Erlend Loen romaaniin perustuva trillerisarja Kamikaze yrittää liikaa - Kulttuuri | HS.fi

Erlend Loen romaaniin perustuva trillerisarja Kamikaze yrittää liikaa

HBO Maxin uusi tanskalaissarja tekee kaikkensa ollakseen isojen asioiden äärellä. Käteen jää kuitenkin enimmäkseen latteaa höttöä: komeita ilmakuvia ja b-luokan aforismeja.

Julie (Marie Reuther) päätyy hiekkaerämaahan naama tatuoituna ja hiukset ajeltuna. Miten, se paljastetaan katsojalle vähitellen.

14.11.2021 2:00 | Päivitetty 14.11.2021 9:47

Elämässä on aina aika ennen ja jälkeen. Sisustustaulusta reväistyn, mutta kieltämättä paikkansa pitävän ajatelman ympärillä pyörii HBO Maxin uusi tanskalaisdraama Kamikaze. Sarja perustuu norjalaisen bestselleristin Erlend Loen romaaniin Muleum (2007). Käsikirjoituksesta vastaa Johanne Algren.

Yltäkylläisestä ja mahdollisuuksien täyttämästä arjesta nauttivan someinfluensserin Julien (Marie Reuther) elämässä suuri vedenjakajahetki osuu keskelle kamujen kanssa vietettyä päivää. Puhelimeen tipahtaa viesti, joka sysää Julien raiteiltaan: isä (Solsidanin Johan Rheborg), äiti (Charlotte Munck) ja veli (Mads Reuther) ovat tuhansien kilometrien päässä lentokoneessa, joka syöksyy maahan.

”Tee, mitä haluat”, kuuluu isän viimeinen viesti. Helpommin sanottu kuin tehty, ottaen huomioon muuttuneet olosuhteet.

Kun perhe saa surmansa onnettomuudessa, Julie jää asumaan yksin suurta kartanoa. Orpona, keskellä käsiin leviävää eksistentiaalista kriisiä, josta on vaikea päästä eteenpäin.

Julie keksii kuin keksiikin tien ulos tuskasta: itsemurhan. Toteutustapa ei kuitenkaan ole se kaikkein tyypillisin – saati ilmastoystävällisin. Julie päättää näet lennellä lentokoneella niin pitkään, että joutuu onnettomuuteen.

Kaspar Munkin ohjaama sarja vuorottelee kahden aikatason välillä. Toisessa seurataan Julien sattumanvaraista hortoilua ympäri maailmaa, toisessa ollaan pysähdyksissä keskelle aavikkoa. Vähitellen tapahtumasarjaa keritään auki, ja katsojalle paljastetaan, miten Julie on päätynyt hiekkaerämaahan kyhjöttämään lentokoneen hylyssä naama tatuoituna ja hiukset ajeltuna.

Julie ajautuu punnitsemaan siihenastista elämäänsä. Erityisesti suhde isään vaikuttaa kompleksisemmalta kuin aluksi annetaan ymmärtää. Sitä sietäisi kaivella enemmänkin.

Ei ole yllätys, että itsetuhoisuuden kautta Julielle avautuu mahdollisuus löytää elämänjano uudelleen. Sitä ennen on tietysti haettava rajojaan ja äärikokemuksia, toisin sanoen hankkiuduttava irtosuhteisiin eri mantereilla.

Pääosassa nähtävä Reuther on Kamikazessa ensimmäisessä isossa roolissaan. Hänen näyttelemisessään on mukavasti jämäkkyyttä, jota hahmo kaipaa.

Kamikaze tekee kaikkensa ollakseen isojen asioiden äärellä. Tekijät taitavat tuumia, että eksistentiaalinen kriisi kaipaa rinnalleen planeetan mittakaavan. Käteen jää kuitenkin enimmäkseen latteaa höttöä: komeita ilmakuvia ja b-luokan aforismeja. Sarjan jaksaa kyllä katsoa loppuun asti, mutta oivalluksia se ei tarjoa.

Monet nykysarjat kärsivät ylipitkistä jaksoista, mutta Kamikazessa on oltu mitan kanssa tarkkana. Tarinalle tekee hyvää, että se on pätkitty kahdeksaan noin puolituntiseen jaksoon.

Kamikaze, HBO Max.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat