Taiteen valtionpalkinnot jaettiin – tunnustukset muun muassa Anu Pentikille, Tiitu Takalolle ja Ari Angervolle - Kulttuuri | HS.fi

Taiteen valtionpalkinnot jaettiin – tunnustukset muun muassa Anu Pentikille, Tiitu Takalolle ja Ari Angervolle

Valtionpalkinnoista päättävät vuosittain valtion taidetoimikunnat, jotka toimivat Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijoina. Palkinnot jakoi tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Ari Angervo, Anu Pentik ja Tiitu Takalo.

17.11. 10:00

Valtion taidetoimikunnat ovat myöntäneet vuoden 2021 valtionpalkinnot. tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio jakoi palkinnot Kansallisoopperassa pidetyssä tilaisuudessa ansioituneille taiteilijoille, työryhmille ja taideyhteisöille.

Valtionpalkinnoista päättävät vuosittain valtion taidetoimikunnat, jotka toimivat Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijoina. Lastenkulttuurin palkinnosta päättää Taiteen edistämiskeskuksen johtaja. Palkintojen yhteissumma on 226 000 euroa.

Lastenkulttuurin valtionpalkinnon saivat kuvataiteilijat Johanna Juvonen ja Biagio Rosa Petäjävedelle perustetun Taidetila Toinilan toiminnasta.

Arkkitehtuurin valtionpalkinto myönnettiin AOR Arkkitehdit -toimistolle (Erkko Aarti, Arto Ollila, Mikki Ristola ja Kuutti Halinen). Toimisto on menestynyt arkkitehtikilpailuissa yli viiden toimintavuotensa aikana.

Muotoilun valtionpalkinnon sai keramiikkataiteilija Anu Pentik, joka viettää 50-vuotistaiteilijajuhlaansa. Arkkitehtuurin ja muotoilun palkinnot myönsi valtion arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunta.

Elokuvataiteen valtionpalkinto annettiin pukusuunnittelija Tiina Kaukaselle elämäntyöstä elokuvataiteen parissa.

Mediataiteen valtionpalkinto myönnettiin taiteilija Kaino Wennerstrandille (aiemmin Kim Modig), jonka teokset ovat käsitelleet muun muassa vanhenemista ja tulevaisuuden seniorikulttuureja, taiteen merkitystä, hierarkioita ja taloutta. Palkinnot myönsi valtion audiovisuaalisten taiteiden toimikunta.

Valtion esittävien taiteiden toimikunta myönsi esittävien taiteiden valtionpalkinnon turkulaiselle Huoneiden kirja -teoksen ydintyöryhmälle. Yli satapäinen taiteilijajoukko muutti Huoneiden kirja -projektissaan Turun vanhan Kivipainon ainutkertaiseksi elämysmaailmaksi.

Kirjallisuuden valtionpalkinto myönnettiin suomentaja Sirkka-Liisa Sjöblomille, joka on kääntänyt vuosikymmenien ajan ruotsin- ja englanninkielistä kauno- ja tietokirjallisuutta, sekä vuonna 1994 perustetulle Tuli & Savu -lehdelle. Palkinnon yhteydessä kiitettiin myös lehden ja sen julkaisijan Nihil Interitin piiristä noussutta työtä digitaalisen runouden hyväksi sekä ennakkoluulottomia ulkoasuja.

Palkinnot myönsi valtion kirjallisuustoimikunta.

Taiteen moninaisuuden toimikunta myönsi monitaiteen valtionpalkinnon Mustarinda ry:lle. Seura on yli kymmenen vuoden ajan pyrkinyt aktiivisesti hidastamaan ilmastonmuutosta haastamalla nykyisen fossiilitalouden ja kannustamalla muita toimimaan samoin.

Musiikin valtionpalkinnon sai kapellimestari Ari Angervo, joka on tehnyt oman kapellimestari- ja viulistiuransa ohella pedagogisen uran lukuisten suomalaisten orkesteri- ja kamarimuusikkojen sekä musiikin harrastajien kasvattajana.

Palkinnon saivat myös Hietsun Paviljongin musiikkitoiminnasta Hietsu is Happening ry ja Klassinen Hietsu ry. Palkinnot myönsi valtion musiikkitaidetoimikunta.

Valtion visuaalisten taiteiden toimikunta jakoi kuvataiteen valtionpalkinnon kuvataiteilija Tuula Närhiselle, jonka teokset ovat käsitelleet muun muassa merten muovisaasteita ja vuorovesiä.

Sarjakuvataiteen valtionpalkinto myönnettiin sarjakuvataiteilija Tiitu Takalolle, joka käsittelee tuotannossaan yksilön ja yhteiskunnan suhteita.

Lue lisää: Nuoret suomalaisarkkitehdit suunnittelivat Jätkäsaareen uuden suurkoulun ja ovat nyt ehdolla tärkeään brittiläiseen palkintoon – seuraava suurkoulu syntyy hirsistä

Lue lisää: Vain harva eksyy syrjässä sijaitsevaan kainuulaiseen taidekeskukseen – Pienieleisyyttä suosiva Mustarinda-järjestö on toiminut silti jo kymmenen vuotta Suomen taiteen eturintamassa

Lue lisää: ”Onhan se päätöntä ja hullua” – Turun keskustaan on työstetty kolmen vuoden ajan yli sadan taiteilijan massiivista esitystä, ja nyt se on nähtävillä vain kahden viikon ajan

Lue lisää: Palkitun Tiitu Takalon sarjakuvat näyttävät, millaista on kärsiä mielenterveysongelmista tai hyppiä punk-keikalla – Kokoelmassa taiteilija kertoo tarinat ruutujen takana

Lue lisää: Made in Posio

Lue lisää: Pukusuunnittelija Tiina Kaukanen toivoo, ettei katsoja tunnista elokuvasta hänen kädenjälkeään

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat