Hermot pinnalla kuuluu film noirin suurimpiin klassikoihin – Ristiriitainen päärooli on Humphrey Bogartin parhaimpia - Kulttuuri | HS.fi

Hermot pinnalla kuuluu film noirin suurimpiin klassikoihin – Ristiriitainen päärooli on Humphrey Bogartin parhaimpia

Aikansa Hollywood-elokuvan päähenkilöksi Dixon Steele on epätavallisen häijy.

Dixon Steele (Humphrey Bogart) on itsetietoinen, itsekäs, äkkipikainen ja juoppo elokuvakäsikirjoittaja.

13.11. 2:00

Trilleri

Hermot pinnalla ★★★★

In a Lonely Place, USA 1950

Teema klo 21.31 ja Areena (K7)

Dixon Steelen hahmon on väitetty olevan lähempänä todellista Humphrey Bogartia kuin minkään muun hänen näyttelemänsä. Ristiriitainen rooli on hänen parhaitaan.

Steele on elokuvakäsikirjoittaja, joka uskoo kykyihinsä, vaikkei ole kirjoittanut hittiä aikoihin. Hän auttaa vanhaa alkoholisoitunutta näyttelijää mutta voi räjähtää vähästä väkivaltaiseksi. Ammattiylpeys, itsekkyys, juoppous ja yllättävä äkkipikaisuus on nähty myös Bogartin piirteinä.

Elokuvassa Steelen epäillään murhanneen narikkatytön, joka löytyy kuolleena vierailtuaan käsikirjoittajan luona. Steelen kylmä ja ylimielinen suhtautuminen tapahtumaan ei hälvennä poliisin epäilyksiä.

Steele rakastuu naapuriinsa Laurel Grayhin (Gloria Grahame), mutta vähitellen epäilyksen varjo uhkaa myrkyttää suhteen.

Nicholas Ray ohjasi Hermot pinnalla -elokuvan viisi vuotta ennen uransa huippua, Nuorta kapinallista (1955). Tässä hän viritti jännän jakomielistä tunnelmaa. Vuoropuhelu on Hollywoodin kultakaudelle tyypillisesti kepeän nokkelaa, mutta jännitystä kiristetään pikkuhiljaa pinnan alla.

Hermot pinnalla lasketaan film noirin suurimpiin klassikoihin. Nykyään se luokiteltaisiin psykologiseksi jännäriksi.

Bogart tasapainoilee hahmonsa taidokkaasti psykopatian partaalle. Aikansa Hollywood-elokuvan päähenkilöksi Steele oli epätavallisen häijy ja Hermot pinnalla ärjy melodraama.

Silti elokuva on pehmennetty versio Dorothy B. Hughesin Yksinäisessä paikassa -romaanista, johon se perustuu. Kirjassa päähenkilöä epäillään peräti sarjamurhaajaksi, joka kuristaa naisia.

Oikaisu 13.11. klo 12.04: Elokuvan ohjaaja Nicholas Ray mainittiin jutussa aiemmin virheellisesti nimellä Nicolas Rayn.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat