittautuvan murhatutkimuksen, jonka aikana selviää, että kuollut nainen oli elänyt uhkaavan Auervaara-hahmon varjossa. Missä tämä lähes näkymättömänä liikkunut aavemies on nyt?”

Kustantajan mukaan Vainajat eivät vaikene on häpeilemättömän nostalginen murhamysteeri, jonka pohjana on asiantunteva kuvaus niin poliisin kuin oikeuslääkärin työstä.

Teoksen lajityyppi on Cczy crime ja ”hattua nostetaan komisario Palmun Helsingille”.

Ennen kuin murhaajan henkilöllisyys selviää, Kaario saa teräspöydälleen avattavaksi toisenkin ruumiin ja useampi huolellisesti haudattu salaisuus näkee päivänvalon.

Vainajat eivät vaikene aloittaa rikosylikonstaapeli Ville Karilan ja oikeuslääkäri Viola Kaarion murhatutkimuksista kertovan Mortuí non silent -dekkarisarjan.

Aiemmin Rautaheimo, satojen henkirikosten selvittäjä, on julkaissut muistelmateoksen Hermo: murharyhmän mies (Siltala, 2019). Rainio toimi sen kustannustoimittajana.

Voit lukea Juha Rautaheimon haastattelun täältä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat