Tom Hanks näyttelee jälleen yksinäistä selviytyjää AppleTV:n Finch-elokuvassa - Kulttuuri | HS.fi

Tom Hanks näyttelee jälleen yksinäistä selviytyjää AppleTV:n Finch-elokuvassa

Tieteiselokuvan visuaalinen toteutus ei jätä moitteen sijaa, mutta uskottavuuden kohdalla tilanne on huonompi.

Tom Hanks näyttelee maailmanlopun maisemissa selviytyvää Finchiä, joka toivoo rakentamastaan robotista hoitajaa koiralleen.

14.11.2021 2:00

SCIFI

Finch ★★★

USA 2021

Apple TV+

Vuonna 2000 Robert Zemeckis ohjasi elokuvan Cast Away – tuuliajolla, jossa Tom Hanks näytteli autiolle saarelle pelastautunutta miestä. Nyt Zemeckis on tuottanut Apple TV+:lle tieteiselokuvan Finch, jossa Hanks nähdään yksinäisenä miehenä autioituneella maapallolla.

Olot ovat tuhoutuneessa USA:ssa karut: uv-säteily polttaa ihon sekunnissa, päivälämpötilat nousevat yli 60 celsiusasteen ja hiekkamyrskyt iskevät harva se päivä.

Seuranaan Finchillä on koira ja yksinkertainen äänetön siirtelijärobotti. Koska Finch tuntee itsensä kuolemansairaaksi, hän rakentaa oppimiskykyisen robotin (äänenä Caleb Landry Jones), josta pitäisi kehkeytyä hoitaja koiralle.

Craig Luckin ja Ivor Powellin esikoistyönään laatiman käsikirjoituksen ilmeinen innoittaja on Neill Blomkampin Chappie (2015), jonka nimi”henkilö” oli niin ikään alkeita opetteleva robotti. Finchin on ohjannut englantilainen, kahdella Emmyllä palkittu Miguel Sapochnik.

Visuaalinen toteutus ei jätä moitteen sijaa, mutta uskottavuuden kohdalla tilanne on huonompi. Osa robotin touhuista menee silkan katsojan viihdyttämisen piikkiin, eikä planeetan lähes saunamainen kuumuus paljon purista. Lisäksi Finchin tunneside sekä koiraan että robottiin jää vajaaksi.

Elokuvan teemakappaleeksi on valittu Don McLeanin American Pie, jonka sanoituksessa mainitut ”päivä jona musiikki kuoli”, ”kuiva joenpenger” ja ”bye-bye, Miss American Pie” sopivat näihin kevennettyihin maailmanlopun tunnelmiin ovelan hyvin.

Elokuvan ohjaaja Miguel Sapochnik on palkittu kahdella Emmyllä työstään Game of Thrones -sarjassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat