Clint Eastwood nauttii ikämies-salakuljettajan roolista ohjaamassaan pätevässä luonnetutkielmassa The Mule - Kulttuuri | HS.fi

Clint Eastwood nauttii ikämies-salakuljettajan roolista ohjaamassaan pätevässä luonnetutkielmassa The Mule

Tarina meksikolaiskartellin laskuun työskennelleestä 87-vuotiaasta amerikkalaismiehestä perustuu tositapahtumiin.

Kahdeksankymppinen Earl Stone (Clint Eastwood) on ulosoton partaalla, kun saa työtarjouksen autonkuljettajana.

13.11. 2:00

Draama

The Mule ★★★

USA 2018

Sub klo 21.00 (K12)

Nuhteetonta hortonomia, valkoihoista sotaveteraania, ei heti epäiltäisi huumekuriiriksi. Meksikolaiskartellin laskuun työskennellyt yhdysvaltalainen Leo Earl Sharp kuitenkin oli kaikkea tätä. Ja 87-vuotias jäädessään kiinni.

Tapaus sai ymmärrettävästi julkisuutta, ja lopulta elokuvaversion miehen toimista päätyi ohjaamaan Clint Eastwood, joka luonnollisesti myös näytteli pääosan, 88-vuotiaana.

Elokuva The Mule on yksi monista, joissa ikääntyvänä elokuvantekijänä työteliäs Eastwood nauttii papparaisen esittämisestä. Hän tapaa tuoda rooleihin vetoavaa itseironiaa ja kevyitä irtonauruja oman sukupolvensa ja muuttuneen maailman yhteentörmäyksistä.

Mutta vielä enemmän niihin ujutetaan hiljaista ymmärrystä ja inhimillistä arvokkuutta: Ikärasismiin ei ole syytä, ja vanhakin koira oppii uusia temppuja. Seniori voi myös yrittää korjata erehdyksiään, kuten läheistensä laiminlyöntiä.

Teemat ovat yllätyksettömiä, ja niiden käsittely suorastaan laskelmallisen tepsivää. Tarina muokkautuu palvelemaan henkilökuvaa, joka puolestaan ilmentää Eastwoodin hahmoon yhdistettäviä arvoja ja ihanteita.

Musiikkivalinnoissa ammutaan useita napakymppejä – näin ikämiehen näkökulmasta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat